Хрінницька дамба протікає: якщо прорве - затопить Луцьк

Хрінницька дамба протікає: якщо прорве - затопить Луцьк
У сусідньому Демидівському районі Рівненської області вже давно б'ють на сполох щодо протікаючої дамби Хрінницького водосховища. Спеціалісти кажуть: якщо прорве, вода дійде і до Луцька

Про те, що найпотужніша у краю гребля Хрінницького водосховища почала протікати у п'яти місцях відразу, помітили два роки тому. Адже побудована вона у 50-х роках минулого століття. З того часу лише один раз серйозно лагодилася, не рахуючи незначних поточних ремонтів, - пише Вісник+К.

Експертиза показала, що у бетонному водоскиді утворилося п'ять пробоїн, що пропускають воду. Діри різного розміру, проте їх потрібно залатати, інакше збільшуватимуться. Якщо ж ремонт відкласти і греблю таки прорве - бути біді. Адже, як стверджує спеціаліст із питань цивільного захисту Демидівської райдержадміністрації Василь Бурець, від прорваної греблі вся низина вздовж Стиру опиниться під водою.

Але якщо на Демидівщині це поля і кілька сіл, то найбільше постраждає Волинь, яка побудована в низині, нижче по течії ріки. Вода дійде до Луцька, затопить історичну її частину.

І хоча проектно-кошторисну документацію на ремонт бетонної дамби (потрібно 2,5 мільйони гривень, які виділятимуть Волинь і Рівне в спілці) виготовили ще торік, поки що ніяких рухів не видно. Адже як це завжди буває, ще потрібно провести тендер, визначити фірму, яка проводитиме роботи. А ця процедура забирає кілька місяців. Тож, судячи з усього, цього року ремонтувати дамбу не будуть.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Відновиться історична водотока...
Замок Любарта знову стане островом...
Братський міст мусово буде будувати наново...
В Луцьк збільшиться наплив туристів...
Відродиться слава Волинської Венеції...
Відповісти
А людям що робити? Будинки потопить не тільки в місті, а й в десятках прилеглих сіл. Такі коментарі як мінімум не логічні, людям біда! туристи в зоні стихійного лиха, МАРАЗМ!!!
Відповісти
Якщо лучанам не байдуже що робиться з Стиром - нехай спочатку приберуть своє лайно,що пливе з луцьких очисних.
Відповісти
Як "що робити"? тікати наприклад у Донецьк або Луганськ, там сухо!!!
Відповісти
Тамий тупий комент...
Відповісти