Що змінить новий Кримінально-процесуальний кодекс?

Що змінить новий Кримінально-процесуальний кодекс?
Проект нового Кримінально-процесуального кодексу, який зараз чекає резолюції Венеціанської комісії, якщо буде прийнятий, збільшить відповідальність слідчих та введе інститут присяжних.

Про проект нового кодексу 24 квітня говорили експерти-юристи під час круглого столу «Права та інтереси людини в основі нового кримінально-процесуального кодексу».

Як пояснив декан юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки Олег Батюк, поки що текст закону не оприлюднений на сайті Верховної Ради. Відтак, надавати повний аналіз зарано. Втім експерти все ж визначили основні тенденції.

Заступник начальника головного управління юстиції у Волинській області Олексій Остапчук розповів, що згідно з проектом захищати підсудних матиме право лише адвокат. Раніше це дозволялося іншим спеціалістам чи родичам. Адвокати, що матимуть право на захист, увійдуть до єдиного всеукраїнського реєстру.

Крім того, вони нестимуть більшу відповідальність за свої дії. Адже у будь-який момент клієнт може оскаржити дії недобросовісного адвоката, і його можуть позбавити ліцензії.

«Не всі люди будуть в змозі звернутися до адвоката. Ви знаєте матеріальний стан людей, їхні пенсії. І 90% чи навіть більше людей… Я не знаю, як будуть користуватися цим захистом. Він дорогий, безумовно, кваліфікований», - зауважує Остапчук.

Тому держава надаватиме безоплатного адвоката для клієнта при затриманні чи коли участь захисника обов’язкова. Якщо для клієнта адвокат є безкоштовним, то держава платитиме по 30 гривень за годину адвокатської роботи.

Вже нині діють конкурсні комісії, де адвокати будуть укладати договори на безкоштовну допомогу. Більше 23 адвокатів на Волині вже подали заявку на участь у конкурсі в області.

Разом з тим Остапчук наголошує на необхідності прийняття нового закону про адвокатуру й узаконення роботи детективних агентств, аби зрівняти права адвокатів та слідчих.

Начальник слідчого управління УМВС Михайло Руденко пояснює, що новий КПК значно спрощує процедуру досудового провадження. Якщо раніше була дослідча перевірка, розгляд самого кримінального провадження та судовий розгляд, то тепер ця процедура стає простішою.

«Порушення кримінальної справи збігається з поданням заяви. Особа прийшла, написала, що такий-то чиновник взяв у мене 100 доларів хабара, її заява протягом доби поступила до єдиного реєстру, і з цього моменту зразу ж стає кримінальною справою», - зазначає Руденко.

Відсутність дослідування експерт вважає позитивною нормою, адже ця норма дозволить не тримати у СІЗО по кілька десятків років обвинувачуваних, які навіть не визнані судом винними.

Слідчий на стадії досудового провадження буде вирішувати, закривати кримінальну справу чи передавати її до суду. Відповідальність слідчих, а також їх кількість стане значно більшою.

Руденко зауважив, що нині готується концепція реформування правоохоронних органів, а 97% усіх кримінальних справ будуть розслідувати в міліції.

Окрім цього, планують ввести інститут присяжних, однак заступник голови Апеляційного суду Волинської області Олександр Фібря наголошує на тому, що ця процедура є досить дорогою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"планують ввести інститут присяжних, однак заступник голови Апеляційного суду Волинської області Олександр Фібря наголошує на тому, що ця процедура є досить дорогою". Переживають що хабарі перестануть суддям йти! АГАААА!
Відповісти
Останні новини
Що змінить новий Кримінально-процесуальний кодекс?
24 квітень, 2012, 16:07