Де відпочивають волиняни: Гряда. ФОТО

Де відпочивають волиняни: Гряда. ФОТО
З того часу, як російські «зелені чоловічки» окупували Крим, ріелтори, туроператори та й звичайні жителі Західної України пророкували, якщо не «туристичний бум», то значне збільшення потоку туристів на Шацькі озера.

ВолиньPost вирішив перевірити, чи справді ті, хто раніше планував провести свою відпустку у Криму, замінили його на «перлину Волині».

Напевне, найбільше туристів, що прибувають на Шацькі озера, їдуть на урочище Гряда – смугу баз відпочинку на березі Світязя поблизу Шацька.

Відносно чисті пляжі, непогана інфраструктура та наявність розважальних закладів дають Гряді переваги над іншими населеними пунктами на берегах Світязя. Недарма саме тут збудувала «волинське Межигір’я» фірма дружини Романа Микитюка на замовлення таємничих осіб, яких пов’язують із екс-керівником митниці Ігорем Калетником.

Доїхати на Гряду можна рейсовим автобусом прямим маршрутом із Луцька та інших міст Волині, або сівши на автобус, який підвезе туди із автостанції Шацька.

Також добратися можна власним автомобілем (поворот наліво приблизно за кілометр на північ від Шацька).

У другій половині липня знайти місця для відпочинку в урочищі Гряда – справа не з легких. У найкращих базах, як зізнаються їх власники, заїзди вже розпланували до кінця сезону. На периферійних базах місця зайти можна, однак, коли на вихідні відпочити приїжджає чергова «партія» туристів, такий пошук може затягнутися надовго.

Альтернативою може бути проживання в палатках поблизу турбаз. Є як відносно облаштовані та обгороджені майданчики для палаток, так і просто стихійні поселення у місцевих лісах.


Покупки

Безпосередньо на Гряді ціни на більшість товарів дещо вищі, ніж у містах Волині.

Так, наприклад, помідори обійдуться у 12-14 гривень, цибуля – 10 гривень, пиво коштує від 7-8 гривень за 0,5 літра, мінеральна вода - 7-8 гривень за 0,5 літра, шоколадні цукерки - від 60 до 120 гривень за кілограм, буханка хліба – 6 гривень, хот-дог – 10-15 гривень.

Замариноване м'ясо для досить популярного тут шашлика – 80-85 гривень за кілограм, дрова, щоб приготувати шашлик, обійдуться у 20 гривень за в’язку.

На місцевому ринку «Гряда» можна знайти великий асортимент сушеної та в’яленої риби. Це чи не єдиний товар, який тут дешевший, ніж у Луцьку чи Ковелі.

Можна вибрати для себе «тараньку» за 3,4,5 гривень – невелика плотва, окунь чи місцевий «канадський» сомик. Сом довжиною 30-40 сантиметрів обійдеться у 50 гривень, а «коронна» страва Шацьких озер – в'ялений вугор коштує від 150 до 300 гривень.

Місцеві продавці божаться, щоб всіх вугрів, якими торгують, зловили у тутешніх озерах, але працівник однієї із турбаз Сергій розповідає, що справжніх світязьких вугрів залишилося досить мало, і тому для забезпечення попиту туристів влітку частину завозять з Польщі.

Також можна придбати сувеніри із «шацькою» символікою. Так, магніт на холодильник обійдеться у 25 гривень.


Пляжі

В урочищі практично немає пляжів, які можна було б назвати повністю впорядкованими, але директори прибережних баз, як правило, докладають певних зусиль, щоб забезпечити комфортом відпочивальникам. Так, для них вимощують бетоном, бруківкою або деревом доріжки від паркану бази до Світязя. Відзначимо, що такі паркани знаходяться за 15-20 метрів від берега, і навіть будівельники «волинського Межигір’я» не наважилися поставити його ближче.

До речі, саме біля паркану цього ж «Межигір’я» - один із найкращих пляжів на Гряді. Тут спеціально коротко підстригли траву, розчистили територію від кущів, встановили пляжне кафе, водяну гірку, батут та облаштували пірс.

Також в години перебування максимальної кількості відпочивальників (з 11:00 до 17:00) привозять квадроцикли та шезлонги з парасолькам. Тут же можна орендувати човен, катамаран чи яхту.

Біля інших баз узбережжя не таке облаштоване. Тут прямо на березі трапляється велика кількість уламків очерету та гілляк, які заважають ходити. Якщо відійти на кілька метрів від розчищених ділянок берега, можна вступити у прибережне болото. Також на дні озера біля таких стихійних пляжів де-не-де трапляються уламки скла.

Загальною проблемою Гряди стає те, що прибережні смітники ніяк не справляються із великою кількістю пляшок та інших відходів, які залишають відпочивальники, тому вже після обіду вони переповнені.

Пляжами регулярно курсують місцеві з велосипедами та продають пончики, біляші, вареники й інші смаколики. 10 вареників, наприклад, можна купити за 20 гривень.

Якщо упродовж дня багато пляжів переповнені, то вранці та ввечері тут значно менше людей, і з’являється шанс побачити більш «спокійний» Світязь. Наприклад, о 6 ранку у воді та на березі практично немає людей, і їх місце займають птахи.

Ввечері та вночі люди на пляжах таки є. Чимало відпочивальників приходять подивитися на захід сонця. Уночі ж сюди часто заходять відвідувачі місцевих кафе, або нічного клубу «Одісей», щоб «охолодитися» чи просто погуляти берегом.


Шацьк

Відстань від урочища Гряда до Шацька – близько 2,5 кілометрів. Цей шлях можна подолати напряму ґрунтовою дорогою, однак через специфіку місцевого ґрунту вона поступово перетворюється у піщану, і машини із низькою підвіскою можуть просто «сісти» прямо посеред проїжджої частини.

Тому цей шлях більш придатний для піших походів, натомість більшість автомобілістів та всі автобуси роблять «гак» близько 1,5 кілометра.

У Шацьк варто вирушити, щоб поїсти у місцевих кафе, купити дешевших, ніж на Гряді, продуктів у магазинах, звернутися за медичною допомогою або ж купити ліки.

Якби не курорти, Шацьк, можливо, нічим би не відрізнявся від інших райцентрів Волині, але дорогі автомобілі на узбіччях в центрі міста, оголошення про вільні кімнати (дрова, раків, шашлики, живе пиво, кавуни, рибу) та черги відпочивальників у супермаркетах підказують, що туристичний сезон у розпалі.


Альтернативний відпочинок

Інколи весь Шацький національний парк асоціюють із озером Світязь та невеликою смугою цивілізації на його берегах. Однак навіть коротка прогулянка на кілька кілометрів вглиб місцевих лісів дасть можливість змінити побачити «інший» національний парк.

Хоча вовків та ведмедів за 100 метрів від турбаз ви не побачите, але все ж природа тут більше «незаймана», ніж біля великих міст.

У програмі альтернативного відпочинок може бути прогулянка до інших більш «диких» озер, збирання ягід, грибів, риболовля.

Під час прогулянок можна натрапити на вужів чи ящірок, побачити місцевих лебедів, або чапель. У водоймах Шацького національного парку риба менше «лякана», ніж деінде, тому її можна добре роздивитися.

Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В таких краях- стільки ригіоналів і дибіло- комуняк ! Серце не витримує від тупості полішуків.Станьте , накінець, українцями!!!!!!
Відповісти
Гузь, тобі не сюди, помилився постом))
Відповісти
Подивіться фото з памятником Шевченку . Засранці, знайдіть 100 гривень щоби пєдстал реставрувати. Полішуки - малороси.
Відповісти
Вдивлявся-вдивлявся в бюст, згадувавав-згадував, де я схожого чоловіка бачив, та так і не згадав. Збільшив світлину, читаю: боже, так це ж Шевченко!А я ж ні краплі вже тиждень не пив. Навіщо, питається?
Відповісти