Лучанам обіцяють гроші на реформу ЖКГ

Лучанам обіцяють гроші на реформу ЖКГ
У Луцьку новостворений Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства надаватиме гранти для створення Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Про це говорили у вівторок, 22 липня, під час прес-конференції Фонду.

За словами президента Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петра Лавренюка, Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства – інноваційний проект, аналогів якому немає в Україні. Його діяльність направлена на пришвидшення реформування житлово-комунального господарства Луцька.

Як розповів засновник Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства, депутат Луцької міської ради Роман Бондарук, у Луцьку вже давно назріла потреба у створенні подібного проекту.

Цифри говорять самі за себе: лучани витрачають на оплату комунальних послуг близько 300 мільйонів у рік, а це третина усіх надходжень до міської казни. Обласний центр Волині затрачує енергоресурсів у п’ять разів більше, ніж будь-яке європейське місто. Однозначно, що житлово-комунальне господарство Луцька вже давно потребує змін.

Роман Бондарук відзначив, що ні керманичі міста, ні керівники комунальних установ не зацікавлені в запровадженні сучасних підходів до витрачання енергоресурсів, що були б спрямовані на реальну економію. Однак це під силу зробити мешканцям міста.

«Ми хочемо донести людям, що лише від них залежить добробут їхніх родин. Адже ця перевитрата коштів на оплату комунальних послуг суттєво відбивається на їхньому сімейному бюджеті», - каже Бондарук.

"У Луцьку - будинки високої культури і побуту"

Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк вважає, що об’єднання співвласників багатоквартирних будинків давно продемонстрували свою дієвість. ОСББ Луцька – взірець для всієї України, вважає Сабатюк.

«За нашою системою створення Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків розробляються постанови та алгоритми залучення коштів на міжбанківських установах. На розгляді Кабінету Міністрів зараз перебуває такий алгоритм, Завдяки йому нам вдалося залучити кредитні кошти для ОСББ. За рахунок економії, при цьому не обтяжуючи людей, ми ці кошти віддаємо», - розповіла Юлія Сабатюк.

Вона також відзначила, що лише у Луцьку діють унікальні програми для підтримки Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які наразі фінансуються. Це, зокрема, програма відшкодування відсоткових ставок за кредитами, а також програма, спрямована на співфінансування ремонтів, де 80% коштів відшкодовує місто.

На переконання Сабатюк, Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства відкриє «завісу свідомості» людей, дасть зрозуміти, що їхні будинки – це їхнє майно, і дбати про нього слід спільними зусиллями.

Чим займатиметься фонд

За словами Романа Бондарука, новостворений фонд - стратегічний майданчик, що вже об’єднав мережу експертів-партнерів ОСББ «Український сучасний дім», куди входить понад 50 підприємств різного профілю, а також кращих експертів Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і Волинську обласну раду голів ОСББ, до якої входять 420 ОСББ зі всієї області.

Сферами діяльності фонду стане визначення стратегічних напрямків розвитку житлово-комунального господарства. І хоч міською радою Луцька прийнята відповідна програма ще у 2010 році, та, як констатує Бондарук, вона не працює, а відтак є недієвою. До того ж розрахована вона була на чотири роки. Тому засновник фонду збирається залучити експертів і створити програму на 2015-2020 роки, яка дійсно зможе реформувати застарілу систему ЖКГ у місті.

Фонд, хоч і недавно створений, але вже займається підтримкою Громадського ресурсного центру для ОСББ, а також збирається щорічно виділяти 50 грантів для ініціативних груп на створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у місті Луцьку. Власне, грант передбачає фінансування реєстрації ОСББ як юридичної особи, нотаріальні витрати, виготовлення печатки, а також інших витрат групи для створення юридичної особи.

Як зареєструвати ОСББ

Допомогти у реєстрації та надати правову допомогу бажаючим створити таке об’єднання можуть у Громадському ресурсному центрі для ОСББ. За словами керівника цієї структури Ірини Гайдучик, у центрі фахівці ведуть повний супровід ініціативнх груп, починаючи від зародження ідеї створення ОСББ та впродовж діяльності об’єднання.

Власне, щоб отримати грант від Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства, таку ініціативну групу мають створити не менше трьох мешканців будинку.

Тоді необхідно подати заявку, де мають значитися контактні дані членів ініціативної групи, адреса будинку, в якому планується створити об’єднання, а також опис того, на якій стадії перебуває процедура створення ОСББ. Далі на них чекає одноденне навчання.

Сума гранту визначається відповідно до потреб кожної ініціативної групи, в залежності від стадії, на якій знаходиться реєстрація ОСББ.

Адреса для подачі заявок: м.Луцьк, вул. Глушець, 49 офіс 451. Деталі за телефоном: 78-59-56; 78-59-52; 096-64-54-655 – Ірина Гайдучик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЖКГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бондарук нічого не зробить крім як вкраде і зруйнує. Після нього - зневіра і руїни, після нього треба все глибоко переорювати і посипати сіллю, як переорали і посипали сіллю Карфаген. Все буде, як з "Західінкомбанком", як з гуртожитками, як з усім, куди він хижацьким шляхом, як слизький вуж, проникав. Впевнений на сто відсотків, що цей фонд буде працювати на бездонну кишеню місцевого остапа бендера. Про все, до чого торкаються бондаруки, треба писати некрологи. А безхребетний Лавринюк знайшов собі чергового покровителя. Він без цього не може, як юродивий без пізділєй.
Відповісти