На Волині «люстрували» ректора

На Волині «люстрували» ректора
Ректор Луцького національного технічного університету Віктор Божидарник підтримував режим Януковича та зловживав своїми службовими обов'язками, вважають у комітеті Комітет громадської люстрації Волині.

Про це йдеться у повідомленні Комітету.

26 червня Комітет громадської люстрації Волинської області на своєму засіданні розглянув звернення громадян про ініціювання процедури громадської люстрації щодо Божидарника Віктора Володимировича, який працює ректором Луцького національного технічного університету.

Проаналізувавши інформацію про діяльність Віктора Божидарника на посаді ректора, Комітет встановив, що

1. Віктор Божидарник перебуває на посаді ректора Луцького національного технічного університету з моменту його заснування, тобто із 1977 року. Ще за радянських часів він встиг створити у закладі авторитарну систему керівництва, тому не мав реальної конкуренції під час жодних виборів.

2. Перебуваючи на посаді ректора, Божидарник неодноразово порушував законодавство України, зокрема, призначав на посаду першого проректора свою доньку. Також він тривалий період керував закладом у статусі кандидата наук, незважаючи на вимоги законодавства про освіту, яке передбачає для ректора освітнього закладу 3-4 рівня акредитації ступінь доктора або вчене звання професора.

3. Божираник відкрито підтримував антидержавну політику Віктора Януковича та Партії регіонів. Під час виборів 2004 року він очолював обласний виборчий штаб Януковича та використовував посаду для тиску на колектив у передвиборчій агітації. У співавторстві з професором Береговим написав книгу про тодішнього прем’єр-міністра і кандидата в президенти Януковича, зміст якої – відверте підлабузницьке вихваляння високопосадовця.

4. У громадській думці мешканців області керівництво технічного університету вважається одним із найбільш корумпованих освітніх закладів в регіоні. Зокрема, про це свідчать й результати цьогорічного анонімного опитування студентів, здійсненого громадськими організаціями Волині.

Тому, керуючись принципами демократизму та справедливості, згідно з вимогами Луцького Майдану щодо проведення люстрації в органах влади та установах державної власності, на підставі критеріїв, затверджених у Декларації про громадську люстрацію на Волині, Комітет громадської люстрації прийшов до висновку:

"Вважати Віктора Божидарника особою, яка не може займати керівні посади в органах державної влади, установах та організаціях державної власності" - заявили у Комітеті громадської люстрації.

Нагадаємо, на Волині Комітет громадської люстрації створений після перемоги Революції гідності. Його висновки не мають юридичної сили. Члени Комітету заявляли, що роблять їх для створення "громадського тиску" на владу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: люстрація
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 37
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Судячи з останніх подій, то такого ректора треба відправити у відставку і надати місце для роботи на посаді ректора ще більшого університета. Наприклад, Львівської чи Київської політехніки.
Відповісти
А СИДОРА ВАНЮ КОЛИ ЛЮСТРУЄТЕ....сТАРИЙ ВЖЕ сувок
Відповісти
А Куліш О.В коли люструєте?
Відповісти
Треба люструвати дочку Божидарника, яка завжди активно допомагала батькові і навіть з трибуни сесії обласної ради захоплювалася "досягненнями" ригівської "еліти". Там і син крутиться, і зять болтається, як скарлатина. Божидарники перетворили національну школу комбайнерів в родинне гніздо.
Відповісти
і була довіренною особою Януковича
Відповісти
давно пора !!!
Відповісти
а Коцана, коли черга? бачу він на цих вихідних відпочивав ноз.Світязь, база "ГАРТ", катався на човнові, ходив як пежон із піднятив комером на футболці. ну да?
Відповісти
а що ректор не може собі дозволити таке?
звивував...
Відповісти
Відсутність почуття гумору - це інвалідність.
Відповісти
Ну і шо?
Відповісти
Світязь- це волинський курорт, гарт база університету, він же не поїхав на канари, мальдів і т. д.
Відповісти
З одного боку можна зказати, що якби не Божидарник такого ВУЗУ взагалі небуло, з іншогобого боку можна згадати події 1989 року і передачу корпусу обласній прокуратурі. До речі в нього не тільки донька.
Відповісти
і правда, щось про вельмишановного Тараса Вікторовича забули написати, теж любить щоб йому на лапку добре помазали
Відповісти
Комітету громадської люстрації задля справедливості вартувало б згадати і про заслуги Віктора Володимировича. Ветерани вузу вважають, що саме завдяки ентузіазму і наполегливості Божидарника волиняни мають незалежний технічний виш.
Відповісти
Незамінних людей немає, є люди, яких в силу певних обставин (корупційних звязків, грошей, блату), важко замінити. До Божидарника був загальнотехнічний факультет Львівського політехнічного інституту з перспективою трансформації в незалежний вуз вуз з ростом населення міста і області. Так було в Тернополі і Вінниці. Можна лише здогадуватись, що без Божидарника на Волині були б всі темними і дикими, без нього і трава б не росла, і Припять понесла б свої води в протилежну сторону. Постать в історії.
Відповісти
Якщо Ви незрозуміли моєї ремарки - це означає, що Ви не знаєте історії створення ВУЗУ і подій про період яких я зазначив.
Відповісти
Перестаньте падати на коліна. Все, відпрацював, пора на пенсію. Які заслуги? Прижився біля державного корита, всю сім'ю туди прилаштував. Достатньо. Цікаво було б подивитись на нього, як би він будував приватний вуз, а за державні кошти...
Відповісти
Старий пень не може керувати по новому!
Відповісти
...Прихвосні кривавого янека на палю! Досить!!!
Відповісти
Сраколиз провладний, пустив родинні метастази...
Відповісти
Якщо рішення комітету немають юридичної сили, то це наклеп і цей сайт також ризикує програти справу про моральне відшкодування або потрібно було паралельно подати результати люстрації і Коцана та інших ..., а то це виглядає як заказуха у період вступної кампанії. Також слід врахувати, що у люстраційному комітеті більшість представників ВДУ а з Луцького НТУ немає. Думаю всім стало все ясно ...
Відповісти
Внуків давно пора няньчити....позасідали пердуни ще з совєцьких часів,ніхто викурити не може..
Відповісти
Невже нема молодших для керівництва?А старі кадри нехай працюють радниками, якщо вже такі досвідчені і заслужені!
Відповісти
*ідар пообіцяв і не зробив, а бабулі то взяв. Злопамятний я. Ще насру тобі поперек дороги.
Відповісти
Що ти чирикаєш? Я приїхав в Луцьк після Львівського університету і застав загально-технічний факультет в приміщенні Свято-Троїцького собору. Ще друзям робив контрольні по інтегральному обчисленню. Скільки тобі років? Йди попісяй зі своїми ремарками.
Відповісти
Клоун, а ти навчався в корпусі де знаходиться на даний момент обласна прокуратура. І таким як Ви треба навчитися поваги до інших.
Відповісти
А коли ж пролюструють хапугу Грицюка Івана?(в.о.нач управління охорони здоров'я?)
Відповісти
І все? Все що знайшли? До ср...ки така люстрація!!! Нічого не зміниться тільки комітет буде виглядати придурками... Краще б не писали :(
Відповісти
Краще б люстрували самиж малолітніх і тупих люстраторів, які хочуть сісти у бабловиті крісла і посадити туди своїх дітей.
Відповісти
ТИ ТАКИЙ СПРАВЕДЛИВИЙ, ЯК ПАРТІЯ РЕГІОНІВ
Відповісти
от пішов генерал з Луцька на посаду нач. міліції столиці... а саме він захищав і Клімчука і Ко до кінця...
Відповісти
Ваш комітет придурки. Без Божидарніка на Волині було б ПТУ, а не Луцький НТУ. Він один достойний перебувати на даній посаді.
Відповісти
ПТУ і є. Випускники з купленими оцінками працюють електриками, сантехніками.
Відповісти
Божидарнік не хоче 'чесному' Михайлу Шелепу заплатити щоб не чіпав його люстраційний комітет . Коцана не чіпають, Джек (поганяло його з молодості і часів ПДВ, конфіскату ) вже заплатив кажуть того про нього ні ні, ігорко знає, як кому скільки і де заплатити за вирішення проблем. А люстраційний комітет скажіть два слова, або прозвітуйтесь ...
Відповісти
Як це що? Лікуватись треба. І то негайно.
Відповісти
А що ж про коханку старенького - Анку з дурфака - н1 слова ?..
Відповісти
"У громадській думці"... Та це найкорумпованіший навчальний заклад взагалі. Як шкодую, що там навчався...
Відповісти