Як наші здавалися в полон: подробиці

Як наші здавалися в полон: подробиці
Перед тим, як півсотні бійців 51-ї механізованої бригади, які були блоковані на українсько-російському кордоні, здалися росіянам, над місцем розташування бійців розкидали з літака відозву-ультиматум: або здастеся 25 липня до 24:00, або зрівняємо вас із землею.

Таку інформацію з посиланням на власні джерела оприлюднило видання Нововолинськ Діловий. Це видання, до слова, з посиланням на отриману з соцмереж інформацію, першим - ще у суботу, 26 липня, повідомило про те, що частина бійців 51-ї бригади здалася в полон.

Видання наводить інформацію про те, що писали про інцидент інші - в тому числі російські і сепаратистські – інформаційні джерела.

У "Зведенні за першу половину дня 26 липня 2014 р." на сайті "Луганської народної республіки" про цю інформаційну бомбу сказано на диво скупо:

"В Свердловске 41 солдат противника добровольно сдался в плен бойцам армии ЛНР".

* * *

Волинський волонтер Костянтин Зінкевич повідомив 26 липня близько 21-ї:

"Таких вояків у 51-й бригаді виявилось рівно 40, із 72-ї нібито нікого".

* * *

РИА Новости, 26 июля, 20:59:

"41 резервист оставил свои воинские части и прибыл на украинский пункт пропуска "Изварино" к ополченцам, у которых они попросили разрешения перейти на территорию РФ из-за нежелания воевать против собственного народа", — сказал представитель Погрануправления ФСБ России по Ростовской области Василий Малаев.

По словам одного из сотрудников Погрануправления, эти военнослужащие на границе поблагодарили ополченцев за помощь. Стороны обменялись рукопожатиями и обнялись на прощание".


* * *

Цю ж інформацію з посиланням на Малаєва як керівника прес-служби прикордонного управління ФСБ РФ по Ростовській області поширило уввечері суботи агентство ІТАР-ТАРС. Додало цікавих деталей:

"Близько 20:30 (за московським часом) 41 український військовослужбовець залишив свої військові частини і прибув на український пункт пропуску "Ізварине". Вони попросили надати їм допомогу при переході на територію Росії. Усі ці українські військовослужбовці вже перейшли на територію Росії через російський пункт пропуску "Донецьк".

* * *

Агенція УНН після повідомлень російських агенцій і бурхливого обговорення в соцмережах новини з нашого сайту звернулась по коментар до штабу АТО:

"Ця інформація перевіряється, бо ситуація в зоні бойових дій біля кордону дуже складна. Про результати перевірки буде оголошено додатково..." — відповіли у штабі.

* * *

У неділю, 27 липня вранці Перший канал Росії у випуску новин повідомив:

"Украинские военные, угодившие в так называемый "Южный котёл", отступают через российскую территорию… Отрезанные от остальных войск, в "котле", по неофициальным данным, остались несколько тысяч бойцов (в частности, 72-й и 79-й бригад). Они не получают подкрепления, у них заканчиваются боеприпасы и провиант, они несут тяжёлые потери. Искать выход им приходится в соседнем государстве".

* * *

Після розповіді про наших поранених, яких уже двічі переправляли в Росію для надання їм невідкладної медичної допомоги, Перший канал (РФ) інформує:

"На погранпереходе "Изварино" более сорока военных сами перешли на российскую территорию. Они обратились за помощью к ополченцам и после того как сложили оружие были переправлены через границу. Солдаты, большинство которых — с западной Украины, рассказывают: их взвод без разрешения командования покинул окопы. Многие из них впервые взяли в руки оружие несколько месяцев назад, и воевать не было ни желания, ни умения.

"Не будем мы служить. Мы хотим вернуться домой и пойти в военкомат и всем рассказать, что с нами делали, и все как было. И что люди здесь очень добрые", — говорит один из военных.

А спустя несколько часов на погранпереходе "Куйбышево" еще двое украинских военных попросили убежища в России. Офицер и сержант пограничной службы перешли границу, как они сами говорят, потому что устали просить помощи у своего командования.

"Очень тяжело. Это решение не спонтанное, и я не струсил. Они не смогли на высшем уровне принять решение о спасении людей. Их карьера важнее жизни людей. Я не понимаю этого", — говорит один из них.

По словам украинских пограничников, на родине их могут привлечь к ответственности как дезертиров. Как быть дальше, они пока не решили, но и возвращаться на боевые позиции точно не намерены".


* * *

І лише після цього перервало мовчанку Міністерство оборони України:

"Міноборони перевіряє інформацію про нібито перехід до Росії групи українських солдатів. Міністр оборони Валерій Гелетей доручив провести внутрішнє розслідування за фактом нібито перетину кордону з Російською Федерацією 40 військовослужбовцями 51 окремої механізованої бригади, — заявив Укрінформу заступник міністра оборони адмірал Ігор Кабаненко. — Про результати розслідування міністр оборони зробить доповідь Президентові України протягом однієї доби".

* * *

Як вдалося дізнатися "Нововолинську Діловому" із власних джерел, над місцем розташування бійців розкидали з літака відозву-ультиматум: або здастеся 25 липня до 24.00, або зрівняємо вас із землею.

У солдатів давно вже скінчилися харчі, вода, боєприпаси. Шансів вижити було обмаль.

* * *

Доповнить цю інформаційну картину різкий допис бійця 72-ї бригади Олександра Алімова
у соцмережах:

"Ну, як ви там, жителі Волині, де зродилася УПА? Раз уже в новинах пишуть, то і я мовчати не буду. Бо в новинах не скажуть, що ті чорнороті засцики відкрили дірку в нашій обороні, що через них нашого командира зшивають по шматках! Чомусь знову Волинь — і чомусь знову нашу бригаду під удар поставила. Я теж боюсь. Я щовечора, прощаючись з рідними, прощаюсь із життям. Кожен день сприймається за диво. Я б теж утік. Але залишусь. І це не питання героїзму. Це питання товариства і людських відносин. Хтось криє твою спину, а чиюсь — ти...

Солдатів кидали в усі часи і у всіх арміях. Винних Бог покарає. Але якщо хтось ставить своє жалюгідне життя вище інтересів бойового товариша, то це вже хто? Людина? Залупа коня Будьонного це, а не людина. Чим я гірший? Блять, мені ніхто і ніколи не доведе, що це не їхня вина. Тільки їхня. Видно, всіх достойних волинян Сталін винищив. Хоча ті, що лишились, — охуєнні пацани, питань нема. Обісцяні, як і ми. Але плече до плеча.


* * *

Не менш емоційним є зізнання дружини одного з вояків, які покинули поле бою. Це молода жінка з Нововолинська:

"Хлопці 9 (!!!) днів просили допомоги, а її не було! Їхнє керівництво просто на них забило шось… і тепер назвати їх зрадниками? Дай Боже, щоб ніхто з ваших синів, братів, чоловіків не потрапив у таку ситуацію. Важко чути голос розпачу у слухавці, коли кожен дзвінок може бути останнім… просинатись зранку і думати: хоч би смс написав… хоч би був живий...

Хлопці не просили ні їсти, ні пити, вони просили зброю. Вдумайтесь — зброю (снаряди)!"


* * *

Авторитетний військовий експерт Юрій Бутусов поділився думками у Фейсбуці:

"1. Трагедия сектора "Д" — сдача в плен Росийской федерации 41 военнослужащего. Они не выдержали. Но их товарищи из 51-й, 72-й механизированных и 79-й аэромобильной бригад, 3-го полка спецназ и пограничники продолжают героическое сопротивление и защищают границу Украины. Положение наших войск отчаянное. Нам надо их спасать. Они выживают вопреки всему, а российские войска решили уничтожить блокированные части любой ценой.

2. Командование АТО начало наступление для деблокады сектора "Д". Спустя 11 суток. Персональную ответственность за неверную оценку обстановки, принятие запоздалых решений и полное игнорирование оперативного искусства при операциях наших частей на границе несут лично генерал Виктор Муженко и министр обороны Валерий Гелетей".

* * *

Нововолинська журналістка Наталія Камишнікова пише:

За моєю версією, вояки, що вимушено склали зброю "через командирів-брехунів" 25 липня о 20:30 (так повідомив мені один із них), перебували після цього у Свердловську Луганської області близько доби. Їх там ретельно охороняли, тому на сайті ЛНР і не стали роздмухувати сенсацію. Аж 26 липня ввечері через КПП Ізварине українських солдатів доправили у Росію.

Відтоді зв'язку з ними немає.

Тривожить і розбіжність у цифрах. Представник Міноборони веде мову лише про 41 військовослужбовця 51-ї бригади. Однак два різних джерела з передової повідомляли вчора (зокрема, й репортеру "НД"): було 53 солдати!

То де ще 12? Із яких вони частин і бригад? І що з ними?

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 42
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правильно зробили шо здалися..... ато всякі генерали здають їх..... шо вони мають гинути за них? Взагалі б всі звідти зібрались тай все... хай Луганщани за себе воюють......
Відповісти
Тебе с...ку по ай-пi вирахувати i пiд суд.
Відповісти
З таким командуванням, як українське, захистити Батьківщину не можна - можна тільки загинути невідомо за що.
Відповісти
ганьба нащій владі
Відповісти
порох каже ,що у нас не війна , а ато. тож хто кому здавався. міністри добрі суки.
Відповісти
Гузь, чого не воюєш?. Де твій патріотризм ?
Відповісти
Ти де, Гузю?
Відповісти
Наші не здавались - це маневр проти терористів-сепаратистів!
Відповісти
Біда одна не ходе.
Відповісти
"військовий експерт Юрій Бутусов", з київа краще видно?
Відповісти
саме цікаво що наших обстрілювали із однієї сторони бойовики а із іншою із території РФ і наше міноборони "ніби" забуло за них хлопців а що їм робити або їх ростреляють там або здатися в полон а потім їх поміняють на їхніх. а як би кожен із нас зробив би в нашій ситуації???? подумайте кожен будь-ласка.
Відповісти
ДЛЯ ВОЛИНЯНИНА
Назви своє прізвище, щоб Путін знав кому орден давати за пособництво зрадникам
Відповісти
Путін має усіх в дуп.......
Відповісти
а романтичный очевидец уже наверное уже получил орден за героизм в подвале от ПАРАШЕнко.
Відповісти
А наши хлопцы с 79 третью неделю стоят, хоть и бабы воют! Волыняки не сдавайтесь, Вы ж патриоты яких мало!
Відповісти
Якщо не було чим воювати, і чекали 9 днів підкріплення - то не зовсім то дезертирство. Можна було там здохнути і кому б від того стало легше? Вони не здалися на перший день служби з повним боєкомплектом і за гроші. Вони воювали і трималися до останнього. А далі або безглузда смерть (рахуй самогубство) або полон. Я їх не засуджую.
Відповісти
На вигляд більше схожі на в"язнів концтабору. Ганьба службам забезпечення.
Відповісти
Гуси не ваюют.Ани тока Биндерштиты отмывают бабло!Не барское дело пол Градом стоять.А свою попку греть в авто и бегать по лесу с придурками, Так у нас много разношерстных падри-оторов.И Фиба и Климчук и Бондарь-кстати.такой ремонт делает на 8-Березня.аж жу ть.если что предлагаю отдать квартиру у кого отец погиб под границей.Скоро всем им кровь пустят-гандонам.А прежде чем СУДИТЬ-ВЫ же типа па церквам все тусуетесь.Так почему заповедб нарушаете.Ну и последнее....Кто хоть раз из вас был на фронте.Кроме письки бабской ни чего не видели.могу в музее посдать в танк и заварить башню и через дня три выпустить.
Відповісти
Правильно!! А що робити?? Так із ТРо буде, відправили хлопців фіг зна куди, а вони ж мали Волинь захищати.. Дограються у воєнкоматах, що всі масово підуть на них наступом, всіх там треба мочити.
Відповісти
Мені важко судити про поступок моїх земляків, скажу лиш одне. Люди різні є, і це не залежить від регіону, це залежить насамперед від людей. Одні можуть себе в танку підірвати, щоб в полон не здатись, а інші.... Бог розсудить, хто правий, хто ні. Як на мене, то краще померти, ніж з ганьбою жити.
Відповісти
Взяла свою задницу в руки пошла на передовую . Там такие нужны ,А за одно возьми своего мужа и детей.
Відповісти
що хлопців ,якась гнида підставила,а тепер зроблять крайніми. Волиняни не зрадники.
Відповісти
Радянськi роблять з нас гарматне м`ясо.
Відповісти
Почти все верхнее руководство ВСУ и СБУ проходило учебу в США.А РАДЯНСКИ генералы давали присягу единожды.
Відповісти
Ви троль? Який підтримує Путіна. Вам пора в "совітський союз". Що Ви тут робите? І звідки така обізнаність де проходили навчання керівники СБУ? Невже Путін Вам особисто сказав?
Відповісти
Так, командири, які начхали на солдатів, яких би поставити до стінки. Але, присяга є присяга. Ніхто її не відміняв. І цей вчинок бійців, тим більше із Західної України, аж ніяк не прикрасив їх.
Відповісти
Все обвиняете пацанов, а верхушка ВСУ во главе с автослесарем Гелетеем красавцы. В свое время российскую армию возглавлял мебельщик а украинскую слесарь.Во истину слова Ленина , государством управляет ......
Відповісти
Той факт, що військове керівництво, яке так ставиться до своїх вояк, є гандонами - питань і заперечень не викликає. Але це одне питання.

А питання ЗРАДИ наших військових - це зовсім інше питання.
Чому 72-га мех та 79-та ам бригада не с#бались вничку??? Адже разом там були... Тільки ті хлопці залишились і далі стояти в дуууже важких, ЖАХЛИВО важких умовах!!! А наші п'ятами накивали. Не мені судити, але героями і порядними товаришами їх назвати важко...
Відповісти
Наша 51 омбр була в донбасі, коли всі інші чуть не вдома сиділи, їздили додому через три дні. А ці вже 4й місяць воюють, і ніхто за них не думає, не забезпечує майже нічим. А воєнкоматі сидять лейтенанти і обговорюють чс2014 і інші важливі події
Відповісти
В 51-ій зрадників вистачає.Взяти хочаб Колесникова - кращого друга яника-молодшого. І в батальйонах гнилі вистачає. Ей ! СБУ , ви бля де? За данильчуком на пляжі спостерігаєте?
Відповісти
Э....*ля..кто там нашего мальчика Абражает Данильчука-плохиша.Он як Балабенику падзвонит я к ьригала приедет вместе с Гришкай-апганцем так вам всем таке бде шо капец.Данильчук (По чуткам) машинку купил новую и пузико у него очень крыглое а вы его не трогайте он так на похоронах у всех плачет что аж плакать хочется Ростим смену нашим пидрастиотам.А то что это ВОЙНА это хорошо что вам понятно а то что там страшно так это понятно только нормальному..а то что их послали с билетом в один конец а они выжили то Галантерейщик должен был знать.51 у них как хуй в жопе...очень не удобная бригала.
Відповісти
Для "романтичний очевидець"
А ти шо думаєш родина тебя не забудет??? Де ж та влада коли наших вояків покалічить.... скільки без рук, ніг.... і де влада??? Вона про них не думає....
Відповісти
Диванні війська самі сміливі, вони і про зраду і про доблесть і про честь напишуть в торнетах, і всім дадуть оцінки -хто зрадник, а хто ні. Але на війну не підуть, тому що кашляють, не царська це справа воювати, перед компутером краще себе відчути патріотом
Відповісти
Молодці хлопці! Яценюк теж здався, і нічого, ще героєм буде! Уявіть собі таку картину: іде друга світова війна, фашисти під Москвою, а Сталін подає у відставку і їде в Грузію їсти мандарини! І правильно хлопці зробили, що перейшли на сторону РФ! А цю наволоч порошенка і ко, ще розстреляють на майдані! Чим більше робиться це блядство-тим більше люблю комуністів! Комуністи стояли до кінця, до останього патрону! Слава радянській Україні! Слава бійцям на Сході, яких просто кинули! Слава словянам!
Відповісти
Для "волинянина"
Якось не навчений " родину" вибирати. Батьків же не вибирають. Як і разів до раю не пускають
Відповісти
Смерть комунякам - какановичам! Смерть російським шовіністам! (а таких за соціологією до 85% з числа росіян) Смерть Путіну! А люди - усі бояться, просто одні - солдати, а інші - дезертири. Дезертирів - під суд. Героям - Слава! Завдяки вашим життям, хлопці, ми ще маємо власну державу! Сім*ям героїв - довічна допомога. Ті, хто лишиться живими - теж. Справжні герої - ті, хто воює, коли немає окрім одного патрона - нічого! Повстанці у схронах до 1953р. воювали з комунякською нечистю! Які перспективи були у них?!!!! А тут: "нас покинули, нас забули..." сцикуни та й усе... і бабство поналаштовували офіцери ФСБ, сидячи у кремлівських кабінетах, дороги перекривати! Треба мобілізувати усе здорове українське суспільство на боротьбу проти російської окупації!
Відповісти
Для українця
А при чому тут кононовичі тут здалося посполиті горохів часи та нововолинці
Відповісти
https://www.youtube.com/watch?v=hCiGdptiFFA
Відповісти
БОЖОГО БЛАГОСЛОВІННЯ ВАМ ПОКРОВИТЕЛЬСЬТВА МАТЕРІ БОЖОЇ ЗДОРОВЯ І ПЕРЕМОГИ - ВИ ГЕРОЇ.
Відповісти
ДО УВАГИ ВСІХ ХТО ЮТИТЬ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ЗІ СХОДУ - ДІТЕЙ СТАРИХ І НЕМІЧНИХ - ТАК - А МУЖИКІВ - ПАСПОРТ ВОЄННИК І У ВІЙСЬКОМАТ - ВІТЧИЗНУ ЗАХИЩАТИ.
Відповісти
Думаю, ребятам ничего не оставалось как отступить в РФ. Не судите! Никто не знает как было на самом деле. То, что МоскоСМИ пишут - это всё чухня. Лучше выбрать жизнь, а затем вернуться и навалять террам, чем с палкой без жратвы под градами геройствовать. Это война... Слава Украине!
Відповісти
Добре знаю одного з тих хлопців. Разом працювали. Сьогодні бачив його дітей,родичів.Дещо взнав з перших уст-не можу розповісти про все ,але- хто там не був-не судіть. Краще помовчати.Просто так ніхто не здавався.Лена дуже правильно написала.
Відповісти