Все більше волинян висловлюють невдоволення політикою «загвинчування гайок»

Все більше волинян висловлюють невдоволення політикою «загвинчування гайок»
Зростання цін на продукти харчування відбувається через підвищення цін на продовольчі товари на світовому ринку, яке цього року сягнуло 30%, - переконані волинські експерти.

Втім, пересічним українцям від того не легше: попри логічне пояснення вартісного стрибку на продукти першої необхідності, їх зарплатня та пенсії залишилися майже незмінними.

Судіть самі. З початку року рівень заробітної плати на Волині підвищився лише на 3,4% ! А у травні, в порівнянні з минулим роком на 4,3%».

Волинський аналітик Любомир Андрійчук впевнений: незважаючи на військовий конфлікт на Сході держави, все більше громадян висловлюють невдоволення політикою «загвинчування гайок», коли страждають від того у першу чергу малоймущі верстви населення.

Через це на сьогодні готові вийти на вулицю з протестами понад 49% опитаних краян, стільки ж само ладні терпіти матеріальні злидні, заради збереження порядку ва країні.

Цікаво, що зростання цін, за яким не встигають доходи, не особливо пом’якшує і фактор сезонності. Влітку, коли зазвичай овочі й фрукти вартують менше, залишаються сталими, а то й повзуть вгору ціни на м’ясну й молочну продукції.

Свинна вирізка, приміром, коштує до 60 гривень, сало - майже 30. Загалом, за даними статистів, м'ясо, кисломолочна продукція, макаронні вироби, олія здорожчали щонайменше на 14%. Ціни ж на рибу підскочили у 1,3 рази.

Окрема мова про борщовий набір: картоплю, моркву, буряк, цибулю. Незважаючи на те, що овочі у нас продають практично за ціною собівартості, держава не полишає спроб контролювати вартість цих продуктів.

Воно й дивно, адже саме по тому, скільки сьогодні коштує тарілка борщу, прості громадяни судять про роботу уряду.

Нині ціни на них нібито більш-менш – літо як не як. Але коли взяти до уваги підвищення комунальних тарифів, зростання цін на пальне, фармацевтичну продукцію – знову маємо народне невдоволення.

Зі слів експерта аналітичного центру Партії Розвитку України Бориса Савіна, січень-червень 2014 надходження до державного бюджету (без офіційних трансфертів) становлять 174 800 000 000 грн. Податку на прибуток підприємств надійшло 24,8 млрд. грн. Це менше на 5,6 млрд грн, в порівнянні з відповідним періодом минулого року / ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) надійшло 40,9 млрд. грн. (менше на 2 млрд. грн), ПДВ із ввезених на територію України товарів - 43,4 млрд. грн. (менше на 2,6 млрд. грн).

Втім, стабілізувати ціни таки можна. Приміром, активно почати використовувати новітні технології виробництва, попіклуватися про зниження витрат енергії та ресурсів, спрощення притоку капіталу у високотехнологічні сектори. Ось фактори, що здатні змінити українську економіку та посприяти зростанню її рівня та якості. Та натепер говорити про це, на жаль, ще зарано.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Все більше волинян висловлюють невдоволення політикою «загвинчування гайок»
25 липень, 2014, 10:06