39% лучан незадоволені якістю медичних послуг

39% лучан незадоволені якістю медичних послуг
Із величезного обсягу коштів, які люди вкладають до медичних благодійних фондів, лише невелика частина доходить до лікарень - такі дані соціологічного дослідження ГО «Інститут аналітики та адвокації».

«Інститут аналітики та адвокації» зараз проводить дослідження по Україні, у тому числі дослідження проходять і у місті Луцьк, - пише Слово Волині.

Як показують попередні результати соціології, 67% лучан дякують лікарям за надання консультацій та допомоги. Із них 33% пацієнтів фінансово винагороджують медиків. А 39% лучан витрачають кошти на квіти, цукерки та подарунки.

Найголовніше із виявленого – 87% всіх опитуваних не вважають, що медицина в Україні є безкоштовною. І майже 39% мешканців Луцька не задоволенні якістю медичних послуг.

З усіх опитуваних майже три чверті (76%) громадян Луцька висловили своє позитивне ставлення до страхової медицини.

Тема поборів за медичні послуги зараз актуальна для всієї країни. Часто пацієнт, потрапивши до лікарні, змушений платити за ті послуги, які вже були оплачені платниками податків. Також широкої практики набули «примусові» благодійні внески до фондів, що працюють на базі закладів охорони здоров’я. Для отримання необхідної медичної допомоги треба сплатити «он до тієї каси», тоді все буде швидко і «безболісно». Відмовитися від такої процедури неможливо – пацієнт ризикує простояти у чергах за талонами місяці, у гіршому випадку – взагалі не отримати допомогу.

Мало хто із пацієнтів знає, що внески до благодійного фонду є справою добровільною і ніякого відношення до медичної допомоги не мають. Але як відхреститися, коли на карту поставлене власне здоров’я?

Звичайно, люди розуміють, що бюджет медицини в Україні є дефіцитним та потребує додаткових джерел фінансування. Та мало кому спадає на думку, що деякі люди набивають власні кишені, користуючись низьким рівнем поінформованості населення щодо їх елементарних прав.

Ніхто не розкаже пацієнтові, що фонди повинні витрачати на своє існування лише 20%, решта 80% повинні витрачатися власне на те, на що збирались гроші. Хоча ні для кого не секрет, куди діваються кошти від благочинної діяльності – на подяки за сприяння у роботі керуючим лікарень, чиновникам, контролюючим органам.

"Дані дослідження свідчать: загальна сума таких неофіційних платежів може дорівнювати бюджету міста на медицину. Лише правильний підхід і дотримання принципів підзвітності та законності дадуть змогу забезпечити галузь охорони здоров’я таким необхідним фінансуванням", – розповів виконавчий директор ГО «Інститут аналітики та адвокації» Юрій Нестуля.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"...67% лучан дякують лікарям за надання консультацій та допомоги. Із них 33% пацієнтів фінансово винагороджують медиків..." Переплутали напевно цифри місцями
Відповісти
беремо і будемо брати. Ви "зобовязані" давати! Така селяві....
Відповісти
ой, та хочеться ще говорити на цю риторичну тему... 39% блін.. кого хочете втішити такою цифрою? може 89%??? якщо не 99!!
Відповісти
Люди, нащо ви ДАЄТЕ? Так і хочеться сказати - ДУРНІ! І за зарплату будуть працювати!!! Перевірено.
Відповісти