На Волині майстри малювали ікони для вояків. ФОТО

На Волині майстри малювали ікони для вояків. ФОТО
У селі Замлиння на Волині відбулася виставка екуменічних ікон.

Майстри творили свої ікони в особливій атмосфері. В семи кілометрах від кордону з Польщею у лісі є двоповерховий будинок з усіма зручностями, що був у розпорядженні майстрів. Протягом 12 днів та ночей митці з різних країн, міст мали можливість ненадовго вирватись з буденності, аби разом створити ікони, частина з яких поїде у АТО, - повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Ідея подібних заходів в Україні зародилась спонтанно, розповідає один з організаторів, професор та завідувач кафедри іконопису Львівської академії мистецтв Роман Василик. Шість років тому його запросили на художній пленер в Польщі, де попросили писати ікони. Пізніше його друг, поціновувач творчості Лемківщини, запропонував створити особливий захід для іконописців вже в Україні. Наразі це четверта зустріч творців.

Представлені на презентації твори дещо відрізняються від традиційного образу ікони. Деякі загалом виглядають по-новому, стосовно чого вже тривають дискусії серед вірян. Однак всі вони витримані в каноні, не зважаючи на сучасне трактування образів.

За словами організаторів, подібні пленери – це закладання майбутньої культури, в тому числі й іконописної. Окрім того, це майданчик для діалогу, до якого долучаються духовні люди, що хочуть творити заради духовності.

Ситуація в країні просто не може лишати художників байдужими, тому будь-які теми для творів було скасовано. Кожен день починався та завершувався біля екрану телевізора, з постійним бажанням чути та слухати новини з передової, сподіваючись, що сьогодні ніхто не загинув. Ще одна традиція – ранкові богослужіння, коли обов’язково читається молитва за мир.

В останній день, в час презентації ікон, до молитви долучились не лише римо-католицький, а й православний священик (УПЦ КП), аби ще раз підкреслити, що минув час мурування перепон на підставі конфесійної приналежності. Самі ж художники, натхненні мужністю наших бійців, підготували особливі дарунки.

Кожен з них написав мініатюрну ікону, що якраз має вміститись у кишеню гімнастерки. І тому великі твори помандрують далі різними містами, надихаючи людей, поки малі копії рушать до бійців на передову.

По завершенню виставки твори поїдуть у Любомиль та Луцьк, звідки вони мандруватимуть у Люблін.

У жовтні відбудеться зведена виставка у Львові. Там буде представлені твори майстрів з Харкова, Одеси, а також будуть зібрані роботи всіх пленерів і навіть ті, що зберігаються в колекції власника, консула Савіцького.

Цього року всі твори зберуться на одному майданчику, аби надихати та нагадувати про речі духовні. А малі твори знайдуть своїх власників в зоні АТО, аби оберігати їх та надавати сил.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ікони не малюють, а пишуть!
Відповісти