Волиньрада вимагає покарати тих, хто «дере» по 377 грн за закордонний паспорт

Волиньрада вимагає покарати тих, хто «дере» по 377 грн за закордонний паспорт
Депутати Волинської обласної ради вимагають з’ясувати, чи законно встановлюється вартість виготовлення закордонного паспорта.

Тим самим Волиньрада підтримала аналогічне звернення до Генеральної прокуратури Рівненської обласної ради (див. нижче текст звернення).

За словами Сергія Слабенка, волинське населення планує пікетувати пункти видачі закордонних паспортів.

Нагадаємо, громадськість не перший місяць конфліктує з Державною міграційною службою, яка видає закордонні паспорти. Громадські активісти, які стверджують, що за виготовлення такого паспорта треба платити тільки Держмито (170 гривень), посилаються на Постанову Верховного суду України від 3 грудня 2013. Тоді суд встановив, що сплата державного мита покриває вартість витрат Державної міграційної служби щодо видачі закордонного паспорта – у тому числі й вартість бланка. Тому міграційна служба не має права вимагати повторної оплати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акта.

Натомість Державна міграційна служба, посилаючись на рішення Вищого Адміністративного суду від 17 вересня 2013 року, і далі вимагає за виготовлення паспорта 377,15 грн.

Звернення
депутатів Рівненської обласної ради до Генеральної прокуратури України у зв’язку із стягненням завищеної вартості виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон


Рівненська обласна рада звертає увагу на те, що 3 та 17 грудня 2013 року Верховний Суд України прийняв постанови, якими підтвердив законність вартості виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон на рівні 170 гривень.

Статтею 7 Закону України №3857-XII передбачено, що правила оформлення і видачі паспортів, їх тимчасового затримання та вилучення визначаються Кабінетом Міністрів України.

На реалізацію Закону України №3857-XII Кабінет Міністрів України постановою від 31 березня 1995 року № 231 затвердив Правила, у пункті 10 яких наведено вичерпний перелік документів, необхідних для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон: заява-анкета встановленого зразка; паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років); копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи; дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра; квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.

Згідно зі статтею 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» (далі - Декрет) платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.

Державне мито справляється, зокрема, за видачу громадянам України паспорта для виїзду за кордон або обміну цього паспорта на території України у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (статті 2, 3 Декрету).

Таким чином, сплата установленого Декретом державного мита покриває вартість витрат, пов'язаних із учиненням міграційною службою дій щодо видачі громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон (у тому числі й вартість бланка). Тому міграційна служба не вправі вимагати повторної оплати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акта.

Разом з тим, управління Державної міграційної служби України в областях продовжують стягувати завищену вартість для виготовлення паспорта, включаючи додатково 87,15 грн. (у разі терміновості – 174,3 грн.) вартості послуг та 120 гривень вартості бланка.

Враховуючи викладене, просимо Генеральну прокуратуру України провести перевірку фактів, викладених у зверненні, та вжити заходів прокурорського реагування щодо рішень органів державної влади стосовно вартості виготовлення закордонного паспорта, які суперечать чинному законодавству України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені відомо, що беруть більше!
Відповісти
Так беруть на шевченка 520грн. Недавно робив!!!! Я в шоці!!!
Відповісти
Думаю могли б і 1000 взяти.
Ви ж даєте, чого не брати, це ж добровільні внески.

Паспорт по закону і з судами - 170 грн (доведено активістами)
ДМС мінімально хоче 380 грн.
А далі скільки дасте, стільки й візьмуть.
А шо там, для чого знати скільки платити. Дали квитанції, заплатив, пожалівся в інтернеті. І по колу. (
Коли вже наші люди порозумнішають.
Відповісти
Місяця не пройшло як я платила 580грн. На місці. Вул. Шевченка.
Відповісти
ДМС теж зрозуміло, що ви таки нюшичка )) (платите зайве)
Відповісти
А ще потрібно писати звернення до Кабінету Міністрів, щоб вони, керуючись рішенням Верховного Суду України, скасували постанови КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 та КМУ від 26 жовтня 2011 року № 1098, спираючись на які, ДМС стягує плату за бланк та зартість послуг.
Відповісти
Ну ти кучерявий і куриш! :)
Відповісти
Я на Шевченка, тиждень тому, робила за 570 грн.
Відповісти
Ахереть а я за 1500 делал срочный паспорт за 2 недели
Відповісти
На Шевченка найдороще!!!! Ми переконались!!!
Судити всих!!!!!
Відповісти
Корупцiя процвiтае. Нема на них комiтету вiдповiдного!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???
Відповісти
Там не Шевченка є ділова начальниця, вся така білобриса, розфуфирена, вдягнута завжди в якусь ночнушку, тільки сракою й крутить, тай їздить на різних нових джипах,ставить на тротуарі його перед самісіньким входом а питання звідки гроші, а гроші з нашого з вами карману! на вік не більше 30 років.
Відповісти
В Луцьку збирають тих, хто зробив дорогі паспорти і хоче повернути переплачені кошти. Справа вирішується через суд, вже є виграні процеси.
Координатор у Фейсбуці Андрій Костюшко та група "Закордонний паспорт за 170грн. Волинь".
Відповісти
Останні новини
Волиньрада вимагає покарати тих, хто «дере» по 377 грн за закордонний паспорт
31 липень, 2014, 14:26