На Волині археологи знайшли поховання розстріляних жертв НКВС

На Волині археологи знайшли поховання розстріляних жертв НКВС
Волинські археологи спільно з іноземними колегами на території Волинської області виявили два захоронення.

Про це повідомляє ТРК Аверс.

Українсько-польська ескпедиція у Володимирі-Волинському розкопала поховальну яму з рештками поляків, яку попередньо відносять до 1941-го року.

Разом із чеськими археологами волиняни проводять ще й дослідження у Любешівському районі. Там знайшли поховання часів першої світової війни. Як з’ясували історики - в цей час на волинській землі поліг загін кубанців.

Уже 5-ий рік на Володимир-Волинському городищі археологи досліджують поховання. Якщо раніше були сумніви щодо походження загиблих, то тепер науковці чітко впевнені.

Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський: «Кожен рік були проблеми, що це євреї, що це не поляки. Мені, москалю, доказувати, що це поляки, було якось і не зручно з однієї сторони, але цьогоріч уже виявили поховання жінок, дітей, чоловіків, які засвідчують за тими католицькими медальйонами, за гудзиками, за нашивками на каблуках, що це все-таки були представники польської нації, польської держави. Як казали в той час, польські буржуазні націоналісти».

Дослідники вже виявили та ексгумували близько 500 цивільних осіб польської національності, переважно це діти. Всі вони - жертви розстрілів НКВС.

Завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета: «Після того як вони потрапили до могильної ями, можливо, над ними прошла якась важка техніка. Мало того, що останки, як і в усіх попередніх ямах, вони пересипані вапном, ще й у такий спосіб намагалися знищити оті останки, щоб не лишилося жодного сліду… Розстрілювали їх із зброї калібру 7.62, гільзи не мають маркувань, що характерно для гільз ТТ».

На городищі вже виявлено понад півтори сотні залишків тіл. Більшість із них уже перепоховали. Дослідження тривають. На Любешівщині археологи виявили захоронення цілого загону кубанців.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо рештки поляків, значить бандерівці розстрілювали...
Відповісти
Та ти шо? НКВС на Волині не було? Або це ж саме НКВС не розстрілювало поляків?
Відповісти
Красти гріх! Що Аверсу, що Волиньпосту. Як називається використання авторського матеріалу без посилання на автора?... Він давно засвічений і на ФБ, і на Еспересо TV у Миколи Княжицького. Свідків стільки, що грошей не вистачить... Стидоття. А були ж в нормальних стосунках.
Відповісти
Останні новини
На Волині археологи знайшли поховання розстріляних жертв НКВС
31 липень, 2014, 21:50