Волинський письменник розповів, хто його побив

Волинський письменник розповів, хто його побив
Волинський журналіст і письменник, народний синоптик Володимир Лис стверджує, що його побили невідомі шовіністи.

Інцидент стався ще 26 липня, однак набув розголосу лише після того, як обласні депутати ухвалили звернення до правоохоронців щодо розслідування цього факту.

Журналіст і письменник, народний синоптик Володимир Лис нині перебуває на лікарняному зі струсом мозку. Неприємна подія трапилася поблизу його рідного села, де щороку на місці бою повстанців із нацистами відбувається патріотичний табір під назвою «Згоранська варта».

Як розповів сам письменник, після панахиди на місці бою та освячення пам’ятного хреста він повертався до батьківського дому. Через певний час за його спиною з’явилися чоловіки, які розмовляли російською. Обговорювали щойно проведену «Варту», називаючи її учасників фашистами. Письменник розповідає, що не змовчав лише тоді, коли його переслідувачі кинули провокативну фразу: «Там их, наверно, человеченой кормили. Здесь это только и жрут». Тоді він повернувся і спокійним тоном зробив молодикам зауваження. Між ними зав’язалася суперечка.

Коли Володимир Лис навів аргумент, що навіть генерал Лукін говорив про те, що Бандера був у концтаборі Заксенгаузен, один з чоловіків витяг руку з кишені і наніс удар кастетом по обличчю. Журналіст упав, один з нападників вдарив його ногою, і всі вони рушили до джипа, який стояв за метрів двісті від місця події.

28 липня Володимир Лис опублікував статтю на шпальтах газети «Волинь». У ній він висловлює припущення, що нападниками були немісцеві люди. В останньому розділі статті йшлося про інцидент. Цієї інформації не помітили правоохоронці. Тож колега Володимира Лиса, депутат обласної ради Валентина Блінова 31 липня озвучила на сесії обласної ради запит-заяву до обласних прокуратури, міліції та СБУ.

Звідки на Волині російські шовіністи?


Валентина Блінова зауважує, що даний випадок потрібно ретельно розслідувати не лише через напад на журналіста. Адже їй час від часу телефонують виборці, які повідомляють про появу на території області невідомих осіб, котрі поводять себе підозріло. Зокрема, ще місяць тому незнайомці об’їжджали села Старовижівського району і пропонували місцевим мешканцям за сто доларів підняти над сільрадою прапор Росії. Однак тоді на ці повідомлення ніхто не зреагував, розповідає депутат.

Депутати підтримали запит і проголосували за те, щоб начальник обласного управління Служби безпеки у сесійній залі прозвітував про роботу свого відомства щодо забезпечення безпеки волинян. Прес-служба управління СБУ Волині повідомила Радіо Свобода, що про інцидент правоохоронці знають лише із озвученого запиту, і чекають, що їм надійде офіційний запит від обласної ради. Мовляв, лише тоді можна почати реальні слідчі дії.

Правоохоронці: із заявами про побиття не варто зволікати

Тим часом Володимира Лиса відвідали працівники міліції, котрі попросили його написати заяву або ж пояснення про те, що травма сталася через нещасний випадок. Володимир Лис жодної з цих дій не зробив. Адже вважає, що, згідно чинного Кримінально-процесуального кодексу, правоохоронці повинні порушити справу, якщо відповідні факти оприлюднені через ЗМІ. Самі ж вони упевнені, що час для оперативного розслідування упущений через зволікання самого потерпілого.

У розмові з Радіо Свобода журналіст заявив, що його обурюють статті в проросійських інтернет-виданнях про те, що побиття вчинили російськомовні волиняни. Він допускає, що це могли бути тимчасові переселенці або туристи зі Сходу, які відпочивають на Шацьких озерах Волині.

Головний спеціаліст Волинського штабу з питань переселення біженців зі Сходу та Криму Наталія Геращенко повідомила, що офіційно до Любомльського району прибули всього чотири біженця зі Сходу і двоє – з Республіки Крим. Хоча реально східняків, які перебувають тут без реєстрації, набагато більше, зазначають у штабі.

Після широкого розголосу факту побиття волинська громада рішуче заявляє про те, що домагатиметься, щоб чоловіки з Донбасу, які прибули на Волинь «пересидіти» тут війну, негайно поверталися додому та були призвані до армії. Ці заклики, у зв’язку з побиттям Володимира Лиса, підтримала письменниця Марія Матіос, а голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вимагає від Міністерства внутрішніх справ негайного розслідування цього факту та покарання винних.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так це ж про вас!
Відповісти
Шановні земляки! Будьте уважні,не ведіться на різні провокативні коментарі.Такі,як перший Редьярд как в воду смотрел).Їх писала тваринка,яка за завданням або за обмеженістю мізжечка спеціально провокує обговорення події.Нехай свому геббельсу коментарі дає.А модераторам давно треба переглянути свою політику коректування коментарів аж до видалення.Все заради спокою в нашому регіоні.
Відповісти
Ты хочешь со с мной в эпистолярии
состязнуться , йододефицитное ?
Или на Донбасс подтянуть потроха
мне это в лицо сказать ?
Відповісти
а ти не побоїшся на Донбасі таке в лице сказати?
Відповісти
и можешь не один ...
шурфов под падаль у нас от вольного ...
Відповісти
спорить с руССким фашистом себя не уважать. Так що шановні волиняни робіть висновки, зараз у нас уже не те тихе місце як було раніше. Зараз завелось приїзджих бандюків і іншої наволочі, раз стерпите - два стерпите, на третій вилізуть на голову і вже не злізуть
Відповісти
не даром кажуть- бей сепаратиста молотом будет он как золото
Відповісти
Прісто згадайте хто робив провокації на Бандерштаті і нікого не трба шукати,чи мєнти не знають тих комсомольців-добровольців
Відповісти
ну вот,от одной фразы и полные штаны сепаратизьмы у посона !!! спужался болезный адепт рюскава мира, мира убийц и дегенератов
Відповісти
Останні новини
Волинський письменник розповів, хто його побив
02 серпень, 2014, 07:22