Януковича позбавили прем'єрських пільг, але не президентських

Януковича позбавили прем'єрських пільг, але не президентських
Довго обіцяли і нарешті потихеньку почали втілювати в життя. Йдеться про скасування привілеїв нинішнім і колишнім чиновникам.

Увечері 4 серпня президент Петро Порошенко зняв гриф "не для друку" та скасував з десяток розпоряджень 1992-2010 років, якими гарантувалися матеріальне забезпечення та охорона вищих держчиновників - як колишніх, так і теперішніх, - пише Комсомольська правда в Україні.

Голодний пайок для Литвина і Азарова

Під президентську антипільгову гребінку потрапили багато екс-прем'єрів: Євген Марчук, Вітольд Фокін, Валерій Пустовойтенко, Павло Лазаренко, Анатолій Кінах, Віктор Ющенко, Віктор Янукович, колишні голови Конституційного суду, екс-глава Нацбанку Володимир Стельмах, а також Микола Азаров у якості колишнього голови Державної податкової адміністрації. Які конкретно пільги скасовані цим розпорядженням, достовірно сказати складно. Адже секретний гриф з них знято, але в публічному доступі документи так і не з'явилися.

Боляче вдарить останнє розпорядження Порошенка по колишньому спікеру, а нині простому депутату Володимиру Литвину. Президент позбавив колишнього главу парламенту довічного утримання за держрахунок (таке йому надав у бутність президентом Віктор Ющенко).

- Володимир Литвин не платить комунальні послуги за проживання в державній резиденції. Крім цього, держава дала Литвину одну-дві покоївки. Для чого? Також в розпорядженні Литвина машина з водієм, літак для перельотів, година польоту якого коштує мінімум 100 тисяч гривень, - в 2012 році критикував необгрунтовані пільги Литвина нинішній прем'єр Арсеній Яценюк.

Екс-президентів не образили

А ось Віктор Ющенко і Віктор Янукович як екс-президенти можуть і не помітити скасування "прем'єрських пільг".

Справа в тому, що їх статус визначається постановою Верховної Ради від 4 січня 1992 року. Ним передбачено, що за екс-президентом залишаються посадовий оклад (22 мінімальні зарплати по країні), держдача з обслугою, охороною та транспортним забезпеченням, медичне та санаторно-курортне обслуговування його і першої леді. Тобто за Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою, Віктором Ющенком та Віктором Януковичем зберігаються всі привілеї.

До речі, цікава деталь. Як стало відомо, Кравчук і Кучма оформили собі депутатську пенсію, а не президентську - вона більше (15 і 18 тисяч відповідно).

"У нас всього чотири екс-президента. Навіщо їх позбавляти пільг? Держбюджет особливо не виграє, якщо у них відібрати охорону, транспорт, медичне обслуговування. Гроші потрібно шукати в іншому місці - прикривати тіньові схеми при держзакупівлях", - сказав виданню народний депутат Валерій Карпунцов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну певне ж, вони ж у нас геть "бідні", ледь жевріють на світі, понабивавши при своїх постах кишені народними грішми. Особливо "бідний" Янек, який ще й права надумав качати.
Відповісти