Враження львів'янки від відпочинку на Світязі

Враження львів'янки від відпочинку на Світязі
Журналістка видання "Високий замок" Ірина Кузьма описала свій відпочинок на Шацьких озерах.

Публікуємо оповідь журналістки без змін та правок:

У спекотному місті кожен мріє хоч на хвильку опинитися на пляжі та абстрагуватися від повсякденних справ. Проте, зважаючи на ситуацію в країні, поїздка на море може стати небезпечною, а відкладати довгоочікуваний відпочинок на наступний рік - не хочеться. Потрібно втілити мрії в реальність уже сьогодні. Я обрала один з найкращих, на мою думку, і найбезпечніших варіантів – озеро Світязь, що за сім кілометрів від смт Шацьк, в селі Світязь на Волині.

Добратися зі Львова на Світязь можна маршруткою-експресом за 80-90 гривень, залежно від перевізника. Коли під’їжджаєш до Червонограда, трясе несамовито! Ями, без перебільшення, по коліна. Кожних півметра. Автомобілі на цьому відрізку дороги, а це приблизно шість кілометрів, «повзуть» як жуки, всюди пил… Далі дорога, на щастя, краща. 4,5 години – і ми на місці. В’їзд в Шацький національний природний парк пильнує екологічна інспекція.

У селі Світязь озеро зачаровує своєю красою – жовтогаряче сонце відблискує клином на воді, вздовж трав’янистого берега пришвартовані човни рибалок, свіже повітря та кришталево чиста вода... Охочих відпочити багато, приїжджають переважно сім’ями та компаніями. Їдуть з Київської, Рівненської, Львівської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської областей, з Білорусі. Білоруси поєднують приємне з корисним. Внаслідок значного подорожчання у них продуктів харчування, приїжджають в Шацьк і на закупи, і відпочити на озерах.

Влаштуватися у селі можна без проблем. На кожному подвір’ї у господарів добудовані котеджі або кімнати, які можна винайняти. Втім, якщо настає спекотна погода, замовляти місця варто заздалегідь: наплив відпочивальників зростає у кілька разів. Ціна житла залежить від умов та відстані до озера. За апартаменти в сучасному котеджі з вигодами в номері цьогоріч просять від 100 гривень за добу з особи. Простіший варіант – кімната зі спільними вигодами, від 70 до 90 гривень. Зрідка здають помешкання з такими ж умовами за 50 гривень. У більшості господарів у вартість проживання входить і оренда човна. Хочу розвіяти міф про ненаситних комарів – їх тут не більше, ніж у кожному селі.

Наші спроби знайти житло, в якому ціна дорівнює якості, завершилися успішно. Йдучи селом, зустріли бабцю: «Кімнати шукаєте? То ходіть, я вам покажу, які є у нас!». Кличе доньку Надію, та показує нам умови, розповідає, що і де. Простенько, але зі смаком. Щоправда, санвузол, телевізор та холодильник – спільні. Ціна – 50 гривень. Господиня – привітна жінка, відразу розповіла нам, хто живе з нами по сусідству: «В другій кімнаті – сім’я з Луцька, а там далі – Свідки Єгови. Так що по вечорах шумно не буде», – заспокоїла пані Надія.

Ті, кому не вистачило кімнат у приватному секторі, або хто надає перевагу незвичному відпочинку, живуть у наметах просто неба на березі Світязя. Смажать шашлики, готують на вогні їжу під запальні українські пісні, які лунають із колонок, що причеплені до стовбура найближчої тополі. Якщо ж ніч прохолодніша, ночуть в автомобілях.

Кожних 5-10 хвилин на пляжі та вздовж вулиці села Світязь їздять жінки - «кур’єри» з доставки їжі, на велосипедах або скутерах з величезними коробками на багажнику. Зусібіч лунає: «Пончики, пирожки з капустою, гущонкою, чорницями, вишнями. Вугрі копчені, таранька, гарячі чебуреки, вареники, сємєчкі» (жива мова збережена. – Авт.). Несподівано хтось вигукує: «Дайте-но два пончика з пудрою». Тітка злазить з велосипеда і пакує пампушки в кульок. За штуку – п’ять гривень.

За окрему плату у господарів можна замовити свіжу рибу. «Мій чоловік Микола зранку принесе вам «сомиків» (місцеві бички. – Авт.), 15 гривень за кілограм. На базарі – 25-30, так що беріть. Линки дорожчі – по 50», - каже пані Надія.

У селі на березі озера розташований старовинний Петропавлівський чоловічий монастир та церква. Службу Божу правлять двічі на день, однак парафіян там небагато. «Люди у нашому селі до церкви майже не ходять. Немає у них на це часу. Всі зайняті бізнесом. Якщо хтось і йде, то в основному отдихающі», - сказала жінка у білій хустині.

Зауважила, що, «вдарившись» у бізнес, місцеві жителі зовсім запустили сади. На кожному кроці обсипаються вишні та абрикоси – ніхто їх не збирає. А в містах платимо від 60 до 100 гривень за відро...

У центрі села працюють сувенірні ятки. Можна придбати магніти, чашки з написами, вироби з дерева та глини, багато іншого краму. Продають славнозвісні «золоті» батони-магніти. По 15 гривень. Можна також придбати туалетний папір із зображенням Путіна або Януковича.
Увечері на Світязі не сумує ніхто – у центрі села кілька кафе-барів, і в кожному лунає музика.

Вразило те, що місцеві «ді-джеї» «крутять» пісні тих проросійських співаків, які відкрито підтримують кремлівську позицію. Щоправда, є кафе, де лунає жива музика - і лише українська. Відвідувачів багато, у перервах між піснями вигукують «Слава Україні!».

За традицією, кинули монетку на щастя. Хочемо ще за умов хорошої погоди та миру в країні повернутися на Світязь, адже тут відпочинок нічим не гірший від морського.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Світязь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Промосковських діджеїв на війну в дАУНБАСС! Прозріють!
Відповісти
Останні новини
Враження львів'янки від відпочинку на Світязі
09 серпень, 2014, 15:12