На Волині «чорні копачі» знищили давньоруську піч

На Волині  «чорні копачі» знищили давньоруську піч
На берегах Чорногузки, поблизу Луцька, археологи разом із правоохоронцями затримали "чорних копачів", які озброївшись металошукачами, нищили археологічні пам'ятки.

Людей із металошукачами в урочищі Ріписько, або Городок, на околицях Ратнева першими помітили місцеві жителі. Зловмисники приїхали білою «Нивою» і взялися обстежувати розкоп, - повідомляє прес-служба "Волинських старожитностей".

Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський та Сергій Теліженко, який керує дослідженнями у Ратневі, зняли все на відео (дивіться на світлині), а потім викликали міліцію.

Правоохоронці затримали копачів. Під час огляду один із них агресивно заявив, що має повне право на таку діяльність, бо він краєзнавець Володимир Свенціцький, має публікації і їздить на конференції. Також він викинув у траву свої знахідки.

"На жаль, ретельно розкрадачів археологічної спадщини не обшукували. А в урочищі Городок археологи виявили, що один із розкопаних об’єктів – піч Х—ХІ століття — пошкоджено лопатою.
А полі зафіксували чимало характерних ямок, де копачі шукали металеві предмети", – розповів Олексій Златогорський.

За справу взялися правоохоронці.

Довідка:
Нещодавно волинські археологи на околиці Ратнева виявили багатошарове поселення, де ще 7 тисяч років тому племена так званої культури лінійно-стрічкової кераміки вирощували зернові та пекли хліб.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Останні новини
На Волині «чорні копачі» знищили давньоруську піч
12 серпень, 2014, 12:40