«Мы не хотим воевать. Особенно с вами, друзья», – росіяни на фестивалі «Захід». ФОТО

«Мы не хотим воевать. Особенно с вами, друзья», – росіяни на фестивалі «Захід». ФОТО
На Львівщині відгуляли найбільший в Україні фестиваль «Захід-2014», який цьогоріч проводився шостий рік поспіль.

Дійство тривало впродовж трьох днів, з 8 по 10 серпня, у селі Родатичі Городоцького району, що за 40 кілометрів від Львова.

І хоча вартість триденного квитка напередодні фесту становила 550 гривень, на «Захід» приїхало ще більше людей, аніж у минулі роки.

Організатори не називають точної кількості відвідувачів, утім зазначають, що в нинішньому році на фестивалі побувало до 20 тисяч людей.

«Цифри – то суха статистика, а ми робимо атмосферу. Утім з певністю можемо стверджувати, що наш фестиваль – найбільший цього року в Україні», – кажуть в оргкомітеті.

Відпочити з друзями, познайомитися з новими людьми, відірватися під улюблену музику і відкрити нові музичні колективи на «Захід» приїхали не лише українці. На фесті побувало чимало білорусів, росіян і поляків, приїхали люди зі США і Канади тощо.

Фестивальники жили у кількох наметових містечках. Комфортніше було тим, хто оселився у лісі, адже усі три дні були вкрай спекотними. Діяло платне наметове містечко з більш комфортними умовами. Організатори подбали про питну воду, біотуалети і душові кабінки. Хоча через величезну кількість відвідувачів людям подеколи доводилося стояти у чергах.

Фестивальна територія була під пильною охороною, діяв пункт медичної допомоги, чергували наряди правоохоронців і рятувальників. На території працювали харчові точки.

Музична програма кожного дня стартувала по обіді, о третій-четвертій годині. Паралельно діяло три сцени: головна, рок-сцена, keep calm stage. Опісля завершення виступів на цих трьох сценах, вже вночі, працювала арт-сцена.

Загалом за три дні публіка мала змогу почути-побачити понад 50 гуртів, серед яких було немало зіркових колективів з-за кордону: Anti-Flag (США), Zdob Si Zdub (Молдова), Noize MC (Росія), Ляпис Трубецкой (Білорусь), Clawfinger (Швеція), Rocky Leon (Австрія), Ektomorf (Угорщина), Caliban (Німеччина) тощо. З українських команд фестивальників розважали: Скрябін, Брати Гадюкіни, Воплі Відоплясова, ТНМК, Перкалаба, Роллік'с, The Вйо, Qarpa, Кораллі, Тінь Сонця, Крихітка, Карна і багато інших.

До слова, цьогоріч на «Заході» виступили два луцькі гурти – Тартак і Фіолет, а радіоведуча «СіД FM» Вікторія Жуковська вдруге стала однією зі співведучих на головній сцені фестивалю.

«Захід-2014» відбувся попри війну на сході України. На думку організаторів, нині не варто цілком відмовлятися від культурних та розважальних заходів. Мовляв, навіть у найскладніші часи не можна оголошувати табу на культурний розвиток української молоді.

Зрештою, саме тема російської агресії та актуального українського (антипутінського) патріотизму була ключовою на «Заході». Під час фестивалю волонтери збирали кошти бійцям батальйону «Азов», чимало фестивальників прикрашали себе національною символікою, носили одяг із патріотичними і протестними гаслами й зображенняями.

Музиканти своєю чергою теж не могли оминути тему війни, Небесної Сотні і диктатора Путіна. Практично усі колективи зі сцени закликали на ділі любити Україну, висловлювали вдячність тим, хто нині воює на сході проти російських найманців, та виконували патріотичні пісні.

«Давайте не кричати, що Путін – ху*ло, то й так понятно. Він придурок і хвора тварина. Давайте робити щось, будувати свою країну», – не підбираючи цензурних слів, виголосив під час свого виступу Кузьма, лідер гурту Скрябін.

А популярний російський виконавець Noize MC свій виступ на «Заході» присвятив жертвам інформаційної війни. Адже, за його словами, він та його однодумці не хочуть, щоб українці всіх росіян вважали зазомбованими українофобами.

«Мне бы очень не хотелось, чтобы геополитическая херня стала яблоком раздора между на самом деле очень близкими людьми. Мы не хотим воевать. Особенно с вами, друзья», – сказав зі сцени Іван Алексеєв, відомий під псевдоніном Noize MC.

«Все прогрессивное человечество передает вам привет и огромную благодарность за ту надежду, которую подарили украинские герои», – так свій респект українцям висловив лідер гурту Ляпис Трубецкой Сергій Міхалок, пісня якого «Воины света» стала справжнім гімном Євромайдану.

Нагадаємо, журналісти ВолиньPost’у бачили, як тисячі людей відривалися на фестивалі «Захід» у 2012-му і 2013-му роках.

Фото із сайту Афіша Львова

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Мы не хотим воевать. Особенно с вами, друзья», – росіяни на фестивалі «Захід». ФОТО
13 серпень, 2014, 17:25