На Волині шукатимуть могили німців

На Волині шукатимуть могили німців
У Володимирі-Волинському відновлять пошукові ексгумаційні роботи на вулиці Павлова, у районі пологового будинку, де під час Другої світової війни ховали німецьких солдатів.

Про це розповів на інструктивній нараді за участі журналістів перший заступник міського голови Микола Веремчук, - пише Слово Правди.

Він повідомив, що напередодні з цього приводу із міським головою Петром Саганюком зустрівся представник Німецької народної спілки із догляду за військовими похованнями у Західних областях України Ульріх Шрадер.

Адже, за даними німецьких архівів, тут, поруч зі шпиталем, розміщеним у «білій» лікарні, поховано 185 німецьких військовослужбовців. Пам’ятають це і міські старожили. А колишній інженер з охорони праці райлікарні, офіцер у відставці Віталій Столяр розповів у листі до газети «Голос України», що у 1975 році, при проведенні водоканалізаційних робіт тут було розкрито захоронення 14-ти німецьких військовослужбовців. Уперше на цьому місці пошуки почали у 2009 році, потім вони призупинилися.

Такі роботи вже проведено у Рожищенському, Любомльському районах, ще тривають вони у місті Ковель та селі Дубова. Микола Веремчук представив керівника групи, що провадитиме розкопи, Мирона Старка.

"Наше завдання - пошук, ідентифікація залишків німецьких військовослужбовців і їх перепоховання на збірному цвинтарі у селі Потелич Жовквівського району Львівської області, де вже перезахоронено більше 15 тисяч осіб", - каже пан Мирон.

Теоретично, мають віднайти всіх, похованих у Володимирі-Волинському, до останнього солдата. Вони відомі пофамільно, адже німці хоронили кожного окремо, клали поряд із тілом половинку жетона з ім’ям, прізвищем, званням. Друга половина жетона йшла до архіву. У похоронній повістці, яку надсилали додому, чітко вказувалося місце захоронення, ряд, номер могили.

«Буває, - продовжує Мирон Старко, - у похованні знаходимо пляшку із посмертною запискою – там, крім імені, є домашня адреса, прізвище дружини, імена і роки народження дітей. Тож маємо не просто розкопати й підняти останки із землі, а й нічого не пропустити і максимально достовірно ідентифікувати. Для цього проводимо проміри по великій бедреній кістці, так визначаємо ріст покійного, за станом кісток скелету – поранення». Розпочались ці складні й, треба визнати, недешеві для німців роботи в Україні із 1996 року. Крім Потелич, німецькі цвинтарі вже є на Рівненщині, у Житомирі, Кіровограді, Харкові, Донецьку, Запоріжжі, Києві, у Криму.

Археологічний супровід розкопів здійснює ДП «Волинські старожитності». Перед початком робіт Мирон Старко пообіцяв зустрітися й узгодити свою діяльність із керівниками міських комунальних підприємств, заступником головного лікаря з господарської частини, щоб уточнити місце проходження підземних комунікацій – каналізації, водогону, газопроводу, силових кабельних електроліній, телекомівських ліній зв’язку.

Як передбачено загальноприйнятою технологією подібних робіт, спершу планується вручну копати шурфи, а визначивши місцезнаходження захоронень і напрямки, працюватимуть мініекскаватором. Якщо ж виявиться, що ряди могил заходять на приватну територію, проводимуть перемовини із власниками будинків.

Пошукові роботи у лікарняному парку розпочнуться, орієнтовно, наступного тижня, за сприятливої погоди, триватимуть вони біля десяти днів.

Куруватиме безпеку комунікацій при розкопах робоча група, яку, за розпорядженням міського голови, очолюють його перший заступник Микола Веремчук та секретар міської ради Олег Свідерський, і до якої входять начальники управління культури міськвиконкому Андрій Шоцький, містобудування й архітектури Тарас Киба, директор істрорико-культурного заповідника Володимир Пикалюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.