У Луцьку відкрилася виставка про Варшавську битву. ФОТО

У Луцьку відкрилася виставка про Варшавську битву. ФОТО
У Луцьку почала діяти виставка про Варшавську битву 1920 року, в якій Польща здобула незалежність.

Експозиція відкрилася у Галереї мистецтв 17 серпня.

Як розповіла генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, Варшавська битва зіграла вирішальну роль для здобуття Польщею незалежності у 1920 році.

Власне, це було відновлення польської державності, адже вона не існувала після так званого Третього поділу в 1795 році. Більша частина колишньої Речі Посполитої належала Російській імперії.

За словами консула, історики назвали Варшавську битву однією із найважливіших в історії людства, бо вона вирішила долю значної частини Європи.

Беата Бживчи провела паралель із нинішньою війною в східній частині України. Польський посадовець переконана, що зараз вирішується не тільки українська доля, а й доля всього регіону Центральної Європи. Вона також висловила слова підтримки українцям.

«Наша підтримка України формулюється уроками історії, бо історія нас вчить, що доля наших держав та народів є нерозривно пов’язана між собою. На Сході України вирішується не лише доля самої України, а й усього регіону Центральної Європи. Нехай ця виставка стане не лише причиною задумання над історією, але також нагодою для глибоких історичних і політичних роздумів», - зазначила генеральний консул.

Виставка оформлена стендами з історичними світлинами, архівними документами та супровідним текстом про події 1920 року. Зі стендів можна дізнатися про хід битви, географію, баланс воєнних сил, підготовку, побачити старі агітаційні плакати, документи, звернення та про вшанування історичної битви у сучасній Польщі.

Довідка

Як пише українська Вікіпедія, Варшавська битва – вирішальна битва Радянсько-польської війни 1919—1921 років, у результаті якої Польща зуміла відстояти свою незалежність, завдавши поразки військам Радянської Росії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку відкрилася виставка про Варшавську битву. ФОТО
17 серпень, 2014, 16:42