На Волині освятили хрест на місці загибелі вояка УПА

На Волині освятили хрест на місці загибелі вояка УПА
На Волині освятили хрест на місці загибелі повстанця Василя Чепелюка, в якого було псевдо «Перець».

17 серпня в лісовому урочищі «Перцева гора» між селами Холоневичі та Липне Ківерцівського району Волині за участі духовенства УПЦ Київського патріархату та місцевої громади відбулося освячення та урочисте відкриття пам’ятного знаку на місці загибелі в бою з опергрупою МГБ СССР одного з останніх провідників ОУП та УПА тодішнього Цуманського району Чепелюка Василя Іларіоновича (псевдо «Перець»), котрий воював за волю та незалежність України у 1944-1950 роках. Участь у заходах узяли й активісти ВО «Свобода», - повідомили у прес-службі партії.

Історичне дослідження місця та обставин героїчного бою Василя Чепелюка на «Перцевій горі» належить фундатору благодійного фонду «Останній солдат», головному редактору «Волинської газети», Заслуженому журналісту України Володимиру Данилюку. Його ініціатива спорудити на місці героїчної загибелі Василя Чепелюка пам’ятний знак герою знайшла підтримку в керівництва Волинського обласного лісомисливського господарства, яке очолює свободівець Василь Мазурик.

«Щиро вдячний організаторам та місцевій громаді, яка так масово прибула на цей захід, привела сюди своїх дітей, аби послухали правду про ті героїчні події. Десятиліттями цей ліс чекав, коли почує багатоголосий Славень України, бандерівське вітання «Слава Україні!» Душі загиблих героїв-упівців дивляться на нас з небес і серця їхні втішаються, бо вони впевнилися, що їхня жертовна боротьба не була даремною, їхні ідеї пережили час і перемагають. Але боротьба продовжується, всі завдання Революції гідності ще не виконані. Потрібно відстояти нашу землю від зазіхань новітнього агресора – путінської Росії, і нащадки упівців так само жертовно захищають нашу землю, як і вони. Вони теж здобудуть свою перемогу, велику Перемогу української Нації і Держави», – наголосив у своєму виступі перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик.

«Боротьба сьогодні триває і на внутрішньому фронті: піднімає голови наш внутрішній ворог, в Україні розпочинається повзуча контрреволюція, йде намагання усунути від влади керівників, який делеговані в неї Майданом і поставити на їх місця «колишніх-вчорашніх». Нові кадрові призначення відбуваються без будь-яких публічних, громадських обговорень, думки громади ніхто не запитує. Це неприпустимо, коли влада не радиться з народом, це не по-майданівськи. І ми не повинні мовчати, ми не маємо права цього допустити!», – додав Олександр Пирожик.

Присутній на заході депутат Волинської облради від ВО «Свобода» Микола Давидюк наголосив, що у свободівців є задум встановити та освятити подібний знак також на місці героїчної загибелі першого головнокомандувача УПА Волинського краю в періоді створення «Армії нескорених» Василю Івахіву. Ідея знайшла підтримку і в лісівників, і в активістів Братства ветеранів УПА імені Клима Савура, яке на урочистостях представляли упівські посестри Тетяна Байда-Барбелюк, Марія Ткачук та Анастасія Грабовська. Внук останньої Богдан воює з московськими окупантами на Сході України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.