У Луцьку хочуть відновити зруйновану комуністами каплицю

У Луцьку хочуть відновити зруйновану комуністами каплицю
У Луцьку планують відбудувати каплицю Іверської Богоматері на вулиці Лесі Українки.

Про це йшлося 20 серпня під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою Луцької міської ради.

Ініціатива йде від Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

Як розповів протоієрей Олександр Безкоровайний, каплицю знищили в радянський період. Вона розташовувалася край вулиці Лесі Українки біля суду.

За словами священика, єпархія має намір відбудувати капицю, але назвати її не на честь Іверської, а на честь Волинської Богоматері. Служб у каплиці проводитися не буде.

Головний архітектор міста Леонід Герасимюк зазначив, що перед будівництвом треба провести археологічні дослідження, щоб віднайти фундаменти каплиці. За його словами, ці фундаменти збереглися. Поряд із ними – фундаменти костелу тринітарського монастиря.

Члени комісії погодилися на те, що у волинській єпархії питання про відбудову каплиці порушать публічно для громадського обговорення.

Довідка

Як пише Олександр Котис у публікації про каплиці, каплицю за кошти Луцького братства збудували у 1894 році для кількох ікон, виготовлення яких у Москві замовив генерал-лейтенант Всеволод Панютін. Головна ікона ‒ Іверської Богоматері. Це була дуже гарна для свого часу і стилістики капличка.

Збудована у цегляному стилі, вона була майстерно оздоблена фігурною цеглою жовтого та червоного кольорів, з кольоровими шибками, дерев’яними різьбленими елементами. У 1959-1960 році міський комітет комсомолу організував підпал каплиці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хоч що-небудь робіть...
Відповісти
Що - небудь і як небудь?...
Відповісти
За архітектурним стилем це московська каплиця. Тому відбудувати її точну копію і назвати на честь Волинської Богоматері буде невідповідністю назви архітектурному канону. Підправити архітектурний стиль під український - вона втратить свій естетичний шарм. Думайте, щоб не впороти чергову дурницю. Але невже в нас все ще бракує храмів і каплиць?
Відповісти
В Луцьку можна відбудувати інші цікавіші речі, знищені комуністами і не лише ними.
Хто вірить, що сучасні луцькі зодчі в стані щось відбудувати у первинному стилі?
Відповісти
Постійно проглядаю новини Волині на сторінках BoлиньPost - завжди свіжі новини,гарно викладені,змістовні - за це - ВЕЛИКЕ СПАСИБІ. А от вітання "ПАНА КЛІМЧУКА" з Днем Незалежності як удар нагайкою по обличчю. Запитання до журналістіві редактора - СКІЛЬКИ СКІЛЬКИ для васце коштує? Наприклад я ніколи не забуду тих "ЗЕКІВ" під дверима голови облдержадміністрації яких "ВІН" називав своїми "друзями". Ви, панове, того не бачили - чи гроші головніше?

Відповісти
Останні новини
У Луцьку хочуть відновити зруйновану комуністами каплицю
20 серпень, 2014, 16:50