Забужко порадила, як краще відзначити День незалежності

Забужко порадила, як краще відзначити День незалежності
Відома письменниця, уродженка Луцька Оксана Забужко розповіла, яким вона бачить святкування Дня незалежності.

Парад, всенародна хвилина мовчання, молебень за померлих та вклоніння матерям, діти яких відстоюють незалежність України на Сході, - саме за таким сценарієм радить відзначити День Незалежності відома письменниця, - про це вона написала у своєму Facebook.

"1. Парад - обов'язковий, так. Конче. Нема армії без парадів, а для армії, котра воює, він важливий подвійно, морально й символічно. (Варт нагадати, що військові паради на День незалежности в нас перестав проводити Янукович - у 2010-2013 рр. їх не було, і якщо комусь сильно пече продовжити справу роззброєння й здачі України Кремлю, то маршрут відомий - чемодан, вокзал, Ростов)", - зазначає письменниця.

"2. Всенародна хвилина мовчання й молебень за полеглих - так само обов'язкові. День Незалежности, що відзначається ПІД ЧАС ВІЙНИ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, має стати - Днем Національної Єдности: не лубково-совкової ("народ-і-партія-єдіни"), а дійсно екзистенційної, шевченківської - "і мертвих, і живих, і ненарожденних". Тільки тоді це буде - День Сили. Тож, будь ласка, - без поплавщини, без кічу і, головне, - без фальшу", - пише Забужко.

"3. І ще: дуже хочеться, щоб цього дня країна вклонилася всім матерям, які віддали на олтар нашої незалежности найдорожче, що мали, - своїх дітей. Це важливо з багатьох причин. Важливо і як чіткий (давно потрібний!) меседж від влади, ЗА ЩО МИ ВОЮЄМ - за незалежність, так (то з меркелями-штайнмайєрами можна дипжуйку жувати, а своїй країні пора озвучувати найбільш "структуротворчі" речі чесно і вголос!), і, може, ще важливіше - як символічне всім нам, від наших матерів, благословення - на перемогу (це теж екзистенційна штука, і теж вимагає - щирости й такту)", - зазначає письменниця.

"Одне слово, це великий день, і великий шанс для країни згуртуватися й зміцніти. І дуже хочеться сподіватись, що організатори його не змарнують", - написала наостанок Забужко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Останні новини
Забужко порадила, як краще відзначити День незалежності
20 серпень, 2014, 17:30