Підлітки в накидках «Фонд добрих людей»: псевдоблагодійники в Луцьку

Підлітки в накидках «Фонд добрих людей»: псевдоблагодійники в Луцьку
Тривалий час на вулицях Луцька можна побачити молодих хлопців та дівчат у синіх накидках із написом «Фонд добрих людей».

Вони ходять зі скриньками та пропонують зробити свій внесок. Щоправда, на кого чи куди підуть ці кошти, самі не завжди знають, - пише на сторінках Волинського інформаційного порталу Анна Єкименко-Поліщук.

Нещодавно, вже знаючи про напружену ситуацію навколо цих «благодійників», побачила дівчину з відповідною символікою. Підійшла до неї:

– Доброго дня! А для кого ви гроші збираєте?

– Для дітей.

– А яких дітей? Можете назвати імена, чи прізвища? Або на що вони хворі.

– … (тиша)

– А ви волонтер? Тобто просто ходите збираєте гроші, щоб допомогти людям? Це ж така благородна справа.

– Я взагалі за відсотки працюю.

Коли ж я попрохала надати інформацію про те, де можна знайти їхній офіс, або ж про відповідні документи, які дозволяють «волонтерці» (чи, швидше, найманій працівниці) збирати гроші посеред міста, вона вирішила піти геть. Лише після наполегливих запитань і погрози викликати сюди міліцію з’ясувала у дівчини, що все про «добрих людей» можна дізнатись в Інтернеті.

Інформацію знайти таки вдалось. У цієї організації навіть сайт свій є. Щоправда, прописка фонду – харківська, але мережа розвинута доволі добре, адже представники є у 14 містах, що доволі немало. У Луцьку представником вказано Андрія Михайловича Костельного. З фото на мене дивився доволі молодий хлопець. Є й номер телефону, але після того, як я відрекомендувалась журналістом, там поклали слухавку.

Знайшлась відповідна група і в соціальній мережі. Там є опис, чим має займатись фонд.

«Наш фонд і наш сайт – для допомоги дітям-сиротам, хворим дітям і усім, що потребують. Якщо Ви заглянули у цю групу чи на сайт fdl.net.ua – значить, є надія на те, що Вам не байдужа доля хворих дітей, що потребують медичної допомоги, а також дітей, що залишилися без опікування, позбавлених такого простого і необхідного, як турбота і тепло батьківських рук. Ми допомагаємо дітям, просто тому, що ми можемо. У нас немає можливості врятувати весь світ і допомогти тим, що усім, що потребують. Але в наших силах потурбуватися про дітей, які поруч. Під опікою нашого Благодійного Фонду знаходиться декілька дитячих установ, яким ми надаємо посильну допомогу. Наш Благодійний Фонд реалізує проекти, націлені, передусім, на особову реабілітацію і соціальну адаптацію вихованців дитячих будинків», – цитую статус. Щоправда, не вказано, де ці дитячі будинки розташовані та яка конкретно допомога їм надається.

До речі, адміністратором групи є невідомий Костя Демидов. І що цікаво: його фото – один в один із Андрієм Костельним. Якщо це не двійник цього добродія, то для чого людині принаймні двоє імен – ще те питання!

З тих же соціальних мереж дізнаємося і про акції, які проводилися у Луцьку. Значиться вона така аж одна: подарували Волинському обласному спеціалізованому будинку маляти пилосос.

А також роздавали малозабезпеченим пенсіонерам хліб. Хоча, як пов’язати місію фонду і цю акцію, – теж питання.

Сторінка «Вконтакті» – це здебільшого репости з інших міст, однак є і кілька своїх дописів. Так, у червні волонтером місяця визнано Іванну Івашко.

Зайшовши на її сторінку, ми зрозуміли, що це – дівчина того ж Андрія Костельного.

До слова, в неї чимало світлин з хлопцем, які були зроблені протягом цього року у різних містах України (зауважу, що подорожувати в нас час – справа не з найдешевших).

Насправді ж діяльність цього фонду викликає чимало запитань у багатьох лучан. Тож цю проблему порушив нещодавно на сесії Луцької міської ради депутат Роман Романюк. У своєму запиті він розповів, що до нього звертались городяни, стурбовані таким-от збиранням коштів невідомими особами.

«Зараз складний час. Фактично ми живемо у період війни. Багато людей та військових потребує допомоги. Тож не дивно, що навколо побільшало тих, хто збирає кошти, ліки, їжу. Дехто ж думає, що всі забули про хворих діток, які нікуди не зникли і теж потребують допомоги. Тому люди і жертвують гроші у скриньки», – розповів він.

Роман Романюк зазначив, що насправді під гарним гаслом та прикриттям фонд – це просто добре поставлений бізнес. «Я спілкувався з тим хлопцем (Андрієм Костельним, – ВІП). Він дуже юридично підкований і агресивний. Навіть кинувся під колеса авто начальника міліції», – додав він.

Після запиту на сесії за «благодійників» взялися правоохоронці. Виконувач обов’язків начальника Луцького міськвідділу міліції Ігор Муковоз детальніше розповів про цю ситуацію. Він зазначив, що загалом у Луцьку діє не одна така організація. «Я мав кілька справ. Наприклад, після профілактичних бесід наше місто покинув фонд «Подаруй життя маляткові», – пояснив він.

Схема роботи в усіх дуже подібна. Певна організація реєструється в одному місті, з іншого привозиться «керівник» і збирає кошти вже, скажімо, у Луцьку. «Я не вірю, що людина з Полтави, чи ще звідкись приїде сюди, буде винаймати квартиру, аби збирати гроші для якихось діток. А що їй заважає це робити у своєму місті?» – риторично запитує правоохоронець.

Розповів очільник міліціонерів і про нашого «героя», Андрія Костельного. Як виявилось, хлопець – львів’янин, а в нашому місті винаймає житло. Важливий той факт, що юнак – неповнолітній, тобто взагалі не може юридично працювати. Він заявив, що квартиру винаймає батько, але коли до того додзвонились, то чоловік навіть не знав, що юнак у Луцьку, адже думав, що Андрій живе з матір’ю.

«Ці фонди спеціально шукають людей з неблагополучних сімей, які підуть на будь-що, аби заробити гроші», – припускає Роман Романюк.

Ігор Муковоз зауважив, що насправді в українському законодавстві є великі проблеми з притягненням до відповідальності таких фондів. «Юридично у них все правильно. І ніхто ж не може зупинити їх і змусити перерахувати, скільки грошей є у скриньці», – зазначив він. Складно також перевірити, чи доходять кошти адресата.

«Я вважаю, що якщо хтось хоче допомогти, то необхідно це зробити адресно. З рук у руки, чи перерахувати на картку, перевіривши, чи дійсно така людина цього потребує. Я б дуже хотів, щоб лучани були обачними і не давали гроші незнайомцям на вулиці», – закликав очільник міських правоохоронців.

Ігор Муковоз також пояснив, що затримують й волонтерів, які теж виявляються неповнолітніми. Відповідно, притягають до відповідальності батьків за неналежне виховання. «Я взагалі вважаю, що діти не можуть збирати гроші. Це руйнує їхню психіку. Бо хто потім захоче йти на роботу, якщо тут добрий дядя може просто так кинути кілька гривень?» – додає він.

Наразі щодо діяльності «Фонду добрих людей» правоохоронці проводять відповідні перевірки, причому не лише в нашому місті. Але начальник Луцького МВ УМВС в області впевнений, що знищити цей «бізнес» непросто, адже за ним стоять не ті хлопці, яким по 17 років. Тому вважає, що найперше необхідно застерігати людей, аби ті не кидали гроші на вітер чи, точніше, на збагачення шахраїв.

На цю тему я поспілкувалась і з головою Благодійного фонду «СТОПРАК» Марією Адамчук. Її організацію знають вже чи не всі небайдужі волиняни. Адже до акцій підтримки людей, які ведуть боротьбу із онкохворобами, вона залучає найрізноманітніші підприємства й установи, висвітлює цю діяльність у ЗМІ та, що дуже важливо, веде прозорий облік коштів.

«Насправді благодійний фонд може використовувати кошти на свої потреби, заробітну плату, оренду офісу та інші, але у сумі не більшій, ніж 20% від надходжень», – коментує Марія Адамчук ситуацію з оплатою праці волонтерів.

«Однак ці гроші можна брати з нецільових призначень. Тобто, якщо на скриньці є фото дитини і напис, що це збирають для неї, то звідти не можна взяти ні копійки», – наголошує вона.

Окрім того, гроші у скриньці повинні перебувати не більш ніж добу. Її потрібно розкрити, здійснити перерахунок та скласти відповідний акт вилучення, а тоді покласти кошти на рахунок у банк.

«Якщо ж організація з певного міста виходить на регіони, то ви уявіть, який має бути масштаб! То про неї б усі вже мали знати і бачити рекламу. А одяг для волонтерів?! Це ж скільки треба витратити. Так, це дуже гарно. Але наш фонд, для прикладу, не має стільки зайвих коштів, аби таке зробити. І навіщо, якщо ці гроші можна спрямувати для хворих», – пояснює Марія Адамчук.

Також вона розповіла, що великі і дієві фонди вступають у асоціації, де спільно працюють і приймають певні рішення.

«Ми вирішили, що проводити от такого агресивного збору коштів на вулиці не будемо. А ті, хто ходить зі скриньками, – шахраї. Так, якщо це акція: наприклад, одні дітки малюють на асфальті, на сцені інші виступають і стоїть скринька, то це може бути. Але ніхто не повинен ходити по вулиці і просто збирати гроші», – запевнила керівник БФ «СТОПРАК».

До речі, волонтер, який збирає гроші в обласному центрі Волині, повинен мати при собі посвідчення та дозвіл від Луцької міської ради на проведення масового заходу, адже збір коштів – це така ж акція, як, скажімо, концерт. Якщо цього документу немає, то це означає, що волонтери перебувають на вулиці незаконно.

Марія Адамчук також переконана, що не потрібно кидати гроші у скриньки на вулиці.

«Люди думають, що кинули 10 гривень у скриньку – і все, очистили свою карму. А це такий самий бізнес, як був колись із безпритульними, які гроші під церквами просили. І насправді такі фонди десь зареєстровані, міські осередки перераховують туди якісь копійки, а всі кошти залишаються в інших людей, і не тих, кому вони треба», – додає вона. До слова, керівник благодійного фонду розповіла, що за день один волонтер у середньому може зібрати до 500 гривень. А у нас по місту їх ходить зі скриньками з десяток.

Тож поки одні хапаються хоч за соломину, аби врятувати життя недужому, приймаючи допомогу рідних і друзів, оббиваючи пороги всіх можливих владних кабінетів та просячи щось вділити у фондів чи бізнесменів, є спритники, що успішно заробляють на чужому горі, не гребуючи при цьому нічим. Тому дуже вас прошу: коли наступного разу побачите людей, які проситимуть гроші на чиєсь лікування, поговоріть з ними, розпитайте детально про фонд, діяльність та тих, кому вони нібито допомагають.

У разі потреби – зателефонуйте до міліції. Це значно краще, ніж задля очищення власної совісті кинути 10 чи 20 гривень. Адже цим ви допоможете хоча б у тому, що шахраї більше не спекулюватиме на нещасті й недузі одних та милосерді інших.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нераз підходив і запитував кудиж ці гроші йдуть чи хочаб побачити якійсь документ про проведення акції але у відповіть бачив незадоволений вираз обличчя яке розверталось і йшло геть...
Відповісти
я вже давно знала,що то фонд,який заробляє гроші...я також була любопитна як журналіст..з того дня я обминаю їхні скриньки..а людям так і хочеться сказати,що це дарма відмивання грошей,та хіба в наш час зрозуміють,що їх обманюють
Відповісти
якщо говорити про неповнолітніх, що збирають гроші для хворих діток, (а я знаю достовірну інформацію, що дійсно, для хворих, і для діток, з луцького спеціалізованого будинку дитини). то для початку запитайте у тої ж Марії Адамчук за які кошти було відправлено в Австрію медсестер обласних лікарень??? можу ще багато фактів написати, але чи варто??? на мою думку, нічого поганого немає, що діти допомагають іншим, ну можливо, дівчинка, у якої журналістка питала, розгубилася... тут сама доросла тьотка, а як на вулиці щось запитає якийсь перехожий, то два слова не складеш...
Відповісти
Я зі статтею категорично не згоден! Також не один раз бачив цей фонд та до них підходив, ставився дуже скептично.....дойшло до того, що я знайшов матір і дитину для якої збиралися кошти! Тепер в мене жодного сумніву немає, на свої очі бачив як на рахунок тієї матері перекидали гроші! І на рахунок неповнолітніх, у них з собою є дозвіл від батьків на роботу в фонді.
Відповісти
Стаття як анписана із "стелі"
Жоден журналіст не підходив до волонтерів!
Цей фонд один вз небагатьох в Україні, який дійсно систиматично допомагає важкохворим дітям!
Відповісти
Дурні журналісти ви дарма хочете обдурити людей цей фонд справжній ну підійдіть до волонтері і попросіть номер мами і тоді побачимо хто з нас брехло
і це у ваших правилах написано чорний піар
Відповісти
Останні новини
Підлітки в накидках «Фонд добрих людей»: псевдоблагодійники в Луцьку
22 серпень, 2014, 11:44