«Під танком сидів хлопець, якому відірвало ноги, а місцеві чекали, поки він сам помре», - бійці «Світязя»

«Під танком сидів хлопець, якому відірвало ноги, а місцеві чекали, поки він сам помре», - бійці «Світязя»
До Луцька повернулися бійці спеціальної роти міліції «Світязь», які вирвалися з «Іловайського котла».

Загалом на Волинь повернулися 30 із 40 бійців підрозділу «Світязь», - повідомляє Вісник і К.

Ще двоє залишилися у госпіталях на Сході. Один спецпризначенець загинув, ще двоє вийшли на телефонний зв'язок, але поки невідомо чи досі вони намагаються дістатися до своїх з оточення, чи опинилися у полоні. Доля п'ятьох бійців «Світязя» поки невідома. Петро Шпига розповів, що молиться кожного дня, аби вони повернулися живими.

Під час запеклих боїв 19 міліціонерів отримали поранення, двоє - важкі. Більше половини бійців - контужені. Але жоден з них. За словами Петра Шпиги, не виявив бажання залишити підрозділ. Більше того, продовжується його комплектування, і ще 40 добровольців нині продовжують тренуватися і готові вирушити у зону бойових дій захищати Україну. Повернутися на поле бою хочуть і більшість з тих, хто вирвався зі справжнього пекла. А поки що їм поставлене завдання після кількаденного відпочинку вирушити у східні області для пошуку зниклих п'яти побратимів. Їх шукатимуть у лікарнях та моргах.

Бійців «Світязя» представлять до державних нагород, також їм достроково присвоять чергові звання та пообіцяли підвищене грошове заохочення.

В Іловайському котлі волинським міліціонерам довелося несолодко. У місто для зачистки їх відправляли всього на добу, яка розтягнулася майже на два тижні. З собою бійці «Світязя» не мали у достатній кількості ні харчів, ні медикаментів. Усе залишили на базі у містечку Ясинувата, яке до речі, теж захопили російські війська. Там і знищили усі речі волинян.

В Іловайську міліціонери харчувалися картоплею та помідорами, які рвали на чиїхось городах. На полі бою «Світязь» втратив свій транспорт. Спеціально придбаний у банка броньований мікроавтобус «Фольксваген» підірвався на міні, коли бійці намагалися вирватися з оточення. Машину довелося покинути, але вона виконала свою функцію, зберігши життя бійців.

Щодо ставлення місцевого населення міліціонери розповідають різні історії. Одна з груп натрапила на підбитий український танк поблизу одного з населених пунктів. Під понівеченою броньованою машиною сидів 19-річний танкіст без ніг і волав про допомогу. Бідолага розповів міліціонерам, що так просидів уже півтори доби. Увесь цей час поруч на лавочках збиралися люди погомоніти, але ніхто не допоміг юнаку. Бійці тривалий час рухалися крадькома по пересічній місцевості, була проблема з водою. Напувати українських силовиків теж поспішали не всі. Одна з груп волинян обміняла пляшку мінералки на наручний годинник.

Частина бійців «Світязя» потрапила у більш приємну історію. Зі штабу сил АТО вони летіли до столиці у літаку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Урядовцям вони розповіли про свої проблеми.

Бійці «Світязя», зокрема переконанні, що в оточення потрапили через зрадників. Російські десантники, яких вдалося захопити у полон під час відступу, зізналися, що чекали на українців у засідці дві доби. І тільки хитрий обхідний маневр зберіг міліціонерам життя.

Також, як розповідають бійці «Світязя», росіяни свідомо тероризують рідних силовиків. Вони виймають сім-карти з телефонів українців і дзвонять до них додому і вимагають гроші чи то за визволення з полону чи то за видачу тіла. Натомість найманці і бойовики поводяться значно жорстокіше. В Іловайському котлі вони добивають поранених українців. Особливо негативне ставлення до бійців добровольчих підрозділів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Останні новини
«Під танком сидів хлопець, якому відірвало ноги, а місцеві чекали, поки він сам помре», - бійці «Світязя»
04 вересень, 2014, 14:00