Схід очима волинянина: «післядеенерівська» Семенівка.ФОТО

Схід очима волинянина: «післядеенерівська» Семенівка.ФОТО
Селище Семенівка поблизу Слов’янська помітно постраждало як від рук ДНРівців, так і частково від обстрілів сил АТО.

Найпопулярніший маршрут сюди пролягає через Ізюм, Святогірськ та саме місто Слов'янськ. Цікаво, що на шляху до поруйнованої війною Семенівки можна побачити зруйнований міст на трасі Харків - Ростов-на-Дону.

Зараз доводиться обирати – робити великий «гак» через Слов'янський чи їхати через понтонну переправу на річці Казенний Торець, який навели військові після підриву мосту бойовиками.
Характерні сліди бронетехніки на дорогах Донбасу
Характерні сліди бронетехніки на дорогах Донбасу


Ознаки війни у селищі видно ще із траси. Білборди із дірами від снарядів, уламки підірваної бронетехніки на узбіччях, паркани, перетворені в решето, – це будні місцевих мешканців.

У Донецькій ОДА визнають, що «сапери» досі не розмінували узбіччя тутешніх доріг, тому ходити в «зельонку» не рекомендують.

Також на шляху є кілька блокпостів. Перевірять, перш за все, вантажні автомобілі, автобуси та недорогі автомобілі радянського автопрому. Дорогі іномарки, як правило, відпускають. Щоб проїхати – обов’язково треба мати при собі документ, що засвідчує особу(на випадок перевірки, перевіряють не у всіх).

Найбільше у Семенівці постраждали будинки, які розташовані близько біля траси Харків - Ростов-на-Дону. У багатьох проломлений дах, а на стінах та парканах дірки від куль.

Проте поступово місцеві повертаються у домівки та намагаються відновити житло до настання холодів.


Про особливу долю місцевої школи розповідає її директор Сергій Борисенко. Каже, що в окупації вона перебувала із 14 травня до 5 липня. За цей час бойовики облаштувалися в приміщенні, вирили навколо окопи та підготували вогневі позиції. Пізніше у приміщення школи потрапили 4 снаряди. Через це дах був практично повністю зруйнований, а із вікон вціліли лише 4.

Відремонтували школу за кошти «Ощадбанку», тому прапор цього банку вивісили на флагштоку поряд із прапорами України та ЄС.

Також сюди на 1 вересня приїжджав Святослав Вакарчук. Співак подарував школі музичне обладнання та заспівав для дітей кілька пісень. Його автограф та напис «Все буде добре» зберігають біля входу в школу в спеціальній рамці.

Керівники розбомблених об’єктів на території, звільненій від «ДНР», люблять повторювати: «Не було щастя, а нещастя помогло». Вони мають на увазі, що після того, як звідси «пішла війна», різноманітні співаки, політики та спонсори поспішили взяти «шефство» над школами, садочками, лікарнями, бо на патріотичній хвилі це стало досить «модно» (хоча не виключаю, що багато людей допомагали із щирого альтруїзму).
Писав Вакарчук
Писав Вакарчук
Подарунок Вакарчука
Подарунок Вакарчука
Біля школи нещодавно засипали окопи бойовиків
Біля школи нещодавно засипали окопи бойовиків
Частина дітей із Семенівки досі ховаються в Росії, але збираються вертатись
Частина дітей із Семенівки досі ховаються в Росії, але збираються вертатись


Однак є й такі заклади, відновлення яких вважають просто недоцільним. Саме в такому становищі опинилася Семенівська психлікарня. Це кілька розвалених корпусів, всередині яких залишилися рецепти, документація, деякі книги, чашки та меблі.
На території лікарні добре помітні сліди бомбардування – ями від вибухів у землі, дірки у стінах та сліди від осколків.

Начальник відділу прес-служби Донецької ОДА Ілля Суздалєв розповідає, що лікарню захопили бойовики, які мали табір поруч. Натомість бомбили її здебільшого наші війська, які поступово витісняли ДНРіців із селища.

На четвертому поверсі лікарні знаходяться залізні двері із написом «дур-хата для избанных особ». Тут, можливо, тримали полонених, однак перевірити це не вдалося – двері загачені.

Територію лікарні добре «прошерстили» сапери, однак досі можна знайти гільзи та осколки. Тепер психлікарні у тому приміщенні не буде. Лікувати душевнохворих планують в одному із профілакторіїв на Півночі області.


Хоча проблеми із психікою в деяких жителів області є, навіть якщо на хвилинку забути про бійців «ДНР» із гаслами: «Нет гомосексуализму на Донбассе», «За Русь святую», «Русские не здаются», які пишуть поряд із матюками на парканах.

Так, заступник голови Донецької ОДА Олена Петряєва розповідає, що після війни кількість звернень до психологів та психіатрів на Донеччині зросла в декілька разів.

Також психологи з власної ініціативи відвідують переселенців, які розміщуються у пансіонатах.

Антон Бугайчук (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молотки, що пишете і не боїтеся їхати на "буремний схід"
Відповісти
не побачив наслідків від "полювання" його земляків?
Відповісти
Останні новини
Схід очима волинянина: «післядеенерівська» Семенівка.ФОТО
05 вересень, 2014, 21:33