На Волині вшанують річницю героїчного бою УПА

На Волині вшанують річницю  героїчного бою УПА
На Волині вшанують пам'ять полеглих у нерівному бою з німецькими окупантами українських повстанців поблизу села Новий Загорів Локачинського району.

Захід відбудеться поблизу села Новий Загорів Локачинського району у неділю, 7 вересня, - повідомили у прес-службі волинської «Свободи».

У програмі заходів:

9:00 – Служба Божа у Новозагорівському монастирі.
11:30 – панахида біля пам’ятного знаку полеглим воякам УПА.
12:00 – Народне віче за участю громадських активістів та депутатів різних рівнів.


Довідка:

8-11 вересня 1943 року поблизу села Новий Загорів Локачинського району Волинської області відбувся нерівний бій вояків Української Повстанської Армії із гітлерівськими окупантами. 42 молоді українкі повстанці дві з половиною доби тримали бій проти понад тисячі ворогів, маючи у наявності лише один гранатомет та чотири кулемети.

Територія Новозагорівського монастиря, на якій розташувалися бійці УПА, була стратегічним місцем, де перетиналися шляхи УПА з сусідніх областей. Коли розпочався бій, до німецьких загонів Локачинського району долучилися військові підрозділи з Володимир-Волинського, Горохівського та Луцького районів, прибуло близько 40 одиниць техніки з підмогою, у кожній з яких було по 20 німецьких солдат.

10 вересня німецькі окупанти пішли в наступ – запеклий бій тривав весь день. Під вечір під’їхало ще 10 танкеток (малі танки) зі Здолбунова, які почали прямим попаданням бити в монастирський мур. Бійці УПА з окопів відступили в монастир, а коли фашисти задіяли авіацію – три літаки – змушені були сховатися у монастирське підземелля. Костел монастиря було напівзруйновано.

11 вересня 1943 року загинув командуючий чотою бунчужний Андрій Марценюк («Береза»). За свідченнями очевидців тих подій, чотар «Береза» і троє інших важко поранених, не бажаючи здатися ворогу живими, застрелилися.

Вночі з 11 на 12 вересня 1943 року 14 уцілілих повстанців, розділившись на дві групи, атакували німецькі позиції. З вигуками: «Слава Україні!» бійці ровом через окопи прорвалися з німецького оточення і знайшли тимчасовий сховок між місцевими жителями.

Із 42-х повстанців 29 загинуло. Повстанці знищили близько 540 окупантів і близько 700 – поранили.

Про боротьбу чоти «Берези» повість-хроніку «Бій під стінами храму» написав Петро Боярчук, а гурт «Тартак» спільно з Андрієм Підлужним у стінах монастиря про ті славетні події зняли кліп на пісню «Не кажучи нікому».

30 вересня 2013 року Волинська обласна рада підтримала внесений фракцією фракції ВО «СВОБОДА» проект рішення «Про відзначення 70-річчя героїчного бою УПА поблизу села Новий Загорів Локачинського району Волинської області» як офіційного заходу загальнообласного значення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.