«Нами командував полковник, який зливав інформацію», - боєць з 51-ої бригади

«Нами командував полковник, який зливав інформацію», - боєць з 51-ої бригади
51-у механізовану бригаду із Волині, 5-й батальйон із Прикарпаття , 24-у механізовану бригаду із Львівщини рідні удома зустрічали, як героїв. Натомість військове керівництво закидає воякам дезертирство.

Саме за свою правду зараз бореться й 5-й батальйон територіальної оборони «Прикарпаття». Після двох місяців, проведених під обстрілами із «Градів» командир Віталій Комар самовільно прийняв рішення вивести бійців з-під Амвросіївки, - йдеться у сюжеті телеканалу ZIK.

«Ми нічого не могли там вдіяти, - розповідає боєць 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» Андрій. – Все, що мали, - автобуси, на яких і приїхали на позицію. Але ж воювати без бронетехніки неможливо. Хто винен в цій ситуації? Генштаби напевне. Мали бійню в одні ворота. Отримували накази спостерігати, не стріляти, але не здавати позицій.

Зараз Віталія Комара звинувачують у непокорі командирам й ухилянні від військової служби. Його взяли під варту на два місяці. Аби вивільнити комбата, бійці віднайшли кошти для застави у сумі 60 тисяч гривень.

«Дезертирство? Два місяці батальйон знаходився під обстрілами на території Донецької області. Хлопці трималися два місяці: якби були дезертирами, то за обставин, в котрі потрапили, одразу б поїхали геть», - говорить Віталій Комар.

Тим часом батальйон, яким керував Комар, вирушив в Рівне на навчання.

Більшість бійців 51-ї механізованої бригади також самовільно покинули зону АТО. Додому добиралися за власний кошт, гроші передавали родичі, декому допомогли волонтери.

Місце їх дислокації - військова частина у Володимирі -Волинському. На війну більше не хочуть, вимагають демобілізації, ротації, адже перебували на сході від початку квітня.

За словами бійця Петра Леха, який воював сході 5 місяців, форму, зброю, продукти отримували від волонтерів, а від держави – лише накази.

«Хто нами командував? Пивоваренко – полковник, який зараз вважається зниклим. Стало відомо, що він здавав інформацію про переміщення частини», - додав чоловік.

Частина бійців бригади ще від початку серпня перебуває в Старобільському СІЗО. За словами правозахисника Володимира Нагорного, подана апеляція зникла.

«Уже місяць, як доля апеляцій невідома. Вона ж мала бути розглянута в 5-денний термін, бо мова йде про обмеження прав людини», - розповів Володимир Нагорний.

Наразі ж ведуться розмови про переформатування 51-ї бригади на 14-ту.

«Бригада існуватиме. Але під яким виглядом? Може, нове найменування, може, з новими регаліями, озброєнням, чисельністю. Прийматиметься додаткове рішення», - повідомив генерал-лейтенант, керівник групи «Північ» Ігор Колесник.

178 вояків 24-ї механізованої бригади додому повернулися 4 і 6вересня. Спочатку відкрито розповідалм про пережите. Тепер же адвокати, які представляють інтереси солдатів, яких можуть визнати дезертирами, радять своїм підопічним не спілкуватися із журналістами.

Т.в.о. начальника штабу 24-ї бригади Олександр Бабяк не на камеру пояснив: якби бійці після повернення поводилися тихо, усе вдалося ю владнати наступного ж дня.

«Їх би завели у частину і на цьому б все закінчилося», - переконаний він.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
по криївках! Це у вас в генах....
Відповісти
а ви зверніться до наших нардепів із волині хай захищаються нашу 51 дивізію ато їхні обличчя в кожній газеті атолку немає. хай помагають.
Відповісти
всі вони гондураси!!!ні, ну копати окопи для техніки це важко, сам знаю, але те, що вони зробили -підрораси!!!
Відповісти
що говорити...51 бригаду просрали, і не важать причини - просрали прапор і честь, а пояснення залиште для прокуратури!!!
Відповісти
такий. ЖОРСТКО, але як учили!!!
Відповісти