В Луцьку відкриють виставку про Волинь у 1812 році

В Луцьку відкриють виставку про Волинь у 1812 році
З нагоди 200-річного ювілею війни 1812 р. Волинський краєзнавчий музей відкриває нову виставку, присвячену Волині у наполеонівських війнах.

Про це повідомляє Музейний простір України.

Волею долі території України війна з Наполеоном торкнулась активними військовими діями лише на Волині. Саме цей аспект став вирішальним для організаторів виставки, які зосередились на з’ясуванні характеру Волинського театру війни. Задля цього науковці музею найважливіші воєнні події липня – жовтня 1812 р. «наклали» на об’ємну карту Волинської губернії (реконструкція працівників відділу давньої історії – Олени Бірюліної та Богдана Зека), а головні факти виклали у короткій хронології.

Основне вістря уваги організатори зосередили на людському факторі, й відтак через призму цього підбирали матеріали. Поряд з командувачами російських військ відвідувачі музею зможуть побачити їх супротивників – командирів союзних Наполеону австрійських, саксонських і польських військових підрозділів, які воювали на Волині. Чи не вперше в рамках музейної акції можна буде спробувати підняти делікатне питання – чи існував в межах Західної Волині суголосний війні партизанський рух, іншими словами – яким насправді було відношення місцевого населення до обидвох воюючих сторін?

Співорганізаторами музейної виставки стали: Волинський регіональний Музей українського війська та військової техніки (директор – Ігор Пасюк) та український Клуб любителів військової історії (голова – Олексій Приходько, Київ; член Ради зі зв’язків – Наталя Лисенко, Луцьк), які надали для експонування історичні реконструкції військових мундирів періду «наполеонівських» війн та оригінальні і відтворені предмети озброєння того часу. Важливим доповненням експозиції є автентичні та відтворені жіночі костюми, у які вбирались «маркетанки», що супроводжували військовиків у походах.

Державний архів Волинської області (директор – Володимир Гика) запропонував на виставку важливі архівні свідчення, зокрема про власника волинського села Пілганів Йосипа Орурка – російського генерала, учасника «волинської» війни 1812 р., ірландця за походженням.

Виставка чекає на своїх відвідувачів, яких познайомить з однією із маловідомих сторінок волинської історії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Здається, історію Російської імперії разом з її війнами хтось намагається максимально наблизити до сучасних українців. В той же час важко уявити таку увагу до історії нашого краю, коли він входив, наприклад, до І чи ІІ Речі Посполитої. Поцікавтеся, у тому ж музеї як в їх еспозиції представлене міжвоєннє 20-ліття. А це ж дуже цікавий період, який зараз просто ігнорується та значно замовчується. У результаті більшість волинян вважають "своєю" історію Московії. Тонка і безневинна технологія креаторів "рускага міра"
Відповісти
сумніваюся, що це спланована акція, але те, що воно має означений вами ефект, 100%. Але нехай. ХІХ століття - найбездарніша і найганебніша сторінка історії Волинського краю.

А про польські періоди ми пам'ятаємо! Міжвоєнне - певно найцікавіше, що було в Луцьку в 20 столітті.
Відповісти
Судження не аргументоване. Креаторів під час акцій по війні 1812 р. в музеї не було, або вони вели себе непомітно. Власне їх чекали, але їм тут не пахло...
Відповісти
Даруйте, панове! Але волинський театр військових дій на Волині у війні 1812 це історія Волині і її населення, а не лише історія Рос.імперії. Чи Ви про музейну виставку судите заочно? Прийдіть, приїдьте і подивіться. Міжвоєнний період на сучасній Волині не є найцікавішим періодом волинської історії (хоч насправді нецікавих небуває!), але в музеї ще не визріли самостійні кадри для цього часу.
Відповісти
Останні новини
В Луцьку відкриють виставку про Волинь у 1812 році
10 травень, 2012, 10:33