На Волині - брак спеціалістів робітничих професій

На Волині - брак спеціалістів робітничих професій
Молодих спеціалістів, які приходять на ринок праці після закінчення навчального закладу, доводиться довчати або перекваліфіковувати.

Про це розповіла Директор Волинського обласного центру зайнятості Раїса Кучмук під час брифінгу 25 вересня.

За її словами, обласна служба зайнятості організовує профнавчання для безробітних під потреби ринку та на замовлення роботодавців.

Цього року таке навчання проходить 3414 осіб, з них 82% здобуває освіту на замовлення роботодавців.

Окрім навчання, яке організовує Служба зайнятості, робітник може отримати знання і безпосередньо на робочому місці. В області існує 7 підприємств, на базі яких створили власні навчальні центри.

До них належать: ТЗОВ «Кромберг енд Шубарт Україна», СП ТОВ «Модерн -Експо», ПрАТ «Волиньхолдинг», ПАТ «Волиньобленерго», ДП «Автоскладальний завод № 1 ПАТ АК «Бодан-Моторс», «Управління державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області, ПУАТ, «НЛЗ».

Директор Центру зайнятості наголошує, що на створення таких навчальних центрів підприємства виділяють з власного бюджету значну суму грошей.

Раїса Кучмук стверджує, що оптимальний варіант підготовки людини до майбутнього працевлаштування - це створити на базі школи певні навчальні центри, комбінати, щоб випускник уже мав певну професію і після закінчення школи міг одразу іти працювати.

Вона додала, що основна проблема №1 в країні , і в області зокрема – це працевлаштування неповнолітніх.

«Неповнолітні хочуть працювати, бути офіційно влаштованими на роботу, а роботодавці їм відмовлять, бо в них немає досвіду, стажу роботи, наприклад 3 роки. А де дитина візьме той стаж, коли її не хочуть брати на роботу», - каже Кучмук.

Начальник управління справами і персоналом ДП «Автоскладальний завод № 1 ПАТ АК «Бодан-Моторс» Неля Вавринюк розповіла, що навчальні заклади «випускають» інженерів, але дуже мало звичайних кваліфікованих робітників.

Наразі велика потреба, зі слів Вавринюк, у електрозварювальниках, та малярах по металу. Останній фах, до слова, дуже дефіцитний у місті, і взагалі в регіоні.

Директор навчального центру «Богдан-Моторс» Лариса Гань розповіла, що у 2006 році виникла потреба у тому, щоб самостійно навчати працівників для роботи на підприємстві та ліцензувати ці курси, щоб людина, яка їх завершить, отримала диплом та кваліфікацію.

«У 2007 році, витративши понад 1 мільйон гривень, який могли спрямувати у «кошик» заробітної плати , створили 4 навчальні класи, закупили обладнання, оргтехніку. Півроку ще потратили на ліцензування. Навчали за 4 професіями. А зараз виникла потреба і у п’ятій професії – водій тролейбуса. Довелося зробити ще 1 клас. Зараз уже навчаємо 3-тю групу водіїв. Серед яких, до речі, 8 людей із вищою професією», - зауважила Лариса Гань.

Раїса Кучмук поскаржилася на нестачу чоловічої робочої сили, адже через ситуацію в країні багато кваліфікованих працівників взялися за зброю. Вони воюють по кілька місяців. Згідно дослідженням Служби зайнятості, людина, яка не працює 5 місяців, уже втратила кваліфікацію.

«Людям, які повернуться із зони АТО, потрібна буде нова робота, ці люди не підуть до станків, де шум, гул, гуркіт, брязкіт. Це буде психологічно небезпечно та важко для них. Для таких потрібні особливі умови праці. Але проблема в тому, що замінити їх на їхніх попередніх місцях роботи – біля станків поки нікому. Волині не вистачає кваліфікованої робочої сили», - резюмувала Кучмук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: робота
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині - брак спеціалістів робітничих професій
25 вересень, 2014, 13:49