Сільським учням – європейські умови*. ФОТО

Сільським учням – європейські умови*. ФОТО
У школі села Буяни Луцького району замість холодних туалетів на вулиці дітям облаштували сучасні теплі внутрішні вбиральні.

Для цього нардеп Сергій Мартиняк залучив 240 тисяч гривень із державного бюджету. Ще 140 тисяч дофінансував благодійний фонд «Європейський вектор». Тож відтепер сільські учні мають сучасні комфортні умови, як і їхні міські однолітки.

Облаштували вбиральні поряд із кабінетами, де займаються початкові класи, тож наймолодші школярики ходять у новобудову, як на екскурсію. Вистукують черевичками по мармуровій плитці, юрбляться біля умивальників, ретельно вимиваючи рученята, і довго чекають однокласника, який зайшов у кабінку. Радості малечі немає меж – кожен хоче першим розповісти, як же змінилося їхнє життя після відкриття туалетів.

"Зимою ми мусили вдягати куртку й шапку, щоб збігати на вулицю в туалет. А зараз уже не треба буде, бо тут тепло", – каже Андрійко.

"В нас були старі туалети за школою, а ці нам дуже подобаються, а ще тут є умивальники", - зазначив його товариш.

Тим часом до вбиральні поважно крокують старшокласниці. Вони чепуряться, дивлячись у дзеркало. Дівчата не багатослівні, але зізнаються, що комфортом задоволені, бо якщо раніше внутрішніми туалетами могли користуватися лише їхні міські однолітки, то тепер сучасні умови створили і в Буянівській школі.

Дуже важливо, що діти вже не будуть промерзати, а отже й менше хворітимуть, акцентує вчитель основ здоров’я Буянівської ЗОШ І-ІІ ступенів Юлія Антонюк. Вона додає, що спорудження сучасних санвузлів – це ще й умови для дотримання гігієни, що теж важливо в дитячому колективі.

"Деякі батьки навіть відмовлялися віддавати дітей у сільську школу, бо не було теплих туалетів. Тож ми колективом звернувся до Сергія Мартиняка. Він відгукнувся на наше прохання, за що дуже вдячні. Саме за його сприяння, наші учні вже користуються сучасними теплими туалетами", – розповіла директор Буянівської ЗОШ І-ІІ ступенів Лариса Гринчук.

Щоб вирішити проблему, довелося добудовувати нове приміщення. Річ у тім, що у школі не було технічних умов, аби облаштувати сучасні санвузли. Адже, за типовим радянським проектом, усі передбачені для дітей зручності – це надвірні туалети. Тим часом європейські умови стали школярам доступними завдяки народному депутатові Сергію Мартиняку.

Так, благодійний фонд «Європейський вектор» заплатив 12 тисяч гривень за виготовлення проектно-кошторисної документації.

Саме за нею будівельники й зводили нове приміщення. На це нардеп залучив держсубвенцію. Втім із передбачених півмільйона бюджетне фінансування зупинили на 240 тисячах. Тож гроші були вкладені, а учні ще й цієї зими мали би ходити в холодні туалети з протягами. До того ж через прогнилу покрівлю у дощову погоду їм ще й крапало б на голову.

"Народний депутат Сергій Мартиняк прийняв рішення таки завершити всі роботи в Буянівській школі. В липні ми уклали договір із підрядником, адже 140 тисяч гривень, яких не вистачало, аби завершити роботи, проспонсорував Сергій Мартиняк. За ці гроші вдалося облаштувати каналізаційну й очисну системи, завершити внутрішньо-будівельні та оздоблювальні роботи, утеплити стелю й підлогу, закупити сантехніку та санфаянс. Тож сільські учні отримали європейські умови", – розповів його помічник, інженер-будівельник Олександр Мазуркевич.

Сучасні санвузли – це не єдиний подарунок мецената Сергія Мартиняка, додає керівник закладу Лариса Горинчук. За її словами, саме завдяки його зусиллям частину вікон замінили на енергозберігаючі. Також оновили класні кімнати, де встановили дерев’яні панелі. Крім того, школярі мають нові парти, меблі та дошки. Ця підтримка є свідченням небайдужого ставлення до потреб закладу, за що шкільний колектив вдячний Сергію Мартиняку, зазначила Лариса Горинчук. Вона вірить, що йому під силу розв’язати й інші проблеми школи, тож звертатимуться до нардепа, аби допоміг перекрити дах та облаштувати фасад.

Принцип роботи Сергія Мартиняка – завжди знаходити можливість допомагати людям і завершувати розпочаті справи. Для цього він залучає всі можливі ресурси. Зокрема, як народний депутат лобіював виділення коштів із державного бюджету на соціально-економічний розвиток округу. Крім того, він є меценатом багатьох проектів. Такий підхід до вирішення проблем громад підтверджує відповідальність парламентаря, якому люди свого часу довірили представляти їх інтереси у Верховній Раді і не помилилися.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Сільським учням – європейські умови*. ФОТО
27 вересень, 2014, 12:38