Жінка-пасічник сама майструє вулики

Жінка-пасічник сама майструє вулики
Надія Загоруйко – бджоляр із 20-річним стажем: у Горохівському району вона має пасіку, що налічує тридцять бджолосімей.

Про неї розповідають Відомості.UA.

На її думку, займатися бджільництвом вигідно і корисно, адже сьогодні в Україні це одна з галузей сільського господарства, яка розвивається дуже швидкими темпами, особливо у приватному секторі.

«Мій чоловік навіть не підходить до бджіл, – розповіла Надія Загоруйко. – На пасіці господарюю я сама. Якщо вулики багатокорпусні, то з ними фізично важко впоратися, тому в мене всі однокорпусні. І, повірте, навіть столярні роботи виконую сама: збити вулика, оснастити рамку – для мене не проблема».

Бджільництво для Надії Загоруко не є сімейною традицією. Однак ще у дитинстві бджоли її дуже захоплювали, вона хотіла все про них знати, багато читала відповідної літератури.

Таке дитяче захоплення переросло у хобі, своєрідну втіху, а зрештою – у професію. Щоб самовдосконалюватися у цій галузі, жінка придбала дві бджолосім’ї.

«Я закінчувала зооінженерний факультет у Києві й дипломну роботу писала про бджільництво, – розповідає про свій трудовий шлях пасічниця. – Коли у нашому коледжі (працює викладачем у Горохівському коледжі Львівського аграрного університету) дали читати предмет «Бджільництво», це змусило мене зайнятися суто цією темою. І так із двох бджолосімей моя пасіка виросла до двадцяти. У коледжі студенти опановують робітничу професію бджоляра, яка з’явилася не так давно».

Крім власної, Надія Загоруйко опікується пасікою при коледжі, що налічує 25 бджолиних сімей, лабораторією, де проходять практичні заняття з цього предмета, і будиночком пасічника, що розміщується тут же.

Саме з її ініціативи щороку у навчальному закладі з нагоди Дня пасічника відбувається Свято меду.

Лікувальні засоби з продукції бджільництва пасічниця поки що не виготовляє. Реалізовує лише мед і бджолосім’ї. Але переконує, що й це приносить непогані прибутки.

«Мед стабільно у ціні, літр зараз вартує 80 гривень, – розповідає. – Оскільки Горохівський район визнано благополучним щодо інфекційних та інвазійних захворювань, то у нас вигідно продавати не тільки продукцію бджільництва, а й самі бджоли. Один пакет, у якому невелика сім’я, вартує 550 гривень. Часто до нас приїжджають закупляти бджіл зі східних областей України, а також із Росії».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.