Степан Івахів: Наше майбутнє – це мир, реформи та люстрація*

Степан Івахів: Наше майбутнє – це мир, реформи та люстрація*
Першочергові задачі, які має вирішити майбутня Верховна Рада: мир на сході, глобальні реформи в країні й тотальна люстрація в усіх органах влади.

Найбільшою бідою, яка сьогодні спіткала нашу країну, безумовно, є війна на Сході. Після підписання меморандумів у Мінську, багато хто з політичних діячів стверджував, що переговори – це не вихід і війну слід вести до переможного кінця. Проте ніхто чомусь не визначає, а де ж проходить межа? У звільненні Донецька чи Луганська? А як тоді бути з російськими «Градами» та «Смерчами», які стріляють з території Росії?

Політики, які сьогодні закликають до бойових дій замість врегулювання ситуації мирним шляхом, змінять свою риторику, щойно закінчаться вибори. «Війни можуть хотіти лише ті, в кого вдома немає чоловіків», - ось так просто сказала мені на одній зустрічі жінка, обоє синів якої воюють на Сході.
Нам потрібен мир. По-перше для того, щоб наші хлопці не гинули на Сході. По-друге, світова історія не подає за приклад жодної країни, яка процвітала б у той час, коли на її території точиться війна. Війна – це завжди руйнування та занепад. Всі 23 роки незалежності нашої країни політики робили все для того, щоб одна частина українців не чула та не розуміла іншу.

Але сьогодні в українців нарешті з’явився шанс стати єдиною нацією в єдиній країні. Спільна біда сьогодні об’єднала Схід та Захід. Запорізькі волонтери, ризикуючи життям, витягають з-під обстрілів поранених волинських солдатів, а на волинському Поліссі знайшли новий дім тисячі жителів Донбасу.

Люди об’єдналися. Тож тепер черга політиків, попри всі розбіжності, згуртуватися заради миру в країні. Саме політики почали цю війну, отож вони мають її завершити. Не солдати! І це перше завдання, яке має вирішити новообрана Верховна Рада.

Коли на Сході запанує мир й солдати повернуться додому, - влада має прийняти наступний виклик історії: провести в Україні глобальні, справжні (а не імітовані, як це робили попередні Уряди) реформи. Більше повноважень повинні отримати місцеві ради: самостійно розпоряджатися власними бюджетами й не випрошувати субвенцій з Києва. Будь-якому міському чи сільському голові видніше, на що найперше потрібно витратити кошти бюджету. З Києва цього не побачиш.

Також потрібно спростити всі дозвільні та регуляторні процедури для бізнесу, зменшити кількість податків та заборонити будь-які перевірки контролюючих органів. Якщо бізнес стабільно платить податки та збільшує виплати – навіщо його перевіряти? Будь-яка перевірка сьогодні – це стрес для бізнесу та хабарі для тих, хто перевіряє. Податкові канікули для тих, хто тільки починає підприємницьку діяльність, а також податкова амністія вже працюючим підприємствам. Тільки на таких умовах буде стабільний розвиток бізнесу, зростуть надходження до бюджету та з’являться нові робочі місяця. На сьогодні не менш важливими для країни є реформи МВС, прокуратури, збройних сил, судової, медичної та пенсійної систем.

Зрозуміло, що супроти таких змін чинитимуть опір ті, кого вони безпосередньо стосуються. Великі та малі керівники, які за наші з вами податки мають служити людям, насправді наповнюють власні кишені. Вони ніколи не відмовляться від корупційних схем, які роками будувалися в Україні. Своїм саботажем вони здатні поховати будь-яку реформу. Саме тому через люстрацію вони мають бути негайно відсторонені від влади. На їхнє місце повинні прийти нові, молоді та незаплямовані корупцією патріоти.

У противників люстрації напоготові такий аргумент: мовляв, провести очищення не варто тому, що неможливо замінити таку кількість чиновників на нових людей з досвідом роботи.
Категорично з цим не погоджуюсь!

По-перше, за час війни на Сході, в Україні з’явилися тисячі патріотів, які вже півроку безперервно забезпечують наших солдатів усім необхідним. Це наші волонтери – феномен українського суспільства. Вони без жодної копійки з державного бюджету налагодили забезпечення збройних сил всім необхідним: від шкарпеток до броньованих позашляховиків.

Вони забезпечують поранених всім необхідним, допомагають розшукувати зниклих безвісти людей та рятувати наших солдатів з полону. Вони взяли під опіку вимушених переселенців. Жодні районні та обласна адміністрації зі своїми чиновниками не змогли зробити й 1% від того, що зробили волонтери, не маючи таких ресурсів, які є в адміністрації. Волонтери, фактично, замінили собою всі державні структури, які мали б на сьогодні займатися всіма цими питаннями. Уявіть, що вони змогли б зробити, якби їх очолили? При цьому волонтерів неможливо корумпувати. Вони віддають на армію свої останні гроші та ризикують власним життям, доставляючи допомогу на передову.

Їхня мотивація – це любов до України, яка понад усе. Вони захищають її, ризикуючи власним життям. Ось які люди сьогодні мають зайняти кабінети чиновників. А опанувати державну службу вони зможуть дуже швидко. І будуть набагато ефективнішими за тих, хто сьогодні при владі. Окрім волонтерів на держслужбу ми маємо активно залучати представників громадських організацій, представників бізнесу, найкращих випускників державних та іноземних ВНЗ. І саме ці, нові люди будуть в авангарді тих змін, яких так потребує наша країна. В них немає поганого досвіду корупційних схем. Вони почнуть свою роботу згідно нових правил, і тому реформ у країні не гальмуватимуть.

Саме такими я бачу першочергові кроки нової Верховної Ради. І робити це потрібно буде невідкладно – другого шансу можна більше ніколи не отримати. Без миру, реформ та люстрації на країну чекає занепад. Тому ми маємо це зробити заради загиблих хлопців з Небесної сотні, заради всіх, хто загинув на Сході, заради тих, хто змушений був залишити власний будинок через агресію Росії, заради майбутнього наших дітей і, врешті, заради самих себе… Саме цього я буду добиватися, якщо волиняни вдруге довірять мені представляти їх у Верховній раді.

Перш, ніж прийняти рішення балотуватися вдруге, я цілий місяць зустрічався з громадами округу і питав у них, чи маю я знову йти у Раду. Бо для того, щоб бути депутатом, потрібні підтримка людей та внутрішня готовність до важкої роботи в тяжкий для країни час. Кожен, хто вирішить сьогодні стати депутатом, має розуміти, що якщо новообрані депутати не зроблять у країні тотальних змін, якщо не доб’ються очищення влади на всіх рівнях, то земля в них горітиме під ногами. Їх зметуть дуже швидко, і доля попередньої влади для них буде «казкою». І це треба розуміти всім кандидатам у депутати. Забудьте про передвиборчі технології. Приїдьте до людей та подивіться їм в очі, і ви зрозумієте, чи вірять вам люди, чи варті ви їхньої довіри.

Мені приємно, що на всіх, без винятку, зустрічах мені говорили: «Балотуйтеся, ви на своєму місці. Ми віримо, що ви прагнете змін та будете активно їх добиватися. До того ж вам треба доробити все те, що ви намітили два роки тому». Маючи підтримку людей, я готовий йти у Раду вдруге. На моє перше депутатство припали революція, анексія Криму та війна на Сході. Але я дуже хочу, щоб після другого депутатського терміну мене запам’ятали як депутата, який багато зробив для відновлення довіри людей до Парламенту та за участі якого в країні було досягнуто миру, запрацювали реформи, а до влади прийшли достойні та щирі українські патріоти.

Народний депутат України, Степан Івахів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Івахів
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Степан Івахів: Наше майбутнє – це мир, реформи та люстрація*
30 вересень, 2014, 18:01