Генпрокурор України жорстко розкритикував закон про люстрацію

Генпрокурор України жорстко розкритикував закон про люстрацію
Прийнятий Верховною Радою закон про люстрацію не відповідає Конституції України та міжнародним нормам, вважає генеральний прокурор Віталій Ярема.

Про це він сказав на прес-конференції у вівторок в Києві, - повідомляє Дзеркало тижня.

«Що стосується люстрації, я свою точку зору і не тільки свою, але і правознавців, які працюють в Генпрокуратурі, направили відповідний лист в адміністрацію президента. Ми свою позицію з цього приводу висловили: закон, прийнятий Верховною Радою і підписаний головою Ради ... у багатьох своїх пунктах не відповідає Конституції України та не відповідає вимогам міжнародного законодавства», - зазначив Ярема.

Генпрокурор підкреслив, що під дії закону потрапляє близько 1 млн громадян, «порушуються принципи індивідуальної відповідальності».

Генпрокурор переконаний, що якщо цей закон вступить в силу, то Україна «породить велику кількість звернень в суди, в тому числі до Європейського суду з прав людини, що викличе ... певний хаос в організації роботи».

«Мені здається, що до цього закону слід підійти більш ретельно і більш виважено», - вважає Ярема, визнаючи, що багато представників судової гілки влади повинні підлягати люстрації.

Нагадаємо, закон «Про очищення влади» передбачає люстрацію осіб, які займали вищі посади в органах виконавчої та судової влади в період президентства Віктора Януковича, силовиків, які керували територіальними органами МВС і СБУ під час Майдану, та інших держслужбовців, які дискредитували себе.

У той же час, закон не поширюватиметься на виборні посади, такі як депутати, уповноважений з прав людини, конституційні судді. Люстрації також не підлягає президент України (хоча на Януковича цей закон поширюється).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Генпрокурор України жорстко розкритикував закон про люстрацію
30 вересень, 2014, 16:22