Занедбаний дитсадок отримає нове життя*

Занедбаний дитсадок отримає нове життя*
Запустілий дитячий садочок з вицвілими малюнками на стінах, просторими кімнатами, не типовими для сільських дошкільних закладів, більше двадцяти років стоїть пусткою у селі Крухиничі Локачинського району. Цього року у місцевих мешканців зажевріла надія – садочок взялися реанімувати сільський голова Руслан Познякевич, обласна влада та інвестори.

Вже не перший рік на території Крухиничівської сільської ради сільськогосподарські землі орендує ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», що входить до Агропромислової групи «Пан Курчак». За три роки співпраці власників земельних паїв та орендарів на розвиток сільської громади підприємство виділило 235 тисяч гривень.

Завдяки цільовій допомозі у розмірі пів відсотка плати від вартості орендованих земель на території сільради відремонтовано та покращено умови в усіх культурних закладах села, придбано озвучувальну техніку для будинку культури, комп’ютер з підведеним Інтернетом та книги – для сільської бібліотеки, вікна, сучасний комп’ютер та комп’ютерний стіл - для сільської школи, відремонтовано дах будинку культури, значна сума пішла на будівництво храму. Тепер у Крухиничах дуже сподіваються відремонтувати ще й дитячий садочок, адже молоді у селі чимало та й дітей дошкільного віку – близько півсотні.

Сільський голова Крухинич розповідає, що задум відновити дошкільний навчальний заклад виник кілька років тому, адже відсутність садка створює незручності не лише для місцевих мешканців, яким доводиться щодня возити дітей у райцентр, а й порушує навчально-виховний процес у Локачинському дитсадку. Через наплив дітей з Крухинич, в Локачах дошкільну освіту здобувають лише 5-річні діти, ясельної, молодшої та середньої групи – немає, бо садок ледве вміщує дві перевантажені групи дошкільнят для яких підготовка перед школою – обов’язкова вимога.

За його словами народжуваність у нас в селі – нормальна, тому проблема відсутності дитсадка щороку стає відчутнішою. Садочок у 1993 році був закритий через важкі часи, згодом він був розграбований місцевим населенням, тому зараз він перебуває у такому плачевному стані.

«Сільська рада у 2011 році підготувала проект капітального ремонту ДНЗ, на той час він коштував 30 тисяч гривень. З року в рік нам обіцяли, що буде субвенція з державного бюджету на його відновлення та капітальний ремонт, але, на жаль, вже чотири роки зрушень немає. На початку цього року зусиллями нашого нардепа Сергія Мартиняка в бюджеті було заплановано 1 мільйон гривень на відновлення дитсадка, але у зв’язку з подіями в Україні бюджет поміняли і ми цих грошей не отримали. Плануємо тепер власними силами розпочати його відновлення – перекрити дах і вставити вікна. І в цьому з знову таки розраховуємо на АПГ «Пан Курчак», «Європейський вектор» - ділиться сподіваннями Руслан Познякевич.

«АПГ «Пан Курчак» - основний інвестор нашої сільської ради, вони здійснюють вчасно платежі в бюджет – це й прибутковий податок і платежі людям за користування паїв, орендна плата – найбільша в районі, жодна аграрна група не платить таких грошей за оренду паїв. Тим більше, кілька років підприємство сплачує 0,5% від вартості землі на розвиток громад, таку інвестиційну політику досі в районі ніхто не проводив», - наголошує сільський голова.

Цього року Крухиничі отримають від орендарів 85 тисяч гривень, які за рішенням громади розприділили на потреби дитсадка, місцевої церкви, під’єднання школи до мережі Інтернет та допомоги учасникам АТО. Зазначимо, що на збори селян, на яких вирішують куди використати інвестиційні кошти, збирається чи не все село. Місцеві мешканці жваво обговорюють та відстоюють фінансування тих об’єктів, які на їх думку найбільше потребують капіталовкладень.

Руслан Познякевич тішиться, що громада не байдужа до долі села та щоразу активно приймає участь у обговоренні та розподілі інвестицій від орендарів. Сподівається, що йому вдасться перекрити дах на приміщенні дитсадка за кошти виділені з обласного бюджету та встановити вікна та двері за кошт АПГ «Пан Курчак».

«Хочу вставити усі вікна та двері, щоб потім спокійно, по кімнаті - дві робити там ремонт. В мене в цьому році перевиконання бюджету сільської ради на 70 тисяч гривень, тому є з чого почати», - ділиться планами сільський голова.

Не приховують гордості крухиниччани й за інші здобутки – вони не тільки пишуть та подають проекти на різні конкурси та програми, а й виграють їх. Таким чином, за кошти ЄС у селі було облаштоване освітлення вулиць. У цьому році місцева громада планує купити 10 сміттєвих баків для села - вже написали та виграли проект у фонду «Європейський вектор» на 12 тисяч гривень, ще 30 тисяч дає для цих потреб надасть сільська рада. У планах сільського голови - заключити договір, щоб сміття з села вивозили так само, як це роблять у Локачах в рамках програми «Чисте село».

До слова, у Крухиничах ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» орендує майже 900 га. Платять за оренду паїв найбільше в районі. Якщо люди здали пай на 5 років, щороку отримують по 2200 гривень, 2400-2500 гривень – якщо договір укладений на 10 років. В результаті задоволені всі – і люди, і орендарі. Соціально відповідальний бізнес – майбутнє волинських сіл.

Оксана Прокопчук

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Занедбаний дитсадок отримає нове життя*
01 жовтень, 2014, 16:53