Бюджетні інвестиції у розвиток округу в цифрах*

Бюджетні інвестиції у розвиток округу в цифрах*
Як відомо, мажоритарники – самовисуванці саме ті депутати, які усі 5 років роботи у парламенті працюють на інтереси конкретної громади та конкретного округу. Вони не обтяжені зобов’язаннями перед жодною політичною силою, однак підзвітні кожному виборцю, тому відповідальність відчувають за кожен «депутатський» крок.

Народний депутат України Сергій Мартиняк, як самовисуванець та позафракційний, у 2013 році зумів залучити в округ 5 мільйонів бюджетних інвестицій. Ще 30 мільйонів планували освоїти у 2014-му, якби плани не змінились через неоголошену війну на сході України.

За бюджетні інвестиції 2013-го року розпочали будувати заклади, яких люди чекали роками, а також оновлювати аварійні та інші соціально важливі об’єкти. Зокрема, 2 мільйони були спрямовані на дитсадки. Так, у Торчині Луцького району для дошкільнят почали зводити новий заклад. Цьому передувало перенесення на безпечну відстань повітряної лінії електромереж завдовжки 250 метрів. На звільненому місці будівельники залили фундамент. На ці роботи витратили 1 мільйон гривень.

Тим часом у селі Козлів Локачинського району повністю замінили покрівлю, облаштували водостічну та каналізаційну системи, а також розпочали ремонт однієї з груп, яка була напівзруйнованою ще з 90-х років. На це витратили 600 тисяч гривень. Тож тамтешні вихованці вже мають теплі туалети. А після відкриття додаткової групи, заклад зможе прийняти більше малечі. Відтак їхні батьки зможуть влаштуватися на роботу, довіривши виховання своїх дітей професіоналам.

Крім того, 400 тисяч гривень спрямували на перекриття садочка в селі Залісці Рожищенського району.

Ще понад півтора мільйона народному обранцю вдалося «затягнути» на школи. Так, у селі Журавники Горохівського району розпочали реконструкцію приміщення під школу. За виділених 700 тисяч гривень, споруду укріпили та залили фундамент для добудови.

Працювали будівельники також і в Буянах Луцького району. Тим часом в селі Дуліби Турійського району реконструювали шкільну котельню. На цей об’єкт витратили 200 тисяч гривень і вже запустили оновлену систему опалення, щоб діти могли навчатися в комфортних умовах. Водночас у НВК №4 селища Рожище перевели котельню на альтернативне паливо. Там за 125 тисяч встановили 2 потужні твердопаливні котли, які вже теж обігрівають навчальний заклад. Завдяки меценату у райцентрі Рожище розпочали реконструкцію системи опалення в ДЮСШ.

Окрім капіталовкладень у діючі спортивні заклади, вдалося закласти й фундамент для будівництва нових. Так, нардеп зміг залучити майже півмільйона гривень на спорудження спортзалу в Мар’янівці Горохівського району. Щоб аргументувати в столиці необхідність виділення цієї суми, завдяки Сергію Мартиняку оплачено 54 тисячі гривень за виготовлення проектно-кошторисної документації. Він же й запропонував розробникам концепт головної споруди селища.

За задумом нардепа, сучасна база має бути максимально завантажена – окрім уроків фізкультури там зможуть займатися тренери з юними чемпіонами, діятимуть гуртки та секції. Таким чином, в одному приміщенні вдасться зосередити все необхідне задля розкриття спортивних талантів дітей і молоді, а отже запропонувати їм альтернативу вулиці.

Отримав держфінансування й ще один заклад, який має стати центром дозвілля для сільської молоді – будинок культури в селі Годовичі Турійського району. Аби в закинутій будові не росли дерева, а, як і належить, займалися діти в гуртках та презентувала таланти місцева молодь, заклад почали відновлювати. За 350 тисяч вже вдалося перекрити покрівлю та зберегти споруду. На черзі внутрішні ремонтні роботи.

Водночас, вдалося завершити капітальний ремонт хірургічного відділення Луцької центральної районної лікарні. Тим часом у селі Буяни держкоштом змогли вирішити проблему вуличного освітлення. Так, на влаштування ліхтарів на одній з найдовших вулиць витратили майже 200 тисяч гривень. Цьому передувало коригування документації, яку Сергій Мартиняк профінансував власним коштом.

Варто зауважити, що аналогічною була ситуація й з більшістю інших об’єктів. Адже для залучення бюджетних інвестицій необхідна дороговартісна проектно-кошторисна документація, на яку в сільських бюджетах не вистачає коштів. Тож, аби вирішити нагальні проблеми громад, меценат спонсорує розробку проектів та їх експертизу, а потім шукає кошти на будівництво та реконструкцію необхідних для людей закладів. Так, Сергій Мартиняк зумів пролобіювати внесення до Державного бюджету 2014 року 30 мільйонів для потреб Горохівського, Рожищенського, Локачинського, Луцького та Турійського районів. Кошти передбачалися на завершення вже розпочатих об’єктів, а також будівництва нових закладів.

Щоправда, зарезервовані мільйони через військові дії на Сході в округ не надійшли. Але життя продовжується і потрібно надалі працювати над тим, щоб громади таки одержали передбачені для них кошти. Над цим у парламенті може працювати саме мажоритарник, який необтяжений зобов’язаннями перед політичною силою і знає проблеми кожної громади, переконаний Сергій Мартиняк.

На переконання народного обранця 20-й округ мусить одержати 30 бюджетних мільйонів. Адже це кошти на вирішення найнагальніших проблем. Оскільки пропозиції парламентарю подавали самі громади, визначивши найпотрібніші об’єкти. Врахувавши інтереси людей, на потреби Горохівського району передбачалося 8 мільйонів 650 тисяч гривень, Луцького – 6 мільйонів 875 тисяч гривень, Рожищенського – 5 мільйонів 650 тисяч гривень, Локачинського і Турійського – майже по 5 мільйонів гривень.

Необхідно відстояти виділення цих коштів і у бюджеті 2015 року, адже за ці гроші заплановано продовжити будівництво дитячого садка для наймолодших жителів Торчина Луцького району, а також спортивної бази для юних олімпійців у селищі Мар'янівка Горохівського району. Школа в селі Журавники цього ж району – це третій заклад, який почали зводити завдяки Сергію Мартиняку торік. На його завершення, а відповідно створення сучасних комфортних умов тамтешнім учням, теж резервувалися держкошти. А серед нових найбільш затратних, втім дуже необхідних об’єктів – дитсадки в Турійську та селі Купичів цього ж району. Також за бюджетні гроші необхідно оновити дошкільний заклад у селі Ворончин Рожищенського району та амбулаторію в селі Привітне Локачинського району.

Тому, чи будуть реалізовані ці проекти залежатиме, зокрема, і від вас, дорогі виборці!

Ірина Калинець

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Бюджетні інвестиції у розвиток округу в цифрах*
02 жовтень, 2014, 18:36