У луцьких школах за обід діти розраховуються картками

У луцьких школах за обід діти розраховуються картками
У двох школах Луцька ввели платіжні картки для безготівкового розрахунку за шкільні обіди.

Про це пише газета Відомості.UA за 10 травня.

Йдеться про ЗОШ І-ІІІ ступенів №15 і про Луцьку гімназію №4 імені Модеста Левицького.

За словами начальника міського управління освіти Олега Гребенюка, до електронних розрахунків поки долучені не всі учні, а лише ті, чиї батьки володіють картками «ПриватБанку» й проявили бажання виготовити ще й дитячі картки.

Наприклад, у їдальні ЗОШ №15 встановлений портативний термінал від «ПриватБанку». Учень, отримавши їжу, дає працівниці закладу картку, і та уже здійснює розрахунок.

Директор школи Світлана Романюк запевнила, що кожного дня близько 70 дітей вибирає саме такий спосіб оплати. Усього в школі навчається 676 учнів.

У їдальні також розповіли, що жодних проблем із безготівковим розрахунком поки нема, за перерву встигають погодувати всіх охочих, оскільки від паперових грошей ніхто не відмовлявся.
Директор школи теж запевнила, що примусово заводити дитячі картки нікого не змушували.

Втім, як з’ясувалося, пише видання, без масштабної рекламної кампанії, чи то пак роз’яснювальної роботи, не обійшлося. До речі, рекламний плакат від банку з закликом оформити для школярів дитячі картки висить у холі навчального закладу.

Спершу, за словами директора, нововведення не сприйняли «на ура». Та згодом, коли один школяр бачив картку в друга, то теж хотів її мати.

Як каже директор, гроші на дитячу картку «Юніор» батьки можуть перераховувати прямо зі своєї. Яку суму туди покласти – кожен визначає сам.

«Можуть перерахувати п’ятсот чи тисячу гривень одразу, але поставити ліміт, наприклад, лише 10 гривень у день, – додає директор. – Якщо батьки довіряють дитині та не хочуть регламентувати витрати, то можна обійтись і без ліміту. Дорослі повністю контролюють витрати школяра: їм приходять SMS-повідомлення про те, що чадо скористалося карткою, до того ж видно, на що витрачені кошти та скільки».

Світлана Романюк запевнила, що усі витрати із впровадження експерименту банк узяв на себе і комісії за ці послуги не бере. Ще одна пересторога – так званий кредитний ліміт, себто можливість «позичити» в банку гроші на деякий час. Директор школи зазначила, що такої функції в дитячої картки немає.

Однак в інтернеті є інформація, що ці дитячі картки можуть мати кредитний ліміт. Перші 30 днів користування кредитними грошима можуть бути безкоштовними, а далі на дітей і батьків чекають відсотки.

Одним із позитивів переходу на безготівковий розрахунок у школах банкіри назвали уникнення крадіжок грошей.

Утім, як з’ясувалось, аби розплатитися дитячою карткою, не потрібно жодних кодів чи паролів, варто лише провести нею через термінал. Тож і гарантії, що в неуважного школяра хтось не поцупить картку та не «проїсть» йому всі гроші, теж немає.

«Картку теж можна згубити, як і гроші, – погоджується Світлана Романюк. – У нас уже такі випадки були. Та якщо одразу повідомити в банк, то її миттєво блокують, а згодом потрібно просто відновити. Так і гроші зберігаються».

Директор Луцької спеціалізованої школи №1, яка ще не практикує безготівкового розрахунку, Андрій Киця каже, що погодився б на такий експеримент, якби був упевнений, що він працюватиме на користь дитини, а не на користь банку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну це Романюк Романюка зрозуміє із далека.
Відповісти
Останні новини
У луцьких школах за обід діти розраховуються картками
11 травень, 2012, 13:15