У Луцьку ремонтують костельні підземелля і планують висадити сквер. ФОТО

У Луцьку ремонтують костельні підземелля і планують висадити сквер. ФОТО
Підземелля, яке знаходиться під кафедральним собором святих Петра і Павла, ремонтують.

Про це повідомив настоятель римо-католицького костелу отець Павло.

За словами священика, планують укріпити сходи, які ведуть у підземелля і укріпити одну із внутрішніх стін. Отець Павло зазначив, що ідеться про стіну, яку збудували в радянський час, коли у підземеллях були склади.

«Всередені необхідно вiдремонтувати сходи, які ведуть у підземелля і відновити стіну, яка з кожним днем все більше руйнується. Але у костелу бракує коштів на це, тому що нам необхідно ще цілу зиму платити за опалення храму»,- заявив священик.


Настоятель храму каже, що він зараз у пошуках спонсорів, які могли б долучитися до реконструкції підземелля. Отець Павло зазначає, що буде радий прийняти і будівельні матеріали, якщо знайдуться такі люди, які матимуть змогу їх подарувати.

«Ми не маємо жодного державного фінансування і змушені проводити усі ремонтні роботи за власний кошт. Щоправда у минулому році міська влада обіцяла виділити кошти на реконструкцію і зробити сходи та стіну, але, на жаль, вони цього не виконали. На даний момент для основних робіт нам потрібен пісок, цемент, цегла та інші матеріали», - зазначив настоятель костелу.

Священик каже, що відкриття підземелля для екскурсій залежитиме від того, як швидко будуть проведені ремонтні роботи.

«Неозброєним оком помітно, що зараз ми намагаємось облаштувати зовнішній вигляд входу у підземелля. Навколо нього були розібрані сараї, поштукатурені зовнішні стіни, розчищений шлях до вежі Чарторийських, а також була поставлена огорожа», - зазначив настоятель костелу.



За словами отця Павла, у майбутньому вiн планує облаштувати невеличкий скверик на територiї, де розмiщений вхiд у пiдземелля. У ньому встановлять лавки та посадять різні породи дерев. На територію сквера матимуть доступ не лише прихожани костелу, але й інші мешканці міста.

Заступник директора історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Віктор Баюк зазначив, що костельним підземеллям заповідник узагалі не опікується.

«Це підземелля не є у нашому підпорядкуванні. Воно розміщено під костелом і знаходиться у користуванні католицької громади Луцька», - заявив Баюк.

Нагадаємо, підземелля під костелом Петра і Павла - лише мала частина луцьких підземель.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша новина.
Відповісти
Найнижче фото це з пiдземелля собору?
Відповісти
підземелля собору
http://www.volynpost.com/articles/225-pidzemnyj-luck-zabutyj-svit-istorii
Відповісти
А що ж це ні слова про того, чиїми зусиллями і ентузіазмом все це трималось і розчищалось багато років, багато років, про Віктора Виноградова?
Відповісти
То ж вибори на носі і що спонсорів немає.
Відповісти
До Світлани Взагалі то Виноградова звати Олег.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку ремонтують костельні підземелля і планують висадити сквер. ФОТО
06 жовтень, 2014, 15:17