У Луцьку - тиждень українського кіно

У Луцьку - тиждень українського кіно
Тиждень українського кіно на підтримку режисера Олега Сенцова, який перебуває у полоні на території Російської Федерації, пройде у Луцьку.

Покази фільмів відбуватимуться з 9 до 14 жовтня у кінотеатрі «Адреналін». Всі гроші з квитків підуть на підтримку Олега Сенцова, повідомили організатори.

В рамках Тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова відбудуться покази шести українських фільмів-учасників міжнародних кінофестивалів останніх років: «Гамер» (режисер Олег Сенцов), «Молитва за Гетьмана Мазепу» (режисер Юрій Іллєнко), «Істальгія» (режисер Дар’я Онищенко), «Трубач» (режисер Анатолій Матешко), «Параджанов» (режисер Олена Фетисова, Серж Аведікян) та альманах короткометражної документалістики «Вавілон 13».

Особливістю зазначених фільмів є те, що вони зняті українською мовою. У деяких фільмах Тижня українського кіно режисери повертаються до минулого України. Можливо саме в історії містяться відповіді на питання, які турбують нас. В інших фільмах відображаються нещодавні події безпосередньо, без спотворення, без брехні, що дозволяє глядачам іншими очима подивитися на реалії нашого з вами життя. І в цей не простий час українцям необхідно бути разом, і мистецтво, зокрема кіномистетство, робить нас сильнішими і згуртованішими.

Олег Сенцов і досі перебуває у московській в'язниці. Режисер регулярно отримує листи підтримки з Батьківщини і відповідає на них. У останньому повідомленні Сенцов зазначив: «Я дуже вдячний усім, хто мене підтримує, постійно відчуваю підтримку. Я подумки з ними в нашій боротьбі за свободу».

Тиждень українського кіно на підтримку режисера Олега Сенцова з успіхом пройшов Після того, як з 3 по 9 вересня в Києві. Щодня зал кінотеатру “Кінопанорама” був вщент заповнений глядачами. Організаторам стали надходити пропозиції від глядачів з інших міст України з пропозиціями провести фестиваль.

Тож кінопокази сучасних українських фільмів відправилися в інші міста України. З 25 вересня покази проходили у Тернополі, з 3 жовтня – в Івано-Франківську. У Луцьку покази пройдуть з 9 по 14 жовтня. Також плануються покази у Рівному, Ужгороді та Львові.

Протягом Тижня українського кіно на підтримку режисера Олега Сенцова у Києві вдалося зібрати гроші, які необхідні родині Олега. Відвідати Тиждень українського кіно – це гарна нагода переконатися усім, що сучасний український кінематограф наразі знаходиться у стані розквіту, кажуть організатори.

Партнери проекту:
Державне агентство України з питань кіно, Національний Центр Олександра Довженка, Національна спілка кінематографістів України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кіно, цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.