В Україні цитрусові через високу ціну стали делікатесом

В Україні цитрусові через високу ціну стали делікатесом
На ринках України овочі та фрукти дорожчають ледь не щодня. Рекордні ціни зараз на лимони.

Ціна на них зросла, адже цитрусові восени є особливо ходовим фруктом – ним люди лікуються від застуд. Тож продавці й оцінюють їх, як справжні делікатеси, - інформує IA ZIK.

Лимон – «номер один» у списку найдорожчих фруктів на ринку. За кілограм цитрусових просять від 30 до 42 гривень. Продавці кажуть, що ціна залежить від якості.

«Є лимони іспанські, є турецькі. І від цього залежить ціна. Турецькі – дешевші, бо хоча й і мають тоненьку шкірку, та все ж менш якісні. Іспанські – найдорожчі й цінуються завжди вище, ніж інші привозні товари», – розповіла продавець Віра.

Експерти пояснюють високу ціну на лимони просто: мовляв, ці фрукти везуть з-за кордону, тому їх вартість безпосередньо залежить від долара.

«Якщо подивитись по індексу цін, то найбільше зросла вартість фруктів та ягід. По Україні імпорт оцінюють у мільярд 200 мільйонів доларів і це прив‘язка до валюти. Тому зараз високі ціни на лимони і на всю групу цитрусових», – прокоментував аграрний експерт Іван Стефанишин.

Через «кусючу» ціну люди купують кислі фрукти не більше, ніж по 2-4 штуки. Адже у розпал інфекційних захворювань українці не хочуть повністю відмовлятись від цитрусових. Лікарі ж розповідають: хоча лимон і містить найбільше вітаміну С, який зараз дуже необхідний організму, все ж цей фрукт не панацея.

«У нашому регіоні маємо дуже багато замінників для лимону. У першу чергу, це шипшина і обліпиха. Вони повністю можуть замінити лимон. Також можна вживати і кізил та айву. До того ж, вони поширені і є в продажі. Журавлина, горобина і смородина також досить помічні», – радить лікар-дієтолог Зоряна Завада.

До слова, саме зараз триває збір лимонів. Оскільки цього року врожай дуже добрий, аграрії прогнозують, що скоро ціни на популярні фрукти знизять.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як на сьогодні - то цитрусових і не хочеться.Ось поласувала смачними сільськими яблуками,грушами.Перетерла з цукром багато малини,калини,смородини,йошти. Але лимони завжди є в холодильнику.Ну а взимку звісно хочеться мандаринок,особливо під Новий рік.
Відповісти
Долар виріс на 50-60% - ціни зросли на 100.
Один хитрий китаєць вчив грабувати під час пожежі - так от бариги цей урок засвоїли відмінно.
Відповісти
Останні новини
В Україні цитрусові через високу ціну стали делікатесом
09 жовтень, 2014, 12:14