Як шахраї заробляють на поранених в зоні АТО бійцях

Як шахраї заробляють на поранених в зоні АТО бійцях
Люди жертвують гроші, продукти, одяг, допомагають пораненим бійцям. Водночас є ті, які наживаються на чужій біді і використовують ситуацію.

26-річний Тарас Романець два роки тому після автомобільної аварії став інвалідом. Тоді його фотографія була опублікована у ЗМІ. І недавно чоловік дізнався від знайомої, що світлина дворічної давності розміщена у соціальних мережах, як пораненого бійця у зоні АТО, з номером рахунку, куди слід переказувати гроші, - повідомляє Радіо «Свобода».

«Там написали, що я Діма Муравйов з зони АТО, важкопоранений і що мені дуже потрібні гроші. Одразу знайома написала заяву в міліцію. Я ніколи не був у зоні АТО», – розповів паралізований чоловік.

Скільки грошей було перераховано громадянами шахраям, невідомо, не знайшли правоохоронці й самих злочинців.

Наталя Солтисяк як громадський активіст, займається моніторингом інтернету. І від початку бойових дій на Донбасі, коли люди почали масово підтримувати і допомагати армії і батальйонам, виявила десятки випадків шахрайства. Жінку зацікавила фотографія нібито пораненого, як було підписано, який втратив ногу і руку, з усіма банківськими рахунками та історією хлопця. Як вона з’ясувала, фотографія була зроблена кілька років тому у шпиталі чоловікові, який внаслідок ДТП втратив ногу.

«Я засумнівалась щодо фото, бо надто мутне лице і видно було, що воно переставлене фотошопом. Поміняли голову і відрізали руку, тобто забинтували. У соцмережах я знайшла, що справжній чоловік, який постраждав в аварїі, попереджав усіх про фейкову фотографію. Все частіше такі фотографії з’являються, викладають реальну світлину бійця і викладають свої рахунки.



Таким чином шахраї збирають гроші. Також ми виявили фейкову сторінку, де було багато фотографій різних хлопців. Там були фото з 2010 року пораненого бійця і ми домоглись видалення цієї сторінки з фейсбуку. Знаходили фотографії вбитих дітей з Чечні, які подавались, як з України», – каже експерт.

Тому, перш ніж переказати гроші пораненому бійцеві чи родині загиблого, варто перевірити факти. А ще, щоб не потрапити на гачок шахраїв, найкраще допомогу принести пораненому бійцеві у госпіталь чи передати його рідним.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.