У Луцьку презентували унікальну виставку портретів литовських князів. ФОТО.

У Луцьку презентували унікальну виставку портретів литовських князів. ФОТО.
У Луцьку відбулося відкриття виставки «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського», яка приурочена до 585-ої річниці З’їзду європейських монархів у Луцьку.

Презентація картин відбулась у Художньому музеї міста Луцька 10 жовтня.

Відкриття виставки супроводжувалося театральним дійством. Гостей зустрічали лицарі в обладунках, а також мандрівні музиканти, які на старовинних інструментах грали середньовічну музику.



Художник Артурас Слапшис, який є автором портретів литовський діячів, розповів, що завдяки детальному вивченню історії Галицько-Волинського князівства у світ вийшла колекція його картин.



«Ідея цього проекту виникла ще чотири роки тому, але не так давно я познайомився із Антанасом Гедвіласом, із яким ми вирішили втілити цей проект у життя. Колекція картин належить Антанасу, але він охоче погоджується виставляти її у різних галереях. Нам приємно, що українська сторона зацікавилась картинами. Адже символічно зробити виставку у Замку Любарта, де перебували литовські князі», - зазначив автор портретів.



Привезена до Луцька колекція нараховує 45 картин. За словами Артураса Слапшиса, вона відображає трьохсотрічну історію правління литовських монархів.

«Колекція на цих портретах не завершується. Я співпрацюю із багатьма істориками Литви, і вони допомагають знаходити у архівах різні історичні відомості. Формат картин невеликий, тому що перші роботи були створені на невеликих полотнах. Ці портрети легше транспортувати, і вони не є важкими», - розповів Слапшис.

Продовженням проекту «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського» стануть скульптурні бюсти до 30 сантиметрів. На сьогодні вже майже готові скульптури Любарта та Гедеміна з бронзи та мармуру. Художник планує привезти їх через місяць на закриття виставки.

Луцький міський голова Микола Романюк заявив, що відкриття виставки є історичною подією. Адже відзначення річниці З’їзду європейських монархів планувалося давно.



«На жаль, в Україну прийшла війна. Але твори мистецтва та дружні стосунки із Литвою роблять нас сильнішими. У Луцьку майже п’ять століть тому народжувались європейські держави. На з’їзді монархів був створений прототип Європейського Союзу, і ми цим гордимося. Луцьк має багато напрацювань із литовськими містами, і ми радо переймаємо досвід литовського місцевого самоврядування у розбудові Луцька», - заявив Романюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: культура
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На Фейсбуці рознились...
Вам Ван Гог потрібен? Ну то до Амстердаму їдьте.
Відповісти
Рознився тут,в Млинівський район давай...
Відповісти
і що, у Луцьку гаряча вода тепер буде?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку презентували унікальну виставку портретів литовських князів. ФОТО.
10 жовтень, 2014, 17:48