Конституційний суд розглядає мовний закон Колесніченка-Ківалова

Конституційний суд розглядає мовний закон Колесніченка-Ківалова
Конституційний Суд України відкрив провадження щодо відповідности Конституції України скандального закону Ківалова-Колісніченка "Про засади державної мовної політики".

Про це 10 жовтня повідомила співініціаторка конституційного подання, народний депутат України від ВО "Свобода" Ірина Фаріон, пишуть "Новини Івано-Франківська".

За словами свободівки, напередодні на сайті КСУ з'явилась інформація, що ухвалою колегії суддів КСУ відкрив конституційне провадження у справі за поданням 57 народних депутатів України щодо відповідности Конституції України (конституційности) закону "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року №5029–VI. Зараз відбувається підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні КСУ.

Як ініціаторка подання, Фаріон з цього приводу підкреслила, що боротьба за мову є боротьбою за незалежність.

"Мова є підґрунтям і умовою існування будь-якої нації, тому відкриття провадження щодо неконституційного способу ухвалення закону Ківалова-Колісніченка у липні 2012 року – це початок реального утвердження державного статусу української мови. Це надскладна дорога", – зазначила націоналістка.

Вона підкреслила, що у законодавчій площині їй нічого не залишалося, як звернутися до Конституційного Суду щодо визнання неконституційним способу ухвалення цього так званого закону.

Нагадаємо, ухвалення скандального закону «Про засади державної мовної політики» в липні 2012 року призвело до хвилі громадянських протестів країною через обмеження вживання української як державної за рішенням місцевих влад.

27 березня 2013 року КСУ затвердив ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідности Конституції України (конституційности) закону "Про засади державної мовної політики".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Крим - тю-тю, Донецьк з Луганськом - також. У Великій Галіцайщині з цим немає проблем....
Відповісти
був визнаний Венецианською комисиею одним з найдемократичниших у мовний сфери серед европейських краин
Відповісти
Останні новини
Конституційний суд розглядає мовний закон Колесніченка-Ківалова
10 жовтень, 2014, 17:01