Галичани - європейське село на Горохівщині*

Галичани - європейське село на Горохівщині*
Попри те, що досить часто в сільській місцевості через нестачу бюджетних коштів закриваються школи, дитячі садки, клуби, на Волині зовсім інша ситуація.

А все через те, що потужні агропідприємства є соціально відповідальними і на територіях, де проводять господарську діяльність намагаються покращити життя для місцевих мешканців.

ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», що входить до Агропромислової групи «Пан Курчак», орендує у Волинській та Рівненській області чимало земель. Окрім обов’язкових податкових платежів та виплат власникам земельних паїв, підприємство фінансово підтримує й соціальний розвиток села.

Щороку Галичанська сільська рада, до якої входить три села – Галичани, Хмельницьке та Новий Зборишів отримує від ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» кошти у розмірі 0,5% від вартості орендованої землі на розвиток громади, а це більше 100 тисяч гривень.

У 2013 році за інвестиційні кошти провели освітлення на вулиці, яка веде до церкви села Галичани, придбали яскраві меблі для дитячого садка, поставили паркан навколо церкви в селі Новий Зборишів, почали будівництво дзвінниці у селі Хмельницьке, 8000 гривень витратили на заміну вікон у Галичанській школі.

За останніх два роки у соціальний розвиток Галичанської сільської ради вкладено 210 тисяч гривень, у 2014-му році заплановано ще 108 тисяч гривень. Варто зазначити, що розподіл коштів проводиться під час зборів мешканців сільради, куди щоразу сходиться до сотні учасників, тому доволі часто точаться суперечки як і куди краще спрямувати безповоротні фінансову допомогу «Губина».

Щороку селяни все відповідальніше ставляться до цієї місії, бо бачать позитивні результати співпраці з орендарями. Так, у прийдешньому році планують відремонтувати церкву у селі Новий Зборишів на 30 тисяч гривень, придбати 5 нових комп’ютерів, аби об’єднати в єдину мережу та мати повноцінний комп’ютерний клас у Галичанській школі.

На добудову дзвіниці у Хмельницькому 20 тисяч виділили із субвенцій «Птахокомплексу «Губин», ще 21 тисячу додало фермерське господарство «Галичани Агро», яке вирішило перейняти гарну традицію та внести свою лепту в добробут селян. Нині ж роль дзвінниці та дзвонів у церкві Хмельницького виконують перкладина на якій підвішені частина залізничної рейси та пустий газовий балон.

Разом з тим, громада вирішила замінити ліжечка у дитячому садку Галичан та виділити кошти на бруківку для облаштування подвір’я місцевої церкви, яку минулого року звів за власний кошт Сергій Мартиняк.

Мешканець села Галичани В’ячеслав Андрєєв зазначає, що зміни в селі – відчутні і самі селяни ніколи не зробили б цього. Його односельчанка Лариса Антонюк переконана, що якби розділили паї поміж кількох господарств, то не було б ніякого ефекту.

Галичанка Оксана Хомич не приховує радості. За її словами, вона живе в Галичанах 52 роки, а такого розквіту села ще не пам’ятає.

Співпрацю з агропромисловою групою «Пан Курчак» Галичанська сільська рада розпочала ще 7 років тому. Тут, як і в інших селах, які співпрацюють із «Паном Курчаком», колишні поля, що були пусткою, тепер обробляються, а сільські громади отримують кошти на соціальний розвиток. Зараз агропромислова група «Пан Курчак» 0,5 відсотка від оцінки землі повертає 12-тьом сільським радам Горохівського, Локачинського та Рожищенського районів.

Керівник ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» Тетяна Львова зазначає, що свого часу програму соціально відповідального бізнесу та співпрацю з громадами розпочав нині діючий народний депутат Сергій Мартиняк. «Від такої співпраці подвійна вигода: не заростають бур'яном поля, та й села розвиваються», - підкреслює вона.

Голова Галичанської сільської ради Світлана Холонівець розповідає, що люди задоволені співпрацею з орендарями, вони бачать перспективу наперед, мають плани на розподіл коштів на наступний рік. «Складається вже перспектива і бажання людей щось покращувати самим, докладати до чогось свої кошти», - ділиться результатами очільниця сільради.

Нині Галичани – мальовниче село на Горохівщині з розвиненою інфраструктурою та позитивними людьми. В такому селі, подумалось, і я б із задоволенням жила.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: реклама
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
заказуха мартиняка!
Відповісти
Останні новини
Галичани - європейське село на Горохівщині*
11 жовтень, 2014, 13:18