Нові норми споживання газу негативно вплинуть на малозабезпечених споживачів

Нові норми споживання газу негативно вплинуть на малозабезпечених споживачів
На Волині пільгами та субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг щомісяця користуються в середньому 100 тисяч громадян.

Постанова №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», видана Кабінетом Міністрів України, несе значні ризики для малозабезпечених споживачів, - повідомляє прес-служба ПАТ "Волиньгаз".

Зміни призведуть до збільшення плати за газ, а, отже, може зрости заборгованість за блакитне паливо.

Споживачі газу, які мають пільги та субсидії, повинні звернутися до соціальних служб, аби розрахувати кількість газу, яку вони зможуть витрачати за пільговими умовами. Це необхідно зробити для того, аби уникнути можливого боргу. Адже компенсація вартості здійснюється в межах нових норм, які уряд зменшив у 1,5-2 рази.

Як відомо, постанова набрала чинності 1 жовтня 2014 року. Згідно з документом держава відшкодовуватиме вартість газу лише в межах нових норм. Решту спожитого газу пільговики сплачуватимуть за повною вартістю, яка до того ж була суттєво збільшена з 1 травня 2014 року.

«Ми закликаємо споживачів, які мають пільги, до початку опалювального сезону звернутися до соціальних служб, аби дізнатися норму споживання газу та розмір державної компенсації. Це дозволить проконтролювати свої видатки та уникнути накопичення боргу», - наголошує заступник голови правління з постачання та обліку газу Андрій Карпомиз.

Найбільше постраждають споживачі, які проживають у багатоквартирних будинках та мають індивідуальне опалення: для них встановлено коригуючий, а, фактично, понижувальний коефіцієнт. Він залежить від типу житла (приватний чи багатоповерховий будинок) і регіону. Приміром, для споживачів Волинської області понижувальний коефіцієнт для розрахунку витрат природного газу у багатоквартирному будинку становить – 0,511, в індивідуальному – 1,067.

Тобто, при розрахунку розміру пільги на опалення для багатоквартирних будинків, суму компенсації зменшили на 0,511, а, отже, в два рази. Таким чином, споживачам доведеться або економити, або оплачувати газ за повною ціною.

Довідково: Нові норми споживання природного газу для споживачів, у яких відсутні газові лічильники та щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №409).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
наш Украинский газ.странное молчание
Відповісти
??? каломойша його продає всім охочим за добру европейську ціну. А так як за таку ціну його можуть собі дозволити тільки европейці, то й виходить, що той газ йде у европу.
Відповісти