На Волині місцеві бюджети отримали 85 мільйонів гривень плати за землю

На Волині місцеві бюджети отримали 85 мільйонів гривень  плати за землю
Упродовж дев’яти місяців 2014 року до місцевих бюджетів на Волині сплачено 84,8 мільйона гривень плати за землю.

Таким чином, територіальні громади отримали на 7 відсотків коштів більше від плану доходів місцевих рад, - повідомляє прес-служба ГУ ДФС у Волинській області.

Аналітика органів ДФС в області свідчить, що найбільший ріст
плати за землю спостерігають у Ковелі, Горохівському та Турійському районах, де переважно оновлена грошова оцінка земель відповідно до вимог чинного законодавства та збільшений розмір орендної плати за землі державної та комунальної власності.

«У контексті пропонованої урядом децентралізації влади цей факт дозволяє з обережним оптимізмом навіть невеликим сільським громадам прогнозувати стабільні і досить пристойні надходження з плати за землю до місцевих скарбниць», - запевнив в.о. начальника ГУ ДФС у Волинській області Віталій Чуй.

Втім, констатують у ГУ ДФС Волині, частина волинських господарників не поспішають переукладати договори оренди та, відповідно, сплачувати більші суми орендної плати згідно з вимогами Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

Зокрема, на початку вересня 2014 року суб’єкти господарювання та громадяни уклали 23248 договорів оренди на 59,9 тисяч гектарів земель державної та комунальної власності. Із цієї кількості 667 договорів оренди земель підлягають перегляду, оскільки розмір орендної плати у них менше 3 відсотків грошової оцінки.

Ще у 1609 договорах орендна плата установлена у фіксованій сумі, що теж суперечить вимогам чинного законодавства. Тим
часом 305 орендарів відмовилися самостійно декларувати орендну плату у розмірі 3 відсотків від грошової оцінки землі.

З такими орендарям фахівці ДФС постійно спілкуються і переконують шляхом подання уточнюючої звітності з орендної плати за землю нараховувати і сплачувати орендну плату відповідно до норм чинного законодавства.

«З ухваленням Концепції реформування місцевого самоврядування
та територіальної організації влади в Україні у тому, щоб всі без винятку орендарі землі сплачували плату за землю у повному обсязі, будуть зацікавлені всі мешканці територіальної громади, оскільки поряд з ПДФО цей платіж належить до бюджетоутворюючих. Тому наша робота з орендарями землі має довгострокову перспективу. Шляхом переконання ми
намагаємося діяти у правовому полі», - підсумував Віталій Чуй.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші, ГУ ДФС
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині місцеві бюджети отримали 85 мільйонів гривень плати за землю
14 жовтень, 2014, 14:37