Що ухвалила Верховна Рада VII скликання на своєму останньому засіданні

Що ухвалила Верховна Рада  VII скликання на своєму останньому засіданні
Під час короткого засідання Верховної Ради у вівторок, 14 жовтня, депутати встигли прийняти декілька важливих законопроектів.

Про це пише "ТСН".

Так, першою чергою Рада підтримала закон про прокуратуру. "За" проголосували 316 депутатів. Раніше Порошенко назвав його "революційним". Документ визначає правові засади організації і діяльності прокуратури та прокурорського самоврядування. Новий закон, зокрема, примітний тим, що пропонує скасувати функції прокуратури з нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий "загальний нагляд")".

Далі нардепи ухвалили пакет антикорупційних законів. Серед них: урядовий законопроект голови Кабміну Арсенія Яценюка, який закладає основи антикорупційної стратегії України на 2014-2017 роки (284-ри голоси "за") та проект закону від Президента Петра Порошенка про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції, який дасть змогу створити Антикорупційне бюро (278-м голосів від нардепів).

Також на шляху протидії корупції було прийнято ще один законопроект Яценюка, який серед іншого визначає склад, повноваження і функції Національної комісії з питань запобігання корупції. Зокрема, у законі визначаються обмеження щодо одержання посадовцями подарунків. "За" проголосували 230 депутатів.

Крім того, Рада вирішила розкрити інформацію щодо власників українських компаній. За законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів" проголосували 265 народних обранців. Цей документ дозволить українцям отримати інформацію щодо реальних власників українських компаній. Тобто, держслужбовці, члени уряду або співробітники Адміністрації президента, які фактично володіють бізнесом, більше не зможуть ховатися за родичами і офшорами.

Також 232-ма голосами "за" було прийнято в цілому урядовий проект закону про запобігання та протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансуванню тероризму, який зокрема визначає суми грошових переказів без відкриття рахунку, які можуть підлягати вивченню.

На останок Рада посилила відповідальність за порушення виборчих прав українців. За внесення відповідних змін до Кримінального кодексу України проголосували 233 депутати. Документом встановлюється конкретна відповідальність за підкуп виборців та фальсифікації виборчої документації, виборчого процесу. Варто також зазначити, що на цьому засіданні Рада прийняла постанови про звільнення Валерія Гелетея з посади міністра оборони та про призначення на це місце Степана Полторака.

На історичне засідання Ради сьогодні прибув Порошенко та Яценюк. Під час промови глава держави привітав всіх із святом Покрови і розповів про свій указ, яким встановив на 14 жовтня День захисника України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Що ухвалила Верховна Рада VII скликання на своєму останньому засіданні
14 жовтень, 2014, 16:50