У Шиби діти «не балувані», а у Голєвої самі збирають гроші на телевізор

У Шиби діти «не балувані», а у Голєвої самі збирають гроші на телевізор
День Святого Миколая – свято не лише дитяче, а й родинне. І хоча подарунки 19 грудня звикли отримувати лише дітлахи, проте й чимало дорослих не відмовилися б від сюрпризу під подушкою.

ВолиньPost поцікавився, як відзначають це свято знані на Волині люди та які подарунки обирають своїм близьким.

Колишній губернатор Волині, очільник обласного осередку партії Єдиний Центр Володимир Бондар каже, що у його родині завжди було заведено дарувати подарунки на Миколая.

Володимир Бондар з донькою Олею (1998 рік)
Володимир Бондар з донькою Олею (1998 рік)

«Це добра пам'ять з дитинства. Це завжди було свято, завжди було пов’язане з добром. Бабця слідкувала за цими традиціями. Як правило, мені дарували солодощі. Щось оригінальне батьки тоді не могли запропонувати», – пригадує він.

День Святого Миколая у сім’ї Бондарів відзначають і нині. Про подарунки доньці Ользі завжди дбала дружина, у якої це виходить найкраще. І хоча нині їхня 20-річна донька навчається у столиці, втім без подарунка не залишиться, переконує Володимир Бондар.

*****

Депутат Луцької міськради та екс-мер Луцька Богдан Шиба вважає цей день особливим, адже романтик за натурою.

Леся і Павло  - діти Богдана Шиби
Леся і Павло - діти Богдана Шиби

«Я народився у сім’ї вчителів, які за радянських часів були під контролем. Але з нами жила бабця, яка зберігала ці традиції у родині. Вона була нашим Святим Миколаєм – цукерки нам підкладала. Тоді навіть прості льодяники були за велику радість», – розповідає він.

«Вірив не так у Святого Миколая, а як у добру казку. Та і діти мої дуже шанують це свято. Не так з християнської точки зору, а з казкової, романтичної», – каже Шиба.

Своїм дітям, 20-річній Лесі та 16-річному Павлу, Богдан Шиба у День Миколая дорогих подарунків не презентує, бо, на його думку, «розкіш – це зло».

«Я звик до аскетичного погляду на виховання. І не привчав дітей до розкошу. Подарунки не мають бути дорогими», – впевнений він.

*****

Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан у дитинстві дуже любив цей радісний грудневий день.

Ректор ВНУ Ігор Коцан з сином Романом
Ректор ВНУ Ігор Коцан з сином Романом

«Народився на Львівщині, де цю традицію плекали, навіть не зважаючи на Радянський Союз. Різдво і День Миколая – це були найважливіші свята», – пригадує ректор.

«Мріяв про те, чого не було. А тоді дуже скромні були мрії. То зараз мріють про комп’ютери. Банани, апельсини, мандарини – це були найкращі подарунки. Навіть коли зрозумів, що це батьки підкладають дарунки, а не Миколай, то все одно вірив», – говорить він.

Своєму сину Роману подарунків нині не дарує, бо йому вже 24 роки. Проте коли син був маленьким, то без подарунків ніколи не лишався, розповів Ігор Коцан.

*****

Депутат Волинської облради, прес-секретар Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату Віталій Собко про існування такого свята в дитинстві навіть не здогадувався.

Прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП Віталій Собко з дружиною і дітьми
Прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП Віталій Собко з дружиною і дітьми

«Я народився у сім’ї, де батько був атеїстом, а мама майже атеїсткою. Але коли навчався у Львові, то почув про День Святого Миколая. Одружився на галичанці, а у її родині це свято завжди шанувалось», – розповів священик.

Нині 19 грудня у багатодітній родині Собків відзначається особливо. Христина, Ярема, Марко, Дарина і Анастасія Собки напередодні свята пишуть листи Миколаю.

«Вони розуміють, що Миколай будь-кому подарунків не приносить. У листах запевняють, що будуть чемними і замовляють подарунки. Моя дружина і без листів знає, що діти хочуть одержати, тому подарунки готуються вже задовго до Миколая. Це книжечки, розвиваючі ігри, екзотичні фрукти, солодощі. Для кожного віку – свої подарунки. Кладемо подаруночки або під ліжком, або біля ліжка», – говорить Віталій Собко.

«Старші діти, звісно, знають, що насправді подарунки готують батьки, однак все одно вважають, що це робить Миколай, але руками батьків», – каже він.

*****

У сім’ї депутата Луцької міськради, очільниці Європейської партії України на Волині та бізнесвумен Олени Голєвої 19 грудня святкується обов’язково, адже у родині є аж два Миколи – чоловік та старший син. Хоча в дитинстві про таке свято Голєва не знала.

Олена Голєва з синами Миколою і Микитою
Олена Голєва з синами Миколою і Микитою

«Це родинне свято ми проводимо вдома, нікуди не ходимо. Я особисто намагаюсь відвідати якомога більше дитячих будинків, привітати дітей, які позбавлені батьківського піклування», – каже жінка.

«Сини вже дорослі. Миколі 12 років, а Микиті – 10. Донечці тільки сім місяців. Мої хлопці, як правило, замовляють гроші, бо вони завжди на щось збирають. От зараз старший син збирає собі на телевізор в кімнату. Раніше він півтора року збирав гроші на ноутбук», – ділиться вона.

«Вони хочуть собі дорогі речі, а я вважаю, що дітей балувати не потрібно. Тому на дорогі речі мусять збирати. Вони це цінують набагато більше, ніж коли батьки просто взяли б і купили», – розповіла Олена Голєва.

*****

Депутат Волинської обласної ради, очільник обласного осередку ВО «Свобода» Анатолій Вітів каже, що своїй 13-річній донечці Ользі у День Миколая обов’язково щось дарує.

Анатолій Вітів з донькою Олею
Анатолій Вітів з донькою Олею

«Це святий обов’язок. Оля змалку отримувала подарунки. Десь у четвертому класі вона зрозуміла, що подарунки роблять батьки. В неї було велике розчарування. Довго плакала, коли дізналась. Але і досі щороку вночі чекає Миколая. Намагається швидше заснути», – говорить Вітів.

Цьогоріч Оля Вітів замовила у тата принтер для навчання. Але, окрім практичного і вартісного подарунку, дитина обов’язково повинна отримати солодощі, впевнений Анатолій Вітів.

«Я народився на Львівщині. Там святкували Миколая завжди. В той день, як правило, ми їздили до бабці. З Миколая і починались різдвяні свята. Тоді було скрутно, тому і подарунки було скромні. Але згадувати про це все одно приємно», – розповів Вітів.

*****

Депутат Луцькради, адвокат Андрій Осіпов народився в Тюменській області Росії, де про Святого Миколая ніхто не чув.

Андрій Осіпов з доньками Маргаритою і Магдаленою
Андрій Осіпов з доньками Маргаритою і Магдаленою

«Це світле свято, тому і для своїх дітей я його організовую. До всього, у цей день я відзначаю ще й професійне свято – день адвокатури. Роблю у цей день подарунки не лише дітям, а й дружині, мамі, сестрі», – говорить він.

Своїм донечкам, 8-річній Маргариті та 3-річній Магдалені Осіпов зазвичай дарує іграшки та солодощі.

«Старша донька якось отримала санчата. І коли я її привів у Палац культури, де було свято для діток, то вона подякувала за подарунок чоловіку, який виконував роль Святого Миколая. Це було дуже мило», – пригадує Осіпов.

*****

Заступник голови Волинської ОДА, депутат Волиньради та головний «регіонал» Волині Олександр Башкаленко почав відзначати День Святого Миколая вже за часів української незалежності.

Сини Олександра Башкаленка Костя (ліворуч) і Сашко
Сини Олександра Башкаленка Костя (ліворуч) і Сашко

«У Радянському Союзі такого свята не було. Воно прийшло до нас вже у незалежні роки. Починалося з дітей. Потім я дружині почав дарувати, дружина мені. Це стало сімейним святом», – розповідає посадовець.

«У цей день намагалися зібратися всі разом. Кожен дарував свій подарунок. Діти – нам, ми – дітям, я – дружині, дружина – мені», – каже він.

І хоча сини у Башкаленка вже дорослі (старшому Костянтину вже 26, а меншому Олександру – 21), проте і нині у сім’ї Башкаленків намагаються берегти цю традицію.

*****

Заслужена артистка України, співачка Алла Опейда у дитинстві подарунків під подушкою не знаходила.


«Я такого свята не знала, росла в місті. Мови про Святого Миколая і бути не могло в радянські часи. А вже коли народились діти, тоді у нас з’явилась така традиція», – говорить співачка.

Своїм донькам, 20-річній Ірині та 18-річній Наталці, подарунки кладе у чобітки.

«З року в рік лякала різочкою напередодні, щоб були слухняні. Дарувала завджи те, чого їм хотілося. Часто це були виключно дівочі подарунки – заколки у волосся, сережки, ляльки. Якихось екстравагантних подарунків не було. Але обов’язково радувала дітей солодощами, мандаринами», – розповідає Алла Опейда.

Тепер, коли дівчата подорослішали, то у День Святого Миколая й самі дарують мамі щось солоденьке.

*****

Депутат Луцької міськради, бізнесмен Олег Чернецький вважає, що цього дня треба порадувати подарунками якомога більше дітей, бо це свято благодійності. Проте у дитинстві про існування такого свята і не здогадувався.

Олег Чернецький з доньками Веронікою і Валерією
Олег Чернецький з доньками Веронікою і Валерією

Своїм маленьким донечкам, 11-річній Валерії та 8-річній Вероніці, Чернецький кладе подарунки під подушки. Цього дня він вітає маму й сестру.

«Важливо вгадати мрію дитини. Щоб дитя щиро раділо, ніби сталось диво», – вважає він.

«Одного року мені пощастило виконувати роль Святого Миколая. Ми організували благодійний захід. Впродовж двох днів відвідали багато дитбудинків. Зустрічались з керівниками закладів, з дітьми, роздавали подарунки. Пригадую це з особливим теплом», – поділився Чернецький.

Підготувала Ірина КАЧАН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарна дітвора у всіх :)
Відповісти
Думала, що сини Башкаленка чорнявіші будуть
Відповісти
ага)) я теж думала. Хоча менший такий симпатичний))
Відповісти
Останні новини
У Шиби діти «не балувані», а у Голєвої самі збирають гроші на телевізор
19 грудень, 2011, 12:33