Чого бракує бійцям для надання медичної допомоги на Волині

Чого бракує бійцям для надання медичної допомоги на Волині
Для надання якісної медичної допомоги військовим, які лікуються у Луцькому гарнізонному госпіталі, бракує операційного ліжка, медикаментів, реанімобіля і пального для нього, рентгенплівок.

Про це розповіла волонтер Наталія Слупко під час засідання прес-клубу обласної ради у редакції газети «Волинь-нова» 16 жовтня.

Наталія Слупко зазначила, що попри те, що за волонтерські гроші придбали операційне ліжко та комплектуючі до нього, потреба ще у одному такому ж залишилася. Також постійно потрібні медикаменти, щодня їх список змінюється, дуже дорогі рентгенплівки, які потрібно використовувати щодня, а то і кілька разів на день.

Щодо медикаментів, то багато аптек продає їх за зниженими цінами, за закупівельною ціною, або ж дають деякі препарати безкоштовно. Однак цього не завжди вистачає.

Начальник обласного управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк наголосив, що один новий автомобіль, обладнаний сучасною технікою, для перевезення тяжкопоранених військових уже надали госпіталю. Також створений реабілітаційний центр на 50 місць, однак при потребі його можна розширити.

Найважливішою проблемою є те, що Міністерство оборони заборонило лікувати військових у будь-яких комунальних медичних закладах, окрім військового госпіталю.

«Подяка волонтерам, якби не їхня робота, я не знаю, як би вижили наші військові», - наголосив Ващенюк.

Головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Сидор зазначив, що проблема лікування військових у госпіталі насправді велика.

«Приходять до нас люди і кажуть, що вони були в зоні АТО. Ми їх, звичайно, лікуємо. Перевіряємо стан їх здоров'я на дороговартісній апаратурі МРТ. Але в цих людей немає жодної довідки, жодного документу, який засвідчує їх особу. Відмовити ми не можемо. Однак, чи справді ці люди воювали, чи випадково ніхто не спекулює на цій темі і не вирішив «під шумок» перевіритися у нас. Наприклад, майже щодня до мене підходять до десяти таких осіб, і ми змушені їм допомагати», - скаржиться Іван Сидор.

Також він додав, що, навпаки, не проти безкоштовно лікувати саме справжніх бійців, адже всі умови для цього в обласній лікарні є.

«У нас не два хірурги, як у госпіталі, а 300. Можу надати хоч 300 ліжок. В мене бійці не будуть лежати просто в коридорі, як зараз їх лікують. Ми жодному не відмовляємо у наданні медичної допомоги. Тут мова не йде про якесь додаткове фінансування, а про те, щоб госпіталь дозволив лікувати бійців в нашому закладі»,- резюмував Сидор.

Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що ще однією проблемою у лікуванні бійців є відсутність кваліфікованих військових психологів.

Ігор Ващенюк зазначив, що у Волинській обласній психіатричній лікарні лікуються бійці із зони АТО. Також вісім спеціалістів із цього медичного закладу надають допомогу військовим у госпіталі. Однак військових психологів на Волині обмаль.

«Ми направляли психологів у Київ на курси. Виходили з того, щоб допомогу надавали не тільки в обласному центрі, але і в районах. Хоча психологічна галузь зараз у зародковому стані, але поки великих проблем із цим у нас немає», - сказав Ващенюк.

Заступник начальника Луцького гарнізонного військового госпіталю Сергій Платов пояснив, що бійці в закладі лікуються безкоштовно, проблеми з деякими обстеженнями є, але військові «проходять» МРТ, офтальмологічні обстеження, якими «перекривають проблемні процедури».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пане Сидоре а якщо людина немає грошей і не був в зоні АТО, то яке ви маєте моральне право відмовляти їй в обстеженні. Вже позажиралися зовсім. З вас треба починати люстрацію.А державі треба робити страхову медицину!
Відповісти
бракує замашного нагая...
Відповісти
Останні новини
Чого бракує бійцям для надання медичної допомоги на Волині
16 жовтень, 2014, 15:10