У Луцьку для молоді читали лекцію про торгівлю людьми. ФОТО

У Луцьку для молоді читали лекцію про торгівлю людьми. ФОТО
Волинську молодь застерігали від сучасного рабства.

15 жовтня у бібліотеці імені Олени Пчілки провели лекцію-дискусію з протидії торгівлі людьми «Життя на обмін». - повідомляють організатори.

Захід організували Центр європейської інформації (ВОГО «Фундація розвитку громад») та Мережа центрів з протидії торгівлі людьми у Волинській області.

Юрист, голова правління ГО «Асоціація місцевого розвитку «Велес», заступник голови громадської ради Віктор Вальчук розповів про наслідки та можливі схеми торгівлею людьми у країнах Європейського Союзу.

У 90-ті роки жертвами торгівлі людьми ставали жінки, яких примушували до сексуального рабства на Туреччині. Зараз постраждалими все частіше виявляються чоловіки, які виїжджають працювати до Росії.

У 2011 році Верховна Рада затвердила закон України «Про протидію торгівлі людьми», також цій проблемі присвячена
149 стаття у Кримінальному кодексі «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини». Відповідно до українських законів кожна жертва торгівлі людьми має право на отримання статусу постраждалого.

«Людина, що отримала статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на безкоштовне одержання медичної, психологічної, соціальної правової допомоги. Це дуже важливо, бо я ще не зустрічав жодної людини, яка була б здоровою фізично та психологічно після перебування у сучасному рабстві. Вже багато років я займаюсь цією проблемою, але на Волині жодна людина не отримала цього статусу. Після того, як люди звільняються з рабства, вони не хочуть ніякого статусу. Причини: і засудження оточуючих, і страх помсти злочинців, і недовіра до державних структур, і ще багато різних факторів, завдяки яким люди не бажають говорити про свою проблему», - розповів Віктор Вальчук.

За словами юриста, реабілітація людини, що вже повернулась додому, – дуже важкий процес. І є люди, що так і не знайшли ніякого виходу саме через небажання говорити про свою проблему.

Найчастіше не хочуть говорити чоловіки. Жінки не бажають говорити, що були в сексуальному рабстві через засудження людей, можливі насмішки, плітки.

Віктор Вальчук привів приклад, коли з 12 українських молодих жінок, що повернулися додому після сексуального рабства, вижили лише 2 жінки. І це не єдиний приклад.

Найшвидше одужують ті, кого підтримують їх рідні, близькі та друзі.

Також на зустрічі розповіли про групи ризику, які найчастіше попадають до сучасного рабства, методи вербування потенційних жертв, методи впливу злочинців на жертву та наслідки після експлуатації, соціологічні та статистичні дані щодо постраждалих від насильства та вимушеного рабства громадян України та як захистити себе і уникнути біди.

Молоді люди отримали необхідні матеріали з даної проблеми, переглянули відеокліп Ірини Лончиної «Мати-емігрантка» та фільм MTV EXIT «Життя на продаж» за мотивами реальних історій трьох жертв, постраждалих від торгівлі.

Нагадуємо, що Волинська обласна громадська організація «Фундація розвитку громад» входить до «Мережі громадських організацій Волинської області що до дотримання прав людини у сфері протидії торгівлі людьми».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку для молоді читали лекцію про торгівлю людьми. ФОТО
16 жовтень, 2014, 18:35