В Україні до кінця жовтня значно поменшає автозаправок

В Україні до кінця жовтня значно поменшає автозаправок
В Україні до кінця жовтня частина заправок буде змушена припинити роботу через брак палива, яке закуповується за валюту.

Про це заявив президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук на прес-конференції у четвер, 16 жовтня, - повідомляє Кореспондент.

За словами Косянчука, проблеми нафтотрейдерів, пов'язані з купівлею валюти для оплати імпортованих нафтопродуктів, досягли масштабів, які можуть привести до глибокої дестабілізації паливного ринку вже до кінця жовтня.

Так, дефіцит валюти тільки у членів асоціації становить на сьогоднішній день близько 150-200 мільйонів доларів, які необхідні для закупівлі 200 тисяч тонн бензину і дизельного палива.

«Мова йде про проблеми з постачанням близько 30% від обсягу ринку і це тільки та частина, про яку ми можемо заявляти з повною упевненістю. Смію припустити, що під питанням перебувають близько половини поставок палива в Україну», - сказав Косянчук.

Причиною такого становища експерти називають вимогy Національного банку України продавати валюту по 12,90 гривень за долар, що, в свою чергу, відмовляються робити комерційні банки.

За словами Косянчука, постачальників нафтопродуктів фактично заганяють на «чорний» ринок, де договори на покупку валюти за офіційним курсом супроводжуються додатковими договорами комісії або кредитування з банками, що в підсумку призводить до підвищення вартості кожного купленого долара на 1 гривню.

У свою чергу директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн вважає, що валютні проблеми не дозволяють Україні і споживачам палива в повній мірі відчути ефект від зниження світових цін на нафту до мінімального за останні чотири роки рівня.

«Перший етап зниження цін на бензин на 40 копійок за літр так і залишиться останнім, поки не вирішиться ситуація з валютою», - сказав експерт.

За його оцінками, падіння нафтових цін створює передумови для зниження цін на українських АЗС на 60-80 копійок до кінця жовтня, однак, замість здешевлення бензину українці можуть отримати дефіцит палива.

«Ринок України елементарно не може закупити в повному обсязі паливо за кордоном, у той час як запаси всередині країни тануть, а ціни на них ростуть через підвищений попит», - зазначив Куюн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
гидному майдану госдепу й гейропи
Відповісти
спицом мутять шоб бабоси накрутити. мафія ібча
Відповісти
Останні новини
В Україні до кінця жовтня значно поменшає автозаправок
16 жовтень, 2014, 20:11