Кримінальна відповідальність за порушення виборчих прав стала більш жорсткою, - Аваков

Кримінальна відповідальність за порушення виборчих прав стала більш жорсткою, - Аваков
14 жовтня Верховною Радою прийнято розроблений проект Закону, яким передбачено посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Таку думку під час прес-конференції в МВС повідомив Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, - пише прес-служба МВС України за

За словами Міністра, основною метою прийнятих змін є забезпечення ефективного розслідування злочинів цієї категорії. Зараз більшість здійснюваних правопорушень віднесені до категорії нетяжких, що не дозволяє застосовувати всі передбачені законом можливості.

Суттєво підвищується відповідальність за розкрадання, приховування або знищення виборчої урни з документами, підсумкового протоколу виборів – до 7-ми років позбавлення волі (ч. 3 ст. 158 КК).

Аналогічна відповідальність передбачена за підробку, використання чи зберігання підроблених виборчих документів (ч. 2 ст. 158 КК).

"Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність не тільки для осіб, які здійснюють підкуп виборців, а й тих, хто на це погоджується. Зокрема, будуть визнаватися злочинними дії, поєднані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди на суму, що перевищує 36 гривень 54 копійки (3% від розміру мінімальної заробітної плати) за: відмову від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці більше ніж один раз, голосування за окремого кандидата на виборах або за відмову від голосування, передачу виборчого бюлетеня іншій особі", - зазначив очільник правоохоронного відомства.

Зокрема, він підкреслив, що за такі дії передбачено штраф від 1,7 тисяч до 5,1 тисяч гривень (від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), виправні роботи до двох років або обмеження волі на такий же термін.

Станом на 16 жовтня цього року органами внутрішніх справ зареєстровано 121 злочин, пов'язаний з порушенням виборчого законодавства.

"Найбільша їх кількість у Запорізькій (14), Одеській (12), Харківській, Чернігівській (по 11) областях та Києві (12). В основному це злочини, пов'язані з перешкоджанням здійснення виборчого права (ст. 157 КК) - 51, в тому числі з підкупом виборців (41)", - повідомив Арсен Аваков.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кримінальна відповідальність за порушення виборчих прав стала більш жорсткою, - Аваков
17 жовтень, 2014, 09:57